Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Aika: 3.5.2023 klo 09.15-11.15
Paikka: 
KUMEAn Kumean Zoom-kokoushuone
Paikalla:
Pia Backman (Åbo Akademis Bibliotek), Martin Engberg (Kansalliskirjasto),Ville Huhtala (Helsingin yliopiston kirjasto), Katja Hyvärinen (Itä-Suomen yliopiston kirjasto), Henriikka Kokki (Celia), Sirpa Korhonen-Ritanen (Varastokirjasto), Jarmo Louet (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Sini Neuvonen (Espoon kaupunginkirjasto), Tatja Pusa (Kansalliskirjasto),Anna Viitanen (Turun kaupunginkirjasto) ja Irina Vikman (Hämeen ammattikorkeakoulun kirjasto) 
Kutsuttuina asiantuntijoina: 
Minttu Hurme (Kansalliskirjasto), Anneli Renfors (Kansalliskirjasto), Petra Peltokangas (Kirjastopalvelu), Heidi Ronkainen (Kansalliskirjasto)
Poissa:
Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto), Serafia Kari (Kansalliskirjasto), Anne Holappa (HUMAK)

...

4. Kirjastojen kysymyksiä

1) Kysymys:

...

Voisiko sovellusohjeen RDA-hakutiedot kohdassa avata jotenkin lapsille suunnattujen kuvateosten pääkirjauksen valintaa?

Ainakin Kirjastopalvelulla on käytäntönä valita päävastuulliseksi tekijäksi kirjoittaja, jos lastenkirja luokitetaan tietokirjaksi. Näin siis riippumatta tekijöiden järjestyksestä tiedonlähteessä. Itselleni on epäselvää, mihin tämä perustuu. Kuvituksen ja tekstin suhde on lasten tietokirjoissa usein ihan samanlainen kuin lasten kaunokirjallisissa kuvakirjoissa. Kuvitus on siis hyvin runsasta.

Alla kuvat esimerkkitapauksesta. 978-952-354-359-1 / Melindan tietue 017435031. Kuvissa kansi (nimiösivua ei ole) ja yleiskuvaa kirjan sisällöstä.

Image Removed

Image Removed

Status
subtletrue
colourBlue
titleVASTAUS

Kirjastopalvelun linjana on ollut se, ettei SLM-termiä ”kuvakirjat” käytetä lasten tietokirjallisuudessa. Sisällönkuvailu ja päävastuullisuus ovat Kirjastopalvelun kuvailuissa tässä suhteessa siis toisistaan riippuvaisia. Kysymystä pohdittaessa pyydettiin näkemykset myös Siskulta, SLM-, YSO- ja Kauno-ryhmiltä. Lopputuloksena oli se, ettei kuvakirjat-termin käyttöä voida rajata pelkkään kaunokirjallisuuteen.

Kirjoittajan valitseminen teoksen ensisijaiseksi tekijäksi lasten tietokuvakirjoissa on kuitenkin käytäntönä myös ulkomaisissa tietokannoissa.

Lapsille suunnatuissa kuvakirjoissa tekijän valintaan vaikuttaa siis se, onko kyseessä kauno- vai tietokirjallisuus. Kaunokirjallisuudessa päävastuulliseksi tekijäksi valitaan ensimmäisenä oleva tekijä riippumatta siitä, vastaako hän kuvituksesta vai tekstistä. Tietokirjallisuudessa päävastuulliseksi tekijäksi valitaan aina kirjoittaja. Tästä lisätään ohje ja esimerkkejä RDA-sovellusohjeeseen.

→ siirretään vielä

...

Miten käytetään osakenttää ‡p ja ‡c kentässä 245, 'Suomensuvun uskonnot'

Minulla on käsillä viisiosainen monografiasarja, jossa osat 1-2 ja 4-5 on julkaistu yhdessä. Osan I-II alussa on nimiösivu, jossa tiedot sarjan nimestä (Suomensuvun uskonnot) ja toimittajista ja kustantajista. Alkulauseen jälkeen tulee ensimmäisen osan ns. nimiösivut, jossa kerrotaan osan nimi, kirjoittaja ja kustantaja (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura). Toisella osalla on samoin oma nimiösivu em. tietoineen.

...

Melinda IDNimekeSarjatieto
018764191Suomalaisten runojen uskonto / Kaarle KrohnSuomensuvun uskonnot 1
018760389Lappalaisten uskonto / Uno HolmbergSuomensuvun uskonnot 2
018756725Jugralaisten uskonto / K.F. KarjalainenSuomensuvun uskonnot 3
018761898Permalaisten uskonto / Uno HolmbergSuomensuvun uskonnot 4
018760436Tsheremissien uskonto / Uno HolmbergSuomensuvun uskonnot 5
018757872Mordvalaisten muinaisusko / Uno HarvaSuomensuvun uskonnot 6

...

2) Kysymys: Kysymys 040‡a ISIL-tunnuksista

Voitteko avata 040-kentän RDA-sovellusohjetta: "Muiden kirjastojen (myös ulkomaisten) ISIL-tunnuksia ei saa poistaa 040 ‡a-osakentästä." Pitääkö poimittujen tietueiden 040 a-osakentässä olevat kirjainyhdistelmät tarkistaa, ovatko ne virallisia ISIL-tunnuksia ja sen mukaan säilyttää, ja lisätä oman organisaation tunnus d-osakenttään tietuetta muokatessa?

...