KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 3.5.2023 klo 09.15-11.15
Paikka: 
Kumean Zoom-kokoushuone
Paikalla:
Pia Backman (Åbo Akademis Bibliotek), Martin Engberg (Kansalliskirjasto), Ville Huhtala (Helsingin yliopiston kirjasto), Katja Hyvärinen (Itä-Suomen yliopiston kirjasto), Henriikka Kokki (Celia), Sirpa Korhonen-Ritanen (Varastokirjasto), Jarmo Louet (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Sini Neuvonen (Espoon kaupunginkirjasto), Tatja Pusa (Kansalliskirjasto), Anna Viitanen (Turun kaupunginkirjasto) ja Irina Vikman (Hämeen ammattikorkeakoulun kirjasto) 
Kutsuttuina asiantuntijoina: 
Minttu Hurme (Kansalliskirjasto), Anneli Renfors (Kansalliskirjasto), Petra Peltokangas (Kirjastopalvelu), Heidi Ronkainen (Kansalliskirjasto)
Poissa:
Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto), Serafia Kari (Kansalliskirjasto), Anne Holappa (HUMAK)

1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin edellisen kokouksen (19.4.2023) pöytäkirja.

2. Ilmoitusasiat

Tulevat tapahtumat  ja menneet tapahtumat 2023 - lisätietoja 

  • Talonmiehen tuokio 37: 25.5.2023 klo 13-14.30

Kuvailun tiedotuspäivä 30.5.2023

Kuvailun tiedotuspäivä järjestetään 30.5. klo 10-15.30. Ohjelma

Kirjastoverkkopäivät 25.-26.10.2023


3. Uuden RDA:n linjaukset

Käytiin läpi seuraavassa Kumean kokouksessa Marja-Liisa Seppälän (Kansalliskirjasto, Kuvailusääntöpalvelu) kanssa käsiteltäviä RDA-asioita. Keskusteltiin myös Talonmies-Extrassa 4.5.2023 esitellyistä kuvailutasoista ja niiden tulevasta ohjeistuksesta.

4. Kirjastojen kysymyksiä

1) Kysymys: Miten käytetään osakenttää ‡p ja ‡c kentässä 245, 'Suomensuvun uskonnot'

Minulla on käsillä viisiosainen monografiasarja, jossa osat 1-2 ja 4-5 on julkaistu yhdessä. Osan I-II alussa on nimiösivu, jossa tiedot sarjan nimestä (Suomensuvun uskonnot) ja toimittajista ja kustantajista. Alkulauseen jälkeen tulee ensimmäisen osan ns. nimiösivut, jossa kerrotaan osan nimi, kirjoittaja ja kustantaja (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura). Toisella osalla on samoin oma nimiösivu em. tietoineen.

Jos tulkitsen oikein RDA:n, niin osan numerointilähde voidaan ottaa mistä tahansa lähteestä eli tässä tapauksessa selästä, jossa on numerointi I-II.

Sarjan kuvailun osalta kenttä 245 00 ‡aSuomensuvun uskonnot. ‡nI-II, ‡p?

Kysymykseni onkin nyt, että miten kummankin osan nimet merkitään osakenttään ‡p ja miten vastuullisuus kenttään ‡c

I osan nimeke on Suomalaisten runojen uskonto ja kirjoittajana Kaarle Krohn.

II osan nimeke on Lappalaisten uskonto ja kirjoittajana on Uno Holmberg (auktorisoitu nimi Uno Harva)

VASTAUS 

Asiaa tutkittu Kumeassa, mutta täyttä varmuutta emme saaneet sadan vuoden takaisista julkaisutapahtumista. Näyttöä löytyi sille, että "Suomensuvun uskonnot" voitaisiin tulkita moniosaiseksi monografiaksi (jolloin kaikkien osien päävastuullisena tekijänä Kaarle Krohn) - tai monografiseksi sarjaksi. Päädyimme ratkaisussamme jälkimmäiseen, eli tulkitsemme aineiston olevan monografinen sarja. Tämä oli myös Melindassa useimmin valittu kuvailuratkaisu.

Sarjaa on alettu julkaisemaan vihkoina ja ilmeisesti kunkin osan vihkon ollessa täydellinen myös niteenä. Osan 5. takakansitekstistä: "Suomensuvun uskonnot on tilattavissa vihoittain tai osittain. Vihon hinta ... Teosta ilmestyy vihko kuukaudessa. Teoksen osat ilmestyvät siinä järjestyksessä kuin ne valmistuvat. Ensimmäisenä on nyt ilmestynyt tri Uno Holmbergin kirjoittana IV osa Permalaisten uskonto. Samaan aikaan on julaistu jo alku teoksen I:seen osaan, joka esittää suomalaisten uskontoa (kirj. prof. Krohn). Muut osat seuraavat vapaassa järjestyksessä. Loppuvihkoon tulevat lähdeviittaukset ja asiahakemisto. Ensimmäisen osan kustantaja on Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, muut kustantaa allekirjoittanut kustannusliike (=Werner Söderström osakeyhtiö), joka suorittaa koko teoksen tilausten lähetyksen."

  • Tämä selittänee osin sen, miksi saman osan tiedoissa saattaa olla pieniä eroja, esimerkiksi toisessa on erillinen sarjatietosivu ja toisessa ei. Näitä eroja ei ole merkitty kuvailuun
  • Julkaisuajaksi on valittu se aika, jolloin kaikki osan vihkot on julkaistu eli nide on ollut täydellinen

Ongelmalliseksi osoittautui myös sen selvittäminen, onko yhteensidotut osat syntyneet kirjastojen itse tekemänä vai onko kustantaja myös julkaissut osia yhteissidoksina. Osan 6 takakannessa on "Kolmena kangassiteenä sarja maksaa 257 mk", mikä viittaa kustantajasidoksien olemassaoloon; Kumean tarkastelemaan aineistoon ei kuitenkaan osunut tallaisia versioita. Kustantajasidoksen ja kirjaston itse yhteensitomien julkaisujen käsittely eroaa toisistaan; alla lyhennettyjä esimerkkejä

Monografisen sarjan osana

100 1# ‡a Krohn, Kaarle, ‡d 1863-1933.
245 10 ‡a Suomalaisten runojen uskonto / ‡c kirjoittanut Kaarle Krohn.
490 1# ‡a Suomensuvun uskonnot ; ‡v I
830 #0 ‡a Suomensuvun uskonnot ; ‡v 1.

100 1# ‡a Harva, Uno, ‡d 1882-1949.
245 10 ‡a Lappalaisten uskonto / ‡c kirjoittanut Uno Holmberg.
490 1# ‡a Suomensuvun uskonnot ; ‡v II
830 #0 ‡a Suomensuvun uskonnot ; ‡v 2.

Mahdolliset kustantajasidokset

245 00 ‡a Suomalaisten runojen uskonto / ‡c kirjoittanut Kaarle Krohn. Lappalaisten uskonto / kirjoittanut Uno Holmberg.
490 1# ‡a Suomensuvun uskonnot ; ‡v I-II
700 12 ‡i Sisältää (ekspressio): ‡a Krohn, Kaarle, ‡d 1863-1933. ‡t Suomalaisten runojen uskonto, ‡l suomi.
700 12 ‡i Sisältää (ekspressio): ‡a Harva, Uno, ‡d 1882-1949. ‡t Lappalaisten uskonto, ‡l suomi.
830 #0 ‡a Suomensuvun uskonnot ; ‡v 1-2.

Kirjastojen yhteensitomissa käytettävä 'keinoemoa'. Keinoemo tai muu tapa ilmasta yhteensitominen on kanta- ja kirjastojärjestelmäkohtainen eikä tietoa tallenneta Melindaaan.


Melindassa korjattiin melkoinen määrä tuplatietueita, kiitos siivoukseen osallistuneille kirjastoille. Yhteissidoksiin ja osakohteisiin ei koskettu. Kirjastojen kannattaisi nyt tarkistaa omat tietueensa. Alla tiedot lopullisista monografioiden tietueista Melindassa:

Melinda IDNimekeSarjatieto
018764191Suomalaisten runojen uskonto / Kaarle KrohnSuomensuvun uskonnot 1
018760389Lappalaisten uskonto / Uno HolmbergSuomensuvun uskonnot 2
018756725Jugralaisten uskonto / K.F. KarjalainenSuomensuvun uskonnot 3
018761898Permalaisten uskonto / Uno HolmbergSuomensuvun uskonnot 4
018760436Tsheremissien uskonto / Uno HolmbergSuomensuvun uskonnot 5
018757872Mordvalaisten muinaisusko / Uno HarvaSuomensuvun uskonnot 6

2) Kysymys: Kysymys 040‡a ISIL-tunnuksista

Voitteko avata 040-kentän RDA-sovellusohjetta: "Muiden kirjastojen (myös ulkomaisten) ISIL-tunnuksia ei saa poistaa 040 ‡a-osakentästä." Pitääkö poimittujen tietueiden 040 a-osakentässä olevat kirjainyhdistelmät tarkistaa, ovatko ne virallisia ISIL-tunnuksia ja sen mukaan säilyttää, ja lisätä oman organisaation tunnus d-osakenttään tietuetta muokatessa?

VASTAUS 

Kentässä käytetään MARC-koodeja. Suomessa koodit ovat ISIL-tunnuksia.

Ennakkotiedossa (tasokoodi 8) oleva 040 ‡a FI-KV tai ‡a FI-NL poistetaan, kun kuvailu tehdään ja tilalle merkitään oman organisaation ISIL-tunnus. Valmiissa tietueessa kenttää 040 ‡a ei saa muuttaa.

5. Seuraava kokous

17.5.2023 klo 9.15-11.15, etäkokous Kumean Zoom-kokoushuone







  • No labels