KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 8.12.2015 klo 10.15-15:50
Paikka:  Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio
Läsnä: Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek), Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto) (sihteeri), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto) (puheenjohtaja), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Kutsuttuna asiantuntijana: Minttu Hurme (Kansalliskirjasto)
Poissa: Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto)

 

Aika: 9.12.2015 klo 9.00-15.30
Paikka:  Kaikukatu 4, Kumina
Läsnä: Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto) (sihteeri), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto),  Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto) (puheenjohtaja), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).

Kutsuttuna asiantuntijana: Minttu Hurme (Kansalliskirjasto)
Poissa: Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto)

Pöytäkirja

1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Pöytäkirjaan tulleet kommentit:
"Kongressin kirjaston ISBN-konvertteri: http://pcn.loc.gov/isbncnvt.html: nämä ulkomaiset eivät välttämättä osaa laittaa suomalaisiin ISBN:iin väliviivoja oikein.Kun väliviivat kuuluvat ibsuun, ja Fennica käyttää sitä muotoa, niin miksei 776-kentän suositusta voisi muuttaa väliviivalliseksi?"

Vastaus: Poimittuja tietueita ei tarvitse muokata, mutta primaariluetteloinnissa ISBNään laitetaan väliviivat, jos ne ovat teoksessa tai helposti selvitettävissä.

2. Ilmoitusasiat

Tämä on Kumea-ryhmän viimeinen kokous tässä kokoonpanossa. Uusi työryhmä aloittaa vuoden alusta. Taru Fröjdholm, Sirpa Tuomisto ja Maria Kovero jäävät pois, uusina jäseninä aloittavat Kukka-Maritta Taskinen Savonia-ammattikorkeakoulusta ja Ville Huhtala Helsingin yliopiston kirjastosta.

RDA-suomennos julkaistiin 8.12.2015, ks. RDA-toolkit.

Talonmiehen tuokio 11.12.2015.

3. Aleph/Voyager

Voyager-tietokantojen indeksoinnin muutos toteutetaan ensi vuonna.
Voyagerin OPAC-ohjeet on korjattava RDA-uudistuksen myötä.
Kesällä 2016 on Voyager-päivitys. 

4. Kansalliskirjaston digi-arkistoon vievät linkit tietueissa

Kotimaisten lehtien kuvailutiedoissa on Kansalliskirjaston digi-arkistoon vieviä linkkejä, jotka toimivat vain vapaakappalekirjastojen vapaakappaletyöasemilta. 
Linkit, jotka yrittävät viedä suoraan lehden digiversioon ovat ikäviä, varsinkin, kun näytölle ei ilmesty informatiivista tekstiä. Eikö nämä olisi syytä poistaa tai varustaa asianmukaisella infolla? Tässä yksi esimerkki: Kasvatus ja koulu : kasvatustieteellinen aikakauskirja

Vastaus : 
Kansalliskirjaston digitoidut aineistot -sivuille on tulossa ohjetekstejä, Melindassa olevia linkkejä on siivottu. 

5. RDA: ohjeistus

Tehtiin suunnitelma olemassaolevien ohjeiden uudistamiseksi. Mietittiin myös mitä uusia ohjeita pitää laatia.

1) Laaditaan toimintaohje, jossa kerrotaan, miten Melindassa ja paikalliskannoissa toimitaan  tammikuun ja pääsiäisen välisenä aikana.

2) Painettujen monografioiden työohjetta muokataan (tämä toteutettiin toisena kokouspäivänä)

3) Alkuteoksen merkitseminen -ohje korjataan RDAn mukaiseksi (tätä korjattiin toisena kokouspäivänä)

4) Laadittiin suunnitelma MARC 21 sovellusohjeen uudistamiseksi. Työryhmään seuraavaksi toimikaudeksi jäävät jäsenet saivat kukin oman päivitettävän kohdan sovellusohjeesta. MARC 21 sovellusohjeesta tulee olemaan RDA-versio ja nykyisen kaltainen versio, jota voivat käyttää muut kuin RDA-kuvailuohjeita soveltavat kirjastot. 

5) RDAn aiheuttamat muutokset Alephissa:

    • Alephiin tulossa uusia, RDAn mukaisia, valmiita osakenttien sisältövaihtoehtoja mm. 33X-kentille
    • Aikaisemmin lyhenteinä ilmaistujen termien avattujen muotojen valikoita pohditaan, vaikea toteuttaa
    • Alephin tallennusalustat pyritään uudistamaan joulukuun aikana, ellei ehditä niin heti alkuvuodesta.

6. Kirjastojen kysymykset

1. kysymys

7.10. kokouksen kirjaston kysymys sarjan numeron merkinnästä 246 kentässä.Vastauksessanne kerrotaan näin: ”RIL 263-2014 –tekstin voisi tässä tapauksessa merkitä 246:een juoksevaksi nimekkeeksi indikaattoreilla 1 ja 7. Emme ole Fennicassa käyttäneet juurikaan juoksevaa nimekettä, eikä varsinkaan  tässä tapauksessa kun numerointi löytyy sarjakentistä.”Esim. tietueessa 006421802 / NR-kattorakenteen jäykistyksen suunnittelu ja toteuttaminen, on käytetty 246 kenttää sarjan merkintään standardiksi indikaattoreilla 3_ . 

Mielestäni tämä sarjan merkintä ei vastaa standardin numeroa kuten Marcin sovellusohjeessa kerrotaan: ”Standardien numeroiden tallentamiseen suositellaan käyttämään kenttää 246. Esimerkiksi: 246 1# ‡i Standardin numero: ‡a 12345678”.

Onko tämän tietueen 246 merkintä ihan aiheeton ja poistettavissa?

Vastaus:

Tuo tietueen 006421802 / NR-kattorakenteen jäykistyksen suunnittelu ja toteuttaminen 246-kentässä oleva tieto ei ole oikeassa kentässä. Kenttä 246 liittyy aina kenttään 245 ja on nimekkeen joku muu muoto tai nimekkeen osa (Nimekkeen muu muoto kuvailun kohteen muissa osissa, tai päänimekkeen osa, tai päänimekkeen vaihtoehtoinen muoto kun se eroaa merkittävästi kenttään 245 tallennetusta nimekkeestä.)

MARC 21 -formaatissa on otettu v. 2015 uusi kenttä 088: Raporttinumero, joka ei ole minkään standardin mukainen. ISRN-tunnus ja muut standardoidut raporttinumerot merkitään kenttään 027 (ISRN-tunnus tai muu standardoitu raporttinumero). Kenttä 088 on suositeltava tallennuspaikka tämäntyyppisille raporttinumeroille. Myös huomautuksen tekeminen kenttään 500 on mahdollista.

020        |a 978-951-758-568-2 |q nid.
024 3     |a 9789517585682
088        |a RIL-248-2013
245 00   |a NR-kattorakenteen jäykistyksen suunnittelu ja toteuttaminen.
4901      |a RIL, |x 0356-9403 ; |v 248-2013

Sovellusoppaan kenttien 027 ja 246 ohjeita korjataan, kentän 088 kohdalle lisätään ohjeistusta.

2. kysymys
Voisiko KUMEA perustaa alustan, jossa keskustella RDAn käyttöön liittyvistä kysymyksistä? Finna-asioista käydään keskustelua jollain toimivalla alustalla. Sopisiko vastaava RDA-asioiden käsittelyyn?

Vastaus:
Kiti Vilkki-Eriksson selvittää asiaa RDA-tiimiltä.

3 . kysymyksiä Fennicalle:

1) kysymys:
Koska tehdään uusi kuvailu sarjalle? Seuraavassa sarjajulkaisussa varianttinimekkeestä on tullut päänimeke, mutta sarjasta ei ole tehty uutta kuvailua Fennicassa. Eikö sääntöjen mukaan pitäisi tehdä uusi kuvailu. Helpottaisi myös asiakaspalvelutyötä?

Vastaus:
Periaate: Jos julkaisija vaihtaa päänimekkeen ja varianttinimekkeen paikkaa eli sovitussa tiedonlähteessä esiintyy jatkossa varianttinimeke päänimekkeen tilalla, on tehtävä uusi kuvailu!. Uusi kuvailu riippuu  kuitenkin siitä, millä tavalla varianttinimeke poikkeaa alkuperäisestä nimekkeestä (esim. koko nimeke vs. lyhenne). 

Sarjatietue:
022 0    ‡a 1455-0725
245 0 0 ‡a Nordisk alkohol- & narkotikatidskrift / ‡c Stakes, Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården i samarbete med Nordiska nämnden för alkohol- och drogforskning (NAD).
246 1    ‡i Päänimeke 2010- ‡a NAD : ‡b Nordic studies on alcohol and drugs

Vuodesta 2010 lähtien päänimekkeenä NAD : Nordic studies on alcohol and drugs.

Jos NAD on katsottu alkuperäisen nimen lyhenteeksi*, ei uutta ISSN tunnusta ole annettu eikä uutta kuvailua tehty. Toisaalta tässä on vaihtunut myös kieliversio, minkä takia taas uusi tunnus ja kuvailu jo olisi paikallaan.

  • ISSN-manuaali: "Changes in continuing resources not requiring a new ISSN assignment:
    b) The change involves an acronym or initialism vs. the full form;
    e.g. Research in technological adaptation becomes RITA

 

2) kysymys
Jatkaako Fennica edelleen  'vanhaa' käytäntöä kentän 776 tietojen merkitsemisessä:

vanha tapa: 776 0_ ‡t Työterveiset ‡c (Painettu) ‡x 0359-4378
uusi tapa:    776 08 ‡i Painettu : ‡t Työterveiset ‡x 0359-4378

Vastaus:
"Uusi tapa" koskee monografiakuvailua. "Vanha tapa" tarkoittaa edellä sarja-aineistoa, jonka merkitsemiseen ei ole uutta käytäntöä. Kentän 776 osakentässä c pitää olla lisäys, joka vastaa kentän 222 osakentän b lisäystä, jotta tietueet linkittyvät toisiinsa myös Pariisin ISSN-portaalissa.


4. kysymys
Käyttörajoitetusta metatiedosta:
Jos Melindassa törmään tietueeseen, jossa on käyttörajoituskenttä, niin voinko muokata tietuetta vapaasti? Entä jos meidän e-kirja on toiselta palveluntarjoajalta ja periaatteessa tekisin itse tietueen, mutta Melindassa jonkin toisen palveluntarjoajan tietue on jo ennestään, niin voisiko näitä yhdistää?

Vastaus:
Tuplatietueita kannattaa välttää. Tietuetta voi muokata, mutta käyttörajoitustiedot pitää säilyttää. Jos on tarve sellaiselle tietueelle, jolla ei ole lainkaan rajoituksia käyttöoikeuksissa, voi tehdä tietueen.

5. kysymys:
Monografian artikkeleista osakohteet?
Jos tietueella on jo teoksen sisältämät artikkelit kentässä 505, kannattaako tuoda myös osakohteet? Tampereen kaupunginkirjastossa on tehty etenkin toimitettujen tietokirjojen artikkeleista osakohteet emotietueelle, joskus ne jopa "asiasanoitetaan" ja "luokitetaankin", jos ovat merkittäviä. Kun teemme artikkeleista osakohteita, niin ne ovat haettavissa tekijä-, nimeke-, asiasanahauissa helpommin. Melindassa on ilmeisesti käytössä tähän tarkoitukseen vain 505-kenttä. Meidän ei liene tarpeellista tuoda omia osakohteitamme Melindan tietueelle, jos tietueessa on jo 505-kenttä?

Vastaus:
Artikkeliosakohteista on ollut ohjeistus, että Melindaan ei tuoda niitä osakohteita, jotka ovat tai voisivat olla Arto-tietokannassa. Ellei kirjasto ole mukana Artossa, osakohteet voi hyvin tehdä Melindaan. Erityisesti sisällönkuvailtu artikkeliaineisto on hyödyllistä.
 

6. kysymys:

Törmäsin tietokantamme siivouspuuhissa Gummeruksen suureen maailmanhistoriaan, josta Melindassa löytyy kaksi erilaista tietuetta ja omasta kannastamme löytyi vielä kolmannenlainen. Skannasin liitetiedostoon kahden osan nimiö-lehdet, sillä 1900-lukua käsittelevät osat lisäävät vielä vaikeuskerrointa. Tässä alla esimerkkejä siitä, millaisia tietueita  kentällä 245 löytyy:

245 00 $aGummeruksen suuri maailmanhistoria.$n[2],$pihmiskunnan kronikka : 97-1494 /$c[päätoim.: Jorma O. Tiainen] ; [toim.: Veikko Ahola] ; [kuvatoim.: Stiina Lumio].
 

245 00 $aGummeruksen suuri maailmanhistoria :$bihmiskunnan kronikka.$p97-1494 /$c[päätoim.: Jorma O. Tiainen] ; [toim.: Veikko Ahola] ; [kuvatoim.: Stiina Lumio].

245 00$aIhmiskunnan kronikka :$b97-1494.

245 00 $aGummeruksen suuri maailmanhistoria : 1900-luku.$n[7],$pihmiskunnan kronikka : 1900-1917 /$c[päätoimittaja: Jorma O. Tiainen] ; [toimitus: Veikko Ahola ... et al.] ; [kuvatoimitus: Stiina Lumio, Henrik Kuisman].

245 00 $aGummeruksen suuri maailmanhistoria :$b1900-luku : ihmiskunnan kronikka.$p1900-1917 /$c[päätoimittaja: Jorma O. Tiainen] ; [toimitus: Veikko Ahola ... et al.] ; [kuvatoimitus: Stiina Lumio, Henrik Kuisman].

245 00 $aIhmiskunnan kronikka :$b1900-luku: 1900-1917.

Mitenhän tässä oikein pitäisi noiden kentän 245 osakenttien $b, $n ja $p kanssa toimia?

Vastaus:
Sarjan päänimekkeeksi Gummeruksen suuri maailmanhistoria:

|a Gummeruksen suuri maailmanhistoria :|b ihmiskunnan kronikka.  |p 1900-luku : 1961-1974 /  |c [päätoimittaja Jorma O. Tiainen] ; [toimitus Veikko Ahola ... et al.] ; [kuvatoimitus Stiina Lumio, Henrik Kuisman].

 

7. Seuraava kokous

12.1.2016 klo 10.15- Kansalliskirjaston Fabianian auditoriossa.

 

 

 

 

  • No labels