KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 11.11.2014 klo 10.15-15.35
Paikka:
 Kansalliskirjaston Fabianian kokoushuone  
Läsnä: 
 Anne Andersson  (Åbo Akademin kirjasto),  Minttu Hurme  (Kansalliskirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto),  Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Maria Kovero (sihteeri, Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anne-Mari Salmela (puheenjohtaja, Turun yliopiston kirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Poissa:  
Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto)

Aika: 12.11.2014 klo 9.15-15.00
Paikka:
 Kansalliskirjasto, Teollisuuskatu, Muumipeikko 
Läsnä: 
 Anne Andersson  (Åbo Akademin kirjasto),  Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto),  Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto) (ACP-yhteys), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto) (ACP-yhteys), Anne-Mari Salmela (puheenjohtaja, Turun yliopiston kirjasto),  Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Poissa:  
Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Minttu Hurme (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto)

Pöytäkirja

1.Edellisen kokouksen pöytäkirja

Edellisen kokouksen pöytäkirja on julkistettu. Tämän jälkeen on pidetty (5.11.) ACP-kokous, jossa on käsitelty RDA-käännöstä. Tästä ei laadittu erillistä pöytäkirjaa.

2. Ilmoitusasiat 

RDA
RDA-tiedotussivut on avattu kaikkien käyttöön. Ensi kevääksi on suunnitteilla RDA-koulutuksia, niiden kohderyhmä on Kansalliskirjasto ja Helsingin yliopiston kirjasto. Muille kirjastoille koulutusta järjestetään syksyllä 2015.  RDA-suomennos julkistetaan RDA Toolkitissa elokuussa 2015. 

RDA Toolkitin hankkiminen kirjastoille olisi järkevää ja edullisempaa, mikäli se toteutettaisiin kimppaostona kansallisen konsortion piirissä. Selvitetään mahdollisuuksia hankki RDA yhteisostona.

Kansalliskirjasto siirtyy RDAhan vuoden 2016 alussa. Miten aikatauluttuu muiden kirjastojen siirtyminen RDAhan? Melinda-yhteistyön näkökulmasta on selkeintä, että kaikki Melindaan luetteloivat kirjastot siirtyisivät  RDA-kuvailuun samaan aikaan. KUMEA on kiinnostunut kuulemaan kirjastojen mielipiteitä sopivasta ajankohdasta. AMK-metatietoryhmä on laatinut johtoryhmälleen lausunnon, jossa suositellaan RDA:n käyttöönottoa samaan aikaan Kansalliskirjaston kanssa.

RDAlla ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Nimiehdotuksia voi käydä kirjaamassa RDA-tiedotussivuilla.

Tapahtumia:

3. Voyager

Voyagerin päivityksiä suunniteltiin ensi vuodelle, koska järjestelmän käyttämälle Oracle-versiolle ei ollut jatkossa tukea. Oraclen kanssa on kuitenkin neuvoteltu lisäaikaa, joten päivityksen "pakollisuus" on poistunut. Tällä hetkellä päivitykselle ei ole aikataulua.

Roolia/funktiota osoittavan e-osakentän poistaminen Voyager-tietokantojen indekseistä ei riipu versiopäivityksistä, vaan se voidaan tehdä erillisesti. Ex Libris on saanut Suomesta runsaasti testiaineistoa ja on tekemässä indeksoinnin muutoksia. Lopullisesta aikataulusta ei vielä ole tietoa.

4. Käyttöoikeuksien metadata

Kansalliskirjaston työryhmä valmistelee tarkkaa ohjeistusta kenttien 506, 540 ja 542 käytöstä käyttöoikeuksien ja tekijänoikeuksien ilmaisemiseen. Ryhmä on selvitellyt kenttien käyttöä maailmalla, mm. British Libraryssa, mutta muuallakaan kentistä ei ole vielä selkeitä ohjeita. Käytännössä on keskusteltu sekä käyttöoikeuksien metadatasta että metatiedon käyttöoikeuksista - muualta valmiina saatava data ei aina ole käytettävissä esim. yhteisessä metatietovarannossa vaan pelkästään kirjastotietokannoissa. Tietueen käyttöoikeuden ilmaisemiseen ei ole valmista MARC 21 -kenttää, vaan tarvitaan soveltamisohjetta. Työryhmän työn dead line on vuoden loppu.

5. Sovellusohje

Kentän 534 osakentän p sisältövaihtoehdot ovat: 'Alkuperäinen', 'Alun perin julkaistu', 'Tekijän samanniminen väitöskirja'. Nämä termit  löytyvät Alephin automaattisesti täydentyvistä osakenttien sisältövaihtoehdoista.

6. Kirjastojen kysymykset

1) Kysymys:
Onko PDF-lyhenteen paikka kentässä 776 osakentässä i vai ISBNn  jälkeen?

Vastaus:
Lyhenteen paikka on osakentässä $i. Sovellusohjetta on päivitetty tältä osin.

2) Kysymys: 
Myös ammattiopistojen ym. toisen asteen oppilaitosten opinnäytteet luetteloidaan kirjastotietokantoihin. Kuvailussa on käytetty sovellusohjeen kentän 509 kohtaa "Mahdolliset muut opinnäytteet merkitään kentään 500".  Tällöin nämä opinnäytteet jäävät pois opinnäyte-rajauksesta eivätkä tule mukaan hakuihin. Voisiko kenttää 509 laajentaa tarkoittamaan kaikentasoisia opinnäytteitä?

Vastaus:  
Laajennetaan kentän 509 käyttöä niin, että siihen merkitään myös toisen asteen oppilaitosten opinnäytetyöt. Käytetään termiä "Opinnäytetyö" ja mahdollinen selvennys sulkuihin (ruotsiksi "Examensarbete") tai valitaan sopiva termi sovellusohjeessa kentän 509 kohdalla olevasta listasta.  Uudet termit on lisätty Alephiin automaattisesti täydentyviin osakenttien sisältövaihtoehtoihin.
Esimerkki:
509__ |a Opinnäytetyö (sosiaali- ja terveysalan perustutkinto):  |c Oulaisten ammattiopisto, sosiaali- ja terveysalan yksikkö, lähihoitaja, Oulainen.

3) Kysymys:
Mihin järjestykseen laitetaan tekijäkenttien osakentät seuraavassa tapauksessa:
700 1_ $a Juang, Linda P. $q (Linda Pailiang) $e kirjoittaja.
Tuohon pitäisi vielä saada laitettua syntymäaika.
 
Vastaus:
Esimerkki kenttäjärjestyksistä:
100 1# $a Fowler, T. M. $q (Thaddeus Mortimer), $d 1842-1922. $0 (isni)0000000073767633
100 1# $a Morgan, John Pierpont, $d 1837-1913, $e kokoaja. $0 (isni)000000008385399X 
=>
100 1# $a $q (), $d , $e . $0
Jos $d päättyy viivaan ('1974-'), niin osakenttää $e ei edellä pilkku (... $d 1974- $e kirjoittaja.)

4) Kysymys: 
Kirjat ilmestyvät yhä useammin e-kirjoina. Emmekö voisi kuvailla niitä Melindaan niin kuin mitä tahansa painettua kirjaa? Tarvittaisiin vain yksi kuvailu jota muut kirjastot voisivat hyödyntää.
 
Vastaus:
Melindaan kuvaillaan vapaasti verkossa olevat e-kirjat ja yksittäin ostetut kirjat. Tässä vaiheessa ei Melindaan viedä erilaisten e-kirjapakettien tietueita, koska metadatan tekijänoikeuskysymykset ovat vielä selvitettävänä.

5) Kysymys:
En löydä ”auktorisoitua” ohjetta kielten oppikirjojen, kielikurssien jne. 008[35-37] ja 041$a-kentän  pääkielen valitsemiseen. Olen paikallisissa ohjeissamme määrännyt niin, että kieleksi laitetaan opetettava kieli. Fennican uusissa tietueissa ja BTJ:llä myös noudatetaan tätä käytäntöä.

Kun nyt sitten siivoamme tietokantaamme, niin törmäämme Melindassa tietueisiin, joissa onkin opetuskieli laitettu pääkieleksi. Tietokantaamme siivoava henkilö kysyi PIKI-ohjeesta, onko se minun keksimäni, kun hän ei löydä ohjetta ylemmän tason ohjeista. Olenko ollutkin väärässä? Pitäisikö tämä teidän mielestä laittaa vielä sovellusoppaaseen sekä 008- ja 041-kentän kohdalle. Minusta pitäisi.
 
Vastaus:
Opetettava kieli on teoksessa pääosassa, jolloin tämä merkitään 008 ja 041 kenttiin. Sovellusohjetta päivitetty kentän 041 osalta.

6) Kysymys:
Sovellusohjeessa neuvotaan tekemään viittaus päivittymättömään painettuun julkaisuun näin: 787 08 ‡i Painettu (ei päivittyvä): ‡a Äimälä, Markus. ‡t Työaikalaki. ‡b 5. uud. p. ‡d Helsinki : Sanoma Pro, 2012. ‡k Praktika ‡z 9789526306643 . Kun verkkojulkaisua päivitetään, niin eivätkö päivitykset vastaa painetun version uusia painoksia? Viittaus vanhimpaan painokseen voi olla harhaanjohtava. Jos nyt joku oikeasti etsii sitä painettua versiota, niin uusin painos varmaankin on se etsitty, joka vastaa päivitetyn verkkojulkaisun viimeistä päivitystä.

Vastaus:
Verkkojulkaisua ja painettua julkaisua päivitetään eri tahtiin. Elektronisesta versiosta viitataan uusimpaan painettuun julkaisuun ja tehdään mahdolliset huomautukset päivityksistä.

7) Kysymys:
On muutaman kerran tullut vastaan, että poimitussa tietueessa on tekijäkentässä syntymävuoden lisäksi kuukausi tai päivä ja kuukausi, esim. 700 1_ $a Bell, Simon, $d 1957 May 24- $e toimittaja. Miten syntymävuotta tarkempi ajanmääre pitäisi laittaa suomeksi?

Vastaus:
Poistetaan päiväys ja jätetään vain vuosi.

7. RDA-linjaukset

Toisena kokouspäivänä käytiin läpi luvun 2 linjaukset kohdasta 2.8.1.4. alkaen ja liitteen A linjaukset. Seuraavassa kokouksessa jatketaan luvusta 6.

8. Seuraava kokous

1.12. klo 10.15 kokous RDA-linjauksista Teollisuuskadulla (10.15-12 C454 Tiuhti, 12.30-16 D326 Hemuli) ja 2.12. klo 10.15 tavallinen kokous Fabianian auditoriossa (sihteerinä Mervi Kivirinta)

  • No labels