KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 25.2.2015 klo 10.15-16.00
Paikka: Kansalliskirjasto, Teollisuuskatu 23, sali D326 (Hemuli)
Läsnä: Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek),  Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (sihteeri, Varastokirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), 
Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anne-Mari Salmela (puheenjohtaja, Turun yliopiston kirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).  

Poissa: Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto),  Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto)

Asiantuntijana: Juha Hakala (Kansalliskirjasto) kohta 3:n osalta
 

Pöytäkirja

1.  Edellisen kokouksen pöytäkirja

Pöytäkirja hyväksyttiin.

2.  Ilmoitusasiat

Lokakuun uudet ja muuttuneet MARC-kentät (Update 19) päivitettiin formaatin suomennokseen joulukuussa. Voyagerin ja Alephin tag tablet on päivitetty helmikuussa. Muutoksia on sekä bibliografisessa että auktoriteettiformaatissa:  

  • viime vuonna kenttään 648 lisätyt indikaattorit on poistettu ja korvattu kokonaan uudella RDA-kentällä 388 "Luomisaika"
  • toinen uusi kenttä on 370 "Paikkamerkintö"
  • osakenttä $g "Muut tiedot" on nyt toistettava tekijä- ja nimekekentissä
  • auktoriteettiformaattiin on lisätty useisiin kenttiin osakentät $i ja $4. Osakenttä $i:n käännöstä on samalla muutettu myös vanhoihin kenttiin - aikaisempi "Suhdetta kuvaava ilmaus" on nyt "Tieto suhteesta"

Linkit muuttuneiden kenttien listoihin löytyvät formaattien etusivuilta. Ruotsinkielistä käännöstä päivitetään kevään aikana. Myös formaatin sovellusohjeita on päivitetty.

Päivitetyt versiot BookWhere ja ebrary-konversioista ilmestyivät tammikuussa 2015. Konversioiden osoitteet ovat
BookWhere-konversio: https://github.com/NatLibFi/USEMARCON-BookWhere (suora latauslinkki: https://github.com/NatLibFi/USEMARCON-BookWhere/archive/master.zip)
ebrary-konversio: https://github.com/NatLibFi/USEMARCON-ebrary (suora latauslinkki: https://github.com/NatLibFi/USEMARCON-ebrary/archive/master.zip)

Maria Kovero osallistui joulukuussa SWIB14 (Semantic Web in Libraries) konferenssiin Hampurissa. Konferenssin esitykset löytyvät sivuilta: esitykset: http://swib.org/swib14/programme.php Esitykset on nauhoitettu ja videot löytyvät sivulta: http://www.scivee.tv/user/17638/video Paljon kiinnostavia esityksiä, mutta jos muutama pitäisi valita, niin valitsisin ehkäpä seuraavat: 

Muutama, jotka olisi hyvä katsoa (toki muitakin):

  •   schema.org: machine-readable cataloguing for the open web / Dan Scott
  •   d:swarm - A Library Data Management Platform Based on a Linked Open Data Approach / Jens Mittelbach
  •   Moving from MARC: How BIBFRAME moves the Linked Data in Libraries conversation to large-scale action / Eric Miller 

Alkuvuodesta pidettiin kolme Melinda-työpajaa ja niiden palautetilaisuus (linkki esityksiin). Tilaisuuksien tuloksena Melindan laadunparannusta tehostetaan mm. talonmiestoiminnalla, täsmäkoulutuksilla ja automaattisilla korjauksilla.

Uusille Melinda-luetteloijille tarkoitettu Aleph-luettelointikoulutus 25.3.15 Kansalliskirjaston Vallilan toimipisteessä, Teollisuuskatu 23. Päivä on täynnä, mutta syksyllä on tarkoitus järjestää uusi koulutus. 

3.  Käyttöoikeuksien metadata


Juha Hakala esitteli tämän hetkisen version käyttöoikeuksien metadatan merkitsemisen ohjeesta.

Työstettiin kenttien 506, 540 ja 542 sisältöä. Juha Hakala tekee uuden version seuraavaan kokoukseen.

4. Melinda-asiat

  • Kirjastojen saatavuustiedot ovat nyt Melindan OPACissa kirjaston suomenkielisen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.
  • Alkuvuoteen luvattu replikointipäivitys (yksittäisten kenttien replikointi) on lykkäytynyt, koska tarkoitus oli päivittää samaan aikaan  myös funktiotermien käännös -ominaisuus, joka kuitenkin vaati palvelimelle lisää perl-moduleita. Tapahtunee siis maalis-huhtikuussa.
  • Automaattisen täydennyksen osakenttiä on täydennetty mm. fiktiivisen aineiston sisällönkuvailussa käytettävillä fraaseilla. 
    • kts. Aleph - MARC-osakenttien sisältövaihtoehtoja -ohje Metiva-wikissä.
    • Kentässä 651 ei ole  osakenttä c:tä olemassa. Lähetetty viestiä Sisällönkuvailun asiantuntijaverkostoon virheellisen osakentän poistamiseksi ohjeistuksista.

Melindaan tehtiin vuodenvaihteessa automaattisia korjauksia:

  • Kiinteiden kenttien formaattikonversiovirheet: 000/19 ’r’ -> tyhjä, 008/23 ’r’ -> ei koodattu
  • Yhtenäistetty nimeke 240 -> 130, kun teoksella ei tekijää
  • Tunnistekenttiin lisätään osakenttä $q, tarkentava tieto
  • 502-kentän väitöskirjamerkintä muotoon Diss. + tuplakentät yhdistetään
  • Asiasanakenttä 650 ilman sanastokoodia -> validointi Fintosta ja sanastokoodin merkitseminen tai siirto -> 653, kontrolloimaton hakutermi
  • Asiasanat järjestetään sanastoittain: 1) 650-kentät joissa 2. indikaattori = 7, ensin suomalaiset asiasanastot (Ysa, Allärs, Musa, Cilla), sitten muut asiasanaston mukaisessa aakkosjärjestyksessä, 2) 650-kentät joissa 2. indikaattori = 0-6 indikaattoriarvon mukaisessa järjestyksessä

Maaliskuussa aloitetaan:

  • Tekijän funktiokoodien avaaminen: esim. säv. -> säveltäjä jne.
  • 245-kentän ensimmäisen indikaattorin korjaaminen: 1: jos jokin kentistä 100, 110, 111, 130 löytyy, muuten 0
  • 020-kentän osakentästä $z pois teksti "virh." tai "(virh.)"
  • Huomautuskorjauksia: 530 $a "Käytettävissä filmikortteina" $9 FENNI<KEEP> -> "Käytettävissä filmikortteina Kansalliskirjastossa"

5.  RDA-linjaukset

Jatketaan RDA-linjausten läpikäyntiä ACP-kokouksissa 16.3. klo 13-15 ja 17.4. klo 12-14. 

6. KUMEAn raportti Tiedonhallinnan ohjausryhmään

Otsikon linkin takana on työryhmän raportti vuoden 2014 toiminnasta, johon sisältyy myös MusaMelindan osuus.

7. Kirjastojen kysymykset

1)Edellisen kokouksen pöytäkirjasta:

Kysymys: Tehdäänkö viittaus, kun kuvailualueella nimimuoto on erilainen kuin hakumuoto (esim. 978-5-17-085383-0, kentässä 245 $d Ajno Havukajnen,  Sami Tojvonen)?

BTJ:n vastaus: BTJ:n Fennica-työn kannalta on olennaista, että on olemassa yksiselitteinen ohje siitä, mitä Fennica-tietueisiin kirjataan Melinda-ympäristössä. BTJ:n asiakaskirjastoilla ei ole auktoriteettitietoja, mutta tätä ei nähdäkseni tarvitse ottaa huomioon Fennicassa. Me huolehdimme siitä puolesta oman tietokantamme puitteissa.

KUMEAn vastaus: Tehdään viittaus auktoriteettitietueeseen kenttään 400 tai ellei auktoriteettitietueita ole käytössä, bibliografiseen tietueeseen kenttään 900.  

2)  Kysymys:

Olisiko hyvä ajatus luetteloida e-monografiat Melindaan ilman 506-kenttiä? Bib.tiedot olisivat silloin kaikkien poimittavissa. Vrt. Melindassa nyt monotietueita ilman kirjastotunnuksia. 

Vastaus:
506-kenttää ei pidä jättää pois. Kentän käyttöön on tulossa muutoksia ja uusia ohjeita. Kentän painoarvo kasvaa, kun käyttöoikeuksien metatietoa merkitään jatkossa tietueisiin tarkemmin. 

3)  Kysymys:

BW:n RDA-toiminto: kannattaisiko poimia vain RDA-tietueita? Jos poimii, mitä siinä tapauksessa pitäisi huomioida?

Vastaus:
Kannattaa poimia täydellisin tietue, joka voi olla RDA:n tai vanhempien sääntöjen mukainen. Ohjeet RDA-tietueiden käsittelyyn löytyvät työryhmän sivuilta.

4)  Kysymys;

Uusi BookWhere konversio ilmestyi äskettäin. Muutoslistalla ei näy 264-kentän konvertointia 260-kentäksi. Onko näin, että niitä ei konvertoida ohjelmallisesti?

Kun tietokannoista poimitaan tietueita ja kohdataan RDA-tietueita, joissa ei ole 260-kenttää. Miten tulisi toimia? Entä jos on molemmat siis 260 ja 264?

Vastaus:
264-kenttä jätetään RDA-tietueeseen eikä sitä konvertoida. Tietokantojen asiakasnäyttöihin pitää lisätä 264-kentät, kuten monessa tietokannassa on tehtykin.

Tietueissa ei pitäisi olla molempia kenttiä, mutta näitä saattaa poimittaessa tulla. Ohjeet RDA-kenttien käsittelyyn löytyvät työryhmän sivuilta. 


5)  Kysymys:

Monet Melindan 035-kentät -> mitkä pitää jättää Melindaan – entä omaan? Haittaako jotain tulevaa konversiota, jos jätetään?  Voidaanko meillä poistaa z-osakentässä oleva 035?

Esim. sys.nro 005277974, ISBN: 951-755-655-1.

  • 035__  |a FCC000953520
  • 035__  |z (FI-MELINDA)005201341
  • 035__  |a (FI-MELINDA)000953520

Vastaus:

Mitään haittaa konversioiden tai muunkaan suhteen 035-kentistä ei ole, joten ne voi ihan rauhassa jättää paikoilleen. Kuitenkin silloin, jos käyttää vanhaa tietuetta uuden (eri aineistoa koskevan) tietueen pohjana, vanhan tietueen 035-kentät (samoin kuin muut vanhan tietueen aineiston tunnisteet) pitää toki muistaa poistaa uudesta tietueesta.

Melinda-tietueeseen pitää ehdottomasti jättää kaikki (FI-MELINDA)-alkuisen z-osakentän sisältävät 035-kentät, koska niitä käytetään säilyttämään tieto siitä, että toinen Melindan tietue on yhdistetty kyseiseen tietueeseen. Tietoa tarvitaan varmistamaan linkkauksen säilyminen paikalliskantojen vastintietueisiin.  

Omassa paikalliskannassa $z-osakentän sisältävät 035-kentät voi halutessaan poistaa. 

6) Kysymys:

Affiliaatiot -> voiko lisätä yliopiston/laitoksen 1XX ja 7XX-kenttiin? Vai suositellaanko lisäämistä vain omassa tietokannassa? Meidän pitää lisätä affiliaatiot yliopistomme julkaisurekisterin takia. Esim. sys.nro 7023746

Vastaus:

Suositellaan lisäämistä vain omaan tietokantaan. Tällöin omat replikointisäännöt kannattaa tarkistaa, että tiedot eivät häviä tietueen päivittyessä Melindasta.

7) Kysymys:

Mitähän voisi tehdä noiden sarjamerkintöjen kanssa Melindassa. Meille on tullut omaan tietokantaan pitkät rivit nimiversioita sarjoista niin 490 kuin 830 –kentissä. Emme ole huomanneet estää niitä mitenkään. Esim. teos Teknologisoituva nuoruus. Minttu – onko sinulla ideaa, miten vanhoja saisi siivottua näppärästi? Jos on sama issn-numero ja monta nimiversiota sarjasta, niin saa varmaan haettua – mutta ilmeisesti siivottava manuaalisesti? Onko joku estänyt sarjatietojen automaattisen siirtymisen omaan tietokantaan?

Vastaus:

Sarjojen tarkistamiseen on tekeillä työkalu Alephissa. Tarkistaminen on tehtävä manuaalisesti, automaattinen siivous on erittäin vaikeaa. 

 

8.  Seuraava kokous

Torstaina 26.3. klo 10.15- Kansalliskirjaston Fabianian kokoushuoneessa.

 

 

 

  • No labels