Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Täältä löydät vastaukset meille useimmin esitetyihin kysymyksiin.

Kysymykset on jaettu ryhmiin Yleistä, ISNIn käyttö ja hyöty, Virheelliset tiedot ja tietojen käsittely ja Muuta.

Jos et löydä etsimääsi vastausta tältä sivulta, ota meihin yhteyttä[email protected].

Anchor
Yleistä
Yleistä
Yleistä

UI Expand
titleMikä on ISNI-tunnus?

ISNI-tunnus (International Standard Name Identifier) identifioi globaalisti, ainutkertaisesti ja pysyvästi henkilöiden ja yhteisöjen julkiset identiteetit. ISNI kokoaa yhteen saman henkilön tai yhteisön nimen variaatiot ja nimenmuodot (esimerkiksi saman nimen erilaiset translitteraatiot) ja sen avulla voidaan erottaa samannimiset henkilöt ja yhteisöt toisistaan.

ISNI-tunnus kuuluu samaan tunnisteperheeseen kuin esimerkiksi ISBN- tai ISRC-tunnus. Siinä missä ISBN-tunnuksen avulla yksilöidään kirjoja ja ISRC-tunnistekoodilla puolestaan äänitteellä olevia kappaleita, ISNI-tunnuksen avulla pystytään identifioimaan esimerkiksi kirjaan tai äänitteeseen liittyviä henkilöitä ja yhteisöjä.

ISNI-tunnus muodostuu 16 merkistä ja se merkitään joko välilyönnillä tai ilman: 0000 0001 2147 8925 tai 0000000121478925 (Tove Jansson). Saman ISNI-tunnuksen voi myös esittää URN:n muodossa: https://isni.org/isni/0000000121478925.


UI Expand
titleOnko ISNI-tunnus standardin mukainen?

Kyllä.

ISNI-tunnuksen muodostamisen periaatteita määritellään ISNI-standardissa ISO 27729 (linkki Kansainvälinen standardiorganisaatio ISOn ylläpitämään standardiin, englanninkieliset sivut).

Standardista on myös Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n ylläpitämä suomennos SFS-ISO 27729 (linkki SFS-standardien verkkokauppaan).


UI Expand
titleMikä on julkinen identiteetti?

ISNI-standardin mukaan identiteeteillä tarkoitetaan nimiä, joita toimijat käyttävät luodessaan, tuottaessaan, hallinnoidessaan ja välittäessään tietosisältöjä esimerkiksi viestintävälineissä.

Julkinen identiteetti on siis se nimenmuoto, jolla henkilö esiintyy julkisuudessa.

Jos henkilö julkaisee teoksia sekä omalla nimellään että taiteilijanimellään, molemmat ovat julkisia identiteettejä ja saavat oman ISNI-tunnuksen.

Jos henkilö julkaisee teoksia ainoastaan taiteilijanimellä, vain taitelijanimi on julkinen identiteetti.


UI Expand
titleVoiko julkisellä identiteetillä olla useita kirjoitusasuja ja nimenmuodoja?

Julkisella identiteetillä voi olla erilaisia kirjoitusasuja tai nimenmuotoja. Näitä kaikkia yhdistää yksi ISNI-tunnus.

Esimerkiksi venäläisillä nimillä voi olla monta eri translitterointitapaa ja kirjoitusasua. Kaikkia alla olevia Pjotr Tšaikovskin eri nimenmuotoja yhdistää yksi ISNI (https://isni.org/isni/0000000121449518).

  • Tšaikovski, Pjotr
  • Čajkovskij, Pëtr
  • Tchaikovsky, Peter
  • Tshaikovski, Pjotr
  • Tjajkovskij, Peter

  • Чайковский, Петр
  • Чайковский, Пётр
  • 柴可夫斯基
  • شايكوفسكي، بيتر إيلتش


UI Expand
titleMikä on toimija?

Toimijalla tarkoitetaan henkilöä tai yhteisöä, joka liittyy julkaistuun tieteelliseen tai taiteelliseen aineistoon tai esim. käsikirjoitusaineistoon tai arkistomateriaaliin. Toimija voi olla esim. kirjailija, säveltäjä, yhtye tai kustantaja. Toimija voi olla myös kirjan aiheena oleva henkilö tai yhteisö, esim. kuninkaallinen henkilö, poliittinen aktivisti, sotien aikainen pataljoona tai paikallinen yritys.


UI Expand
titleVoiko samalla henkilöllä olla useita ISNI-tunnuksia?

Kyllä voi.

Jos kirjailija julkaisee kirjoja sekä omalla nimellään että eri pseudonyymeillä tai taiteilijanimillä, hänellä on silloin useampi julkinen identiteetti. Jokaisella näistä voi olla oma ISNI-tunnus.

Esimerkiksi


UI Expand
titleMissä ISNIä hallinnoidaan?

ISNI-IA (ISNI International Agency) hallinoi ISNI-toimintaa ja sen kotipaikka on Lontoo (Iso-Britannia). Lisätietoja löydät ISNI-organisaation hallinnosta kotisivuilla (englanniksi): https://isni.org/page/governance/.

ISNI-tietokannan data säilytetään Leidenissa, Alankomaissa. Tietokannasta ja sen teknisestä ylläpidosta vastaa ISNI-AA (ISNI Assignment Agency).

ISNI-tietokannan sisältöä ylläpitää ISNI QT (ISNI Quality Team). Se koostuu kansalliskirjastojen British Library ja Bibliothèque nationale de France asiantuntijoista.

Lisätietoja toiminnasta löydät ISNIn kotisivuilla (englanniksi): https://isni.org/page/how-isni-works/.


UI Expand
titleMiten rekisteröintitoimistot toimivat?

Ainoastaan rekisteröintitoimistot (ISNI Registration Agencies) voivat hakea uusia ISNI-tunnuksia. Rekisteröintitoimistoilla on rajoittamaton lukuoikeus ISNI-tietokantaan. Luettelo ISNIn rekisteröintitoimistoista: https://isni.org/page/isni-registration-agencies/

Rekisteröintitoimistot välittävät ISNI-hakemukset kansainväliseen ISNI-tietokantaan asiakkaiden puolesta ja neuvovat, mitä tietoja ISNI-hakemusta varten tarvitaan.

Kansalliskirjasto on toistaiseksi ainoa suomalainen ISNI-rekisteröintitoimisto. Kansalliskirjasto ei voi siis myöntää ISNI-tunnuksia, mutta Kansalliskirjasto voi toimia tietojen välittäjänä ISNI-tunnusta hakevan ja myöntävän tahon välillä.

Anchor
ISNIn käyttö ja hyödyt
ISNIn käyttö ja hyödyt
ISNIn käyttö ja hyöty

UI Expand
titleMihin ISNIä tarvitaan?

ISNI-tunnuksen avulla voidaan yksiselitteisesti tunnistaa toimijoita (esimerkiksi kirjailijoita, kustantajia, säveltäjiä), jotka liittyvät tieteelliseen tai taiteelliseen aineistoon.

ISNI kokoaa yhteen samaan toimijaan liittyvät variaatiot ja muuttuneet nimenmuodot.

ISNI-tunnuksen avulla hakutulokset voi luotettavasti kohdentaa haluttuun toimijaan.

ISNI-tunnuksen avulla voidaan erottaa samat tai samankaltaiset nimet toisistaan ilman että syntymävuosia tai muita arkoja henkilötietoja tarvitsee käsitellä julkisissa tietokannoissa.

ISO-standarin mukainen tunnus edistää koneluettavuutta ja toimii yhdistävänä tekijänä eri järjestelmien välillä.


UI Expand
titleMissä ISNIä käytetään

ISNI-tunnusta käytetään tietokannoissa, jotta voidaan yksiselitteisesti erottaa toisistaan samannimiset henkilöt tai yhteisöt toisistaan. ISNI-tunnus toimii sillanrakentajana tietokantojen välillä luotettavan toimijatiedon suhteen.

ISNI-tunnusta hyödyntävät mm. Wikipedia ja Wikidata, monet kansalliskirjastot (esim. Kansalliskirjasto, Ranskan kansalliskirjasto BnF) sekä eri tekijänoikeusjärjestöt.

Myös kustantajien ja kirjavälittäjien keskuudessa ISNI-tunnuksen käyttö alkaa yleistyä.


UI Expand
titleMiten ISNI ja ORCID eroavat toisistaan?

ISNI on lyhenne sanoista International Standard name identifier ja ORCID puolestaan Open Researcher and Contributor ID. Tunnisteissa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös joitakin eroja.

Yhtäläisyydet

  • Molemmat ovat pysyviä ja yksilöiviä tunnisteita, joiden tarkoitus on erottaa samannimiset henkilöt toisistaan, yhdistää nimien erilaiset kirjoitusasut ja ratkaista muitakin nimen eri muotoihin liittyvät sekaannukset.
  • Molemmat tunnukset muodostuvat 16 merkistä.
  • Tunnisteiden käyttö yleistyy maailmalla.

Eroavaisuudet

  • ORCID on lähinnä tutkijoille suunnattu, ISNIä voidaan antaa sekä tieteellisen että taiteellisen luovan työn tekijöille. 
  • ISNI-tunnuksen voi hakea ainoastaan ISNIn jäsenorganisaatio tai rekisteröintitoimisto, ORCID-tunnuksen voi hakea itse. Koska ISNI-tunnuksia luodaan keskitetysti, toimija ei vältämättä aina tiedä, että hänellä on ISNI-tunnus.
  • ISNI-tunnus on tarkoitettu sekä yhteisölle että henkilölle ja sen avulla voi indetitfioida sekä edesmenneitä että eläviä henkilöitä. ORCID-tunnus on suunnattu aktiivisille tieteentekijöille.
  • ISNI-tunnusta hyödyntävät mm. tekijänoikeusjärjestöt, kansalliskirjastot, kirjankustantajat ja -välittäjät sekä verkossa toimivat musiikkipalvelut. ORCID-tunnus on ensisijaisesti tarkoitettu tutkijoiden identifiointiin.
  • ORCID-koordinaattorina toimii CSC, ISNI-toiminnasta vastaa Kansalliskirjasto. CSC ja Kansalliskirjasto kartoittavat mahdollisia yhteistyökuvioita.

Anchor
ISNIn jakelu
ISNIn jakelu
ISNIn jakelu

UI Expand
titleMistä tiedän, onko minulla ISNI-tunnus?

ISNI-tunnukset ovat vapaasti haettavissa kansainvälisen ISNI-keskuksen ylläpitämästä tietokannasta (http://www.isni.org/search).

Suomalaiseen julkaisutuotantoon liittyvät ISNI-tunnukset voi hakea myös Kansalliskirjaston Finna-hakupalvelusta (tästä pääset Finnan toimija-hakuun). Yksittäisiä tunnuksia voi hakea tekijän nimellä.

Kansalliskirjaston toimijatietokanta avataan myös henkilöiden osalta avoimena datana Finto-palvelussa marraskuun loppupuolella. ISNI-tunnukset näkyvät muiden kuvailutietojen yhteydessä. Tietoja tarkennetaan myöhemmin.

Melinda-kirjastot voivat hakea ISNI-tunnuksia suoraan Asteri-auktoriteettitietokannasta.


UI Expand
titleKuka voi saada ISNIn?

ISNI-tunnus voidaan antaa kaikille luovaa tai tieteellistä työtä tekeville julkisille identiteeteille tai tahoille.

ISNI-tunnus voidaan rekisteröidä esimerkiksi kirjailijalle, muusikon taiteilijanimelle, kustantajalle tai tutkimusyksikölle.


UI Expand
titleMiten saan ISNIn yksityisenä henkilönä tai kustantajana? VAI Mistä saan ISNIn?

Kaikki ISNI-tunnukset generoidaan yhdessä tietokannassa, jota ylläpitää ISNI-AA (ISNI Assignment Agency).

Uusia ISNI-tunnuksia voi hakea ISNIn rekisteröintitoimistojen kautta. Kansalliskirjasto on toistaiseksi ainoa suomalainen ISNI-rekisteröintitoimisto. Kansalliskirjasto ei siis voi myöntää ISNI-tunnuksia, mutta Kansalliskirjasto voi rekisteröintitoimistona välittää ISNI-hakemuksen kansainväliseen ISNI-tietokantaan. Tietoja ei voi lähettää omatoimisesti ISNI-tietokantaan.

Luettelo ISNIn rekisteröintitoimistoista https://isni.org/page/isni-registration-agencies/

ISNI-tunnusta varten tarvitaan seuraavat tiedot toimijoista. Kaikki tiedot eivät ole pakollisia, mutta tietoja tulee olla kattavasti.

Henkilöön liittyvät tiedot

  • etu ja sukunimi
  • mahdolliset muut nimenmuodot ja/tai kirjoitusasut
  • tieto mahdollisesta taiteilijanimestä tai pseudonyymistä
  • syntymävuosi ja -paikka
  • jos kyseessä on edesmennyt henkilö, niin myös kuolinvuosi ja -paikka
  • henkilöön liittyvä maa tai maat (jotka keskeisiä julkaisujan kannalta)
  • henkilön toimialat (jotka keskeisiä julkaisujen kannalta)
  • henkilön liittyviä keskeisiä julkaisuja

Yhteisöt

  • yhteisön nimi
  • muut nimenmuodot (lyhenteet, erikieliset muodot jne.)
  • yhteisön perustamisvuosi
  • yhteisön mahdollinen lakkauttamisvuosi
  • yhteisöön liittyvä paikka (esim. pääkonttorin sijainti, yhdistyksen rekisteröity kotipaikka, yhtyeen perustamispaikkakunta)
  • yhteisön toimiala
  • yhteisöön liittyviä keskeisiä julkaisuja

Tarkempia tietoja tarvittavista kuvailutiedoista voi kysyä Toimijakuvailupalvelusta: [email protected].


UI Expand
titleMitä tietoja tarvitaan ISNIä varten?

Henkilöön liittyvät tiedot

  • etu ja sukunimi
  • mahdolliset muut nimenmuodot ja/tai kirjoitusasut
  • tieto mahdollisesta taiteilijanimestä tai pseudonyymistä
  • syntymävuosi ja -paikka
  • jos kyseessä on edesmennyt henkilö, niin myös kuolinvuosi ja -paikka
  • henkilöön liittyvä maa tai maat (jotka keskeisiä julkaisujan kannalta)
  • henkilön toimialat (jotka keskeisiä julkaisujen kannalta)
  • henkilön liittyviä keskeisiä julkaisuja

Yhteisöt

  • yhteisön nimi
  • muut nimenmuodot (lyhenteet, erikieliset muodot jne.)
  • yhteisön perustamisvuosi
  • yhteisön mahdollinen lakkauttamisvuosi
  • yhteisöön liittyvä paikka (esim. pääkonttorin sijainti, yhdistyksen rekisteröity kotipaikka, yhtyeen perustamispaikkakunta)
  • yhteisön toimiala
  • yhteisöön liittyviä keskeisiä julkaisuja

Tarkempia tietoja tarvittavista kuvailutiedoista voi kysyä Kansalliskirjastosta

[email protected]


UI Expand
titleOnko ISNI ilmainen?

Ei ihan.

ISNI-tunnusten hakemukset ovat rekisteröintitoimistoille maksullisia. Rekisteröintitoimistot itse päättävät mahdollisista palvelumaksuista.

Yksittäistä

Suomalaiseen julkaisutuotantoon liittyville tekijöille tunnukset voi ksittäiset ISNI-tunnukset voi toistaiseksi hakea ilmaiseksi Kansalliskirjaston kautta.

Kuka maksaa?

Paljonko maksaa?

ISNI ist ein Metastandard, der bestehende Identifikator-Systeme vernetzt und so besser handhabbar macht. In der ISNI-Datenbank fließen derzeit Personennormdaten aus 52 Quellen zusammen, unter anderem aus großen Nationalbibliotheken und Bibliotheksverbünden. Dazu gehört auch die Gemeinsame Normdatei (GND), die von der Deutschen Nationalbibliothek (DNB) und ihren Partnern geführt wird. 2012 wurde der ISNI-Standard eingeführt. Aktuell sind bereits mehr als 10,7 Millionen ISNIs vergeben. Davon beziehen sich mehr als 9,8 Millionen Einträge auf natürliche Personen – darunter fast 2,9 Millionen Wissenschaftler – und mehr als 890.000 auf Organisationen. Weitere nationale Registrierungsagenturen gibt es unter anderem in Frankreich, Spanien, Russland, Südkorea und den USA. Auf der Website der ISNI International Agency können alle ISNI-Einträge recherchiert werden: www.isni.org

keskustelu Ninan kanssa, pikamuistiinpanot:

7500 uusia vuodessa? vai...?

jos ei kuvailu tule asteriin, maksullisuus pitäisi jotenkin sisällytää

kustantajat vuosittainen sopimus?
julkisuuteen: palvelusopimus valmisteilla, samalla katsotaan hinnoittelu

kertaloadi: hinta haettavien isnien mukaan

ilmainen toistaiseksi yksityiselle henkilöille

mietittävä: yksittäisen tunnuksen maksu?, vuosittainen maksu?


UI Expand
titleKauanko ISNIn saaminen kestää?

Muutaman ISNI-tunnuksen saa normaalisti 10 työpäivässä???

Isomman erän käsittelynopeus? EI VOI LUVATA? TILANNEKOHTAINEN? RIIPPUU TIETOKANTOIHIN TEHTÄVIEN AJOJEN MÄÄRÄSTÄ? (muut tiedontoimittajat)

TUnnistepalvelu: "Tunnuksen saa yhden tai kahden arkipäivän kuluessa. Tarvitsemme joskus lisätietoja hakemuksessa annettujen tietojen lisäksi, joten varaathan kuitenkin riittävästi aikaa tunnuksen hakemiseen. ISBN-keskuksen poikkeuksellisista aukioloajoista tiedotetaan kotisivuilla. "


Anchor
Virheelliset_tiedot
Virheelliset_tiedot
Virheelliset tiedot ja tietojen käsittely

UI Expand
titleMiten voin korjata virheelliset tiedot?

Jos huomaat, että ISNI-tietokannassa on virhe (mm. nimeen on linkitetty vääriä julkaisuja), tee korjauspyyntö.

esiintyvän virheen voi korjata. Yksi tapa on käyttää hakuliittymästä hakuliittymästä (https://isni.org/page/search-database/) saatujen hakutulosten yhteydessä esiintyvää " keltaista laatikkoa "(sivulla vasemmalla). Keltaisen laatikon avulla kautta voi lähettää korjauspyynnön tietokannan ylläpitäjille. Viestiin Korjauspyyntö kirjoitetaan englanniksi korjauspyyntö sekä perustelu korjaukselle ja verkosta löytyvä tietolähde, kuten wikipedia-sivu tai kirjailijan kotisivu..

Kansalliskirjasto voi Kansalliskirjastosta käsin voidaan korjata ja muokata Kansalliskirjaston kautta lähetettyjä tietoja. Kansalliskirjaston lähettämiin tietoihin liittyy tiedontoimittajatunnus NLFIN (National Library of Finland).


UI Expand
titleMiten henkilötietojani käsitellään ISNI-tietokannassa?

ISNI-tietokannassa olevat henkilötiedot käsitellään EU:n General Data Protection Regulation (GDPR) -lain mukaisesti.

Tarkempia tietoja mm. datan keruusta ja säilyttämisestä löydät ISNI-keskuksen toimintaperiaateista: ISNI Data Policy (PDF-tiedosto, 544 KB; englanniksi).


Anchor
Muuta
Muuta
Muuta

UI Expand
titleEtkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Jos et ole löytänyt tältä sivulta vastausta omaan kysymykseesi, ota meihin yhteyttä[email protected]