KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 1.12.2014 klo 10.15-16.00
Paikka:
 Teollisuuskadulla (10.15-12 C454 Tiuhti, 12.30-16 D326 Hemuli) 
Läsnä: 
 Anne Andersson  (Åbo Akademin kirjasto) (ACP-yhteys),   Minttu Hurme  (Kansalliskirjasto), Ulla Ikäheimo (sihteeri, Kansalliskirjasto),  Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto) (ACP-yhteys), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto),  Anne-Mari Salmela (puheenjohtaja, Turun yliopiston kirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto). 
Poissa:  
Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto),  Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto).

1.RDA-linjaukset

Käsiteltiin luvut 6 ja osittain 7 sekä niiden linjaukset. Seuraavaksi luvut 9, 11 ja 16 linjauksineen.

 

Aika: 2.12.2014 klo 10.00-15.45
Paikka:
 Kansalliskirjaston Fabianian kokoushuone    
Läsnä: 
  Minttu Hurme  (Kansalliskirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto),  Mervi Kivirinta (sihteeri, Diakin kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anne-Mari Salmela (puheenjohtaja, Turun yliopiston kirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto). 
Poissa:  
Anne Andersson  (Åbo Akademin kirjasto), Taru Fröjdholm  (Centria-amkin kirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto),  Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto).

1.Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin.

2. Ilmoitusasiat

Mahdolliset muutokset BookWhere-lisenssien määrään vuodelle 2015 pyydetään ilmoittamaan viimeistään 17.12. Ulla Ikäheimolle.

Mahdollisuutta RDA Toolkit -lisenssien yhteisostoon selvitetään edelleen.

3. Aleph

Melindan automaattiset korjaukset
Melindaan on tekeillä automaattisia korjauksia, joista tarkemmin Ulla Ikäheimon esityksessä  asiantuntijaseminaarissa 25.11. Työryhmä esitti uusia korjauksia:

  • Jos tietueen kentässä 530  teksti  "Käytettävissä filmikortteina" ja osakentässä 9 FENNI<KEEP>, niin ilmaisu vaihdetaan "Käytettävissä filmikortteina Kansalliskirjastossa"
  • asiasanakentät (650) joista puuttuu osakenttä 2 siirretään 653 kenttään. Selvitetään, onko mahdollista tarkistaa ennen siirtoa, onko kyseessä jonkin sanaston termi
     
    Korjaustoiveita voi lähettää osoitteeseen [email protected].

Korjaukset eivät automaattisesti replikoidu paikallistietokantoihin. Kirjastot voivat tehdä samoja korjausajoja omiin tietokantoihinsa. Kirjastoverkkopalvelut antaa ohjeita sen jälkeen, kun muutokset on tehty Melindassa. Asiasta tiedotetaan lähemmin, kun se on ajankohtaista.

Kirjastotunnusten näyttäminen Melindan opacissa

On toivottu, että Melindan opaciin järjestetään tietueessa olevat kirjastotunnukset (low tagit) aakkosiin tai niin, että oma kirjasto on ensimmäisenä. Nyt kirjastot ovat näytöissä siinä järjestyksessä missä low tag on tietueeseen lisätty.

"Omaa" kirjastoa on mahdotonta määritellä, kun ei ole olemassa mitään sisäänkirjautumista vaan samaa näyttöä katsotaan eri kirjastoista ja eri asiakkaiden koneilta. Sen sijaan päätettiin, että kirjastot järjestetään opaciin suomenkielisten nimien mukaan aakkosiin. Päivitys tehdään Melindan OPACiin vuoden 2014 lopussa.

Alephin tarjoamia osakenttien automaattisia sisältövaihtoehtoja on päivitetty
Kenttien 600, 610 ja 651 sisältövaihtoehdoksi on lisätty osakenttään $v termi 'fiktio' ja osakenttiin $c (kullekin kentälle sopivasti) termit '(fiktiivinen hahmo)', '(fiktiivinen yhteisö)' ja '(fiktiivinen paikka)' fiktiivisen aineiston sisällönkuvailuohjeen mukaisesti.

(Ohje löytyy Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston sivuilta: http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/neuvosto/verkostot/sisallonkuvailuverkostot/)

Kattavampi dokumentaatio osakenttien automaattisista  sisältövaihtoehdoista ja ohje niiden käyttöön löytyy metiva-wikistä: 
https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=85513817.

Yksittäisten kenttien replikointi

Kaikkien tietokantojen replikointi päivitetään tammikuun 2015 alkupuolella niin, että kunkin kirjaston on mahdollista ottaa käyttöön toiminto, jonka avulla luetteloija voi replikoida paikalliskantaan ainoastaan valitsemansa kentät. Tarkempaa tietoa toiminnosta löytyy metiva-wikistä: https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=134317556

Kysymyksiä

Milloin ruotsinkielellä tallennetut 336 ja 337 kääntyvät replikoinnissa suomeksi?

  • Minttu Hurme: lähtökohdaksi määritellään suomenkieliset termit, sen jälkeen replikoinnilla saadaan muut kielet.

Alephin virheelliset merkit, joita tulee kun copy-pastella otetaan weppisivuilta esim. huomautuskenttiin tekstejä. Aleph ei ilmoita niistä eikä Voyager ellei käsin tallenna tietuetta. Tuleeko näiden merkkien kanssa ongelmia myöhemmin?

  • Voi vaikuttaa tiedonhakuun. Minttu Hurme selvittää, mitä ongelmalle voidaan tehdä.
4. Sovellusohje

Kysymys: Jos poimitussa Marcissa on 650-kentässä sekä Kongressin asiasanat että vastaavat asiasanat 0-osakentän kera, miten menetellään, jätetäänkö asiasanakentät tuplina? Esimerkiksi on tullut EBSCOn tietueita (OCLC:n kautta), joissa näitä kenttiä esiintyy
650  7 |a Travel in literature. |2 fast |0 (OCoLC)fst01155640‑
Ja sama asiasana on siis myös Kongressin asiasana, ja tähän asiasanastoon myös linkkaus viittaa 2-osakentässä. Sovellusohjeessa ohjataan säilyttämään 0-osakentät.

Vastaus: Tupla-asiasanat voi siivota pois.

Sovellusohjeen 0-osakenttien suositusta muokattiin seuraavasti: 

‡0 -osakentät poimituissa tietueissa: 0-osakenttä sisältää henkilönnimen, asiasanan yms. auktorisoidun muodon lähteen ja ID-numeron. ID-numero on vastaavan auktoriteettitietueen kontrollinumero tai standarditunniste kuten International Standard Name Identifier (ISNI). Jos tunnisteen edellä on kaarisuluissa organisaation koodi tai tunnisteen lähde, esim. (isni), 0-osakentät säilytetään poimituissa tietueissa, muut poistetaan. Jos a-osakentässä olevaa muotoa muokataan Suomen käytäntöjen mukaiseksi, isni säilytetään 0-osakentässä, mutta organisaatiokoodin sisältävä 0-osakenttä poistetaan. Poimituista suomalaisista nimistä poistetaan 0-osakentät. Suomalaiset nimet tarkistetaan Asterista.

509-kentän ohjeisiin lisättiin toisen asteen koulutuksen lopputöiden termejä, esim.

509 ## ‡a Opinnäytetyö (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto) :  ‡c Oulaisten ammattiopisto, sosiaali- ja terveysalan yksikkö, lähihoitaja, Oulainen.

5. Kirjastojen kysymykset

1. Kysymys: Olemme tavanneet lisätä painettuihin julkaisuihin e-linkkejä, jos olemme huomanneet, että aineisto on vapaasti verkossa käytettävissä. Näinhän varmaan muutkin ovat tehneet. Nyt Finnaa käytettäessä olemme huomanneet, että jotkut teokset (esim. Ahon Panu) löytyvät Finna-JYKDOKilla Project Gutenbergistä, mutta kaikki Gutenbergin kotimaiset eivät ilmeisesti löydykään? On muitakin projekteja, esim. Project Lönnrot, joista löytyisi vanhaa kotimaista kirjallisuutta e-versiona. Tietääkö kukaan miten nämä tietokannat toimivat, miten tulevat Finna-hakuun ja onko mahdollisesti Kansalliskirjastolla suunnitelmia lisätä näitä linkkejä?

Mietimme myös, sitä, että jos alamme lisäämään vanhojen kirjojen tietueisiin linkkejä varastotilausten yhteydessä, lisäämmekö vain JYKDOKiin vai Melindaan? Onko tästä olemassa/tulossa mitään suositusta? 

Vastaus: Suositellaan linkin lisäämistä Melindaan. Fennica lisää linkin vain omaan digitoituun aineistoon. Finna-hakua koskeva kysymys on ohjattu Finna-kehittäjille.

2. Kysymys: Metatietosanastoon oli tullut oheinen viesti: "Kandidaatin tutkielma" pitäisi kirjoittaa yhteen "Kandidaatintutkielma" (muuten tarkoittaa tietyn yksittäisen kandidaatin tutkielmaa)!

Vastaus: Oikea muoto on kandidaatintutkielma. MARC21-sovellusohjeessa on vain kandidaatintyö-termi. Molemmat termit lisätään sekä sovellusohjeeseen että Metatietosanastoon.
6. Seuraava kokous

9.1.2015 klo 9.30-12.00 ACP-yhteydellä.


  • No labels