KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 16.5.2014 klo 10.15-16.00
Paikka: Kansalliskirjaston auditorio, Helsinki
Läsnä: Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (-15.30) (Varastokirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Maria Kovero (-13.40) (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (sihteeri, Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anne-Mari Salmela (puheenjohtaja, Turun yliopiston kirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson(Kansalliskirjasto). Lisäksi kutsuttuna asiantuntijana Minttu Hurme (12.00-) (Kansalliskirjasto).
Poissa: Anne Andersson (Åbo Akademin kirjasto)

Pöytäkirja

1.Edellisen kokouksen pöytäkirja

Edellisen kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin.

2. Ilmoitusasiat

Fennican edustaja vaihtuu 1.5. alkaen: Kiti Vilkki-Eriksson työryhmään Katri Kanasen tilalle.

Martin Engberg on aloittanut  toukokuun alusta päätoimisena RDA-henkilönä Kansalliskirjaston tutkimuskirjastossa. 

Merge+ -ohjelma on taas käytössä. Se toimii (vain) Firefox, Crome- ja Internet Explorer -selaimilla (versiot 10 ja 11).

MusaMelindan tämän vuoden ensimmäinen kokous pidettiiin 8.5.   

Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut järjesti Osakohteiden luettelointi Aleph-luettelointiohjelmalla -etäkoulutuksen 22.5.2014. Tietoja koulutuksesta: http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/tapahtumat/1397465988710.html

Open Repositories 2014 -konferenssi järjestetään Helsingissä 9.-13.6. Konferenssin ohjelma:  https://www.conftool.com/or2014/sessions.php

Kirjastoverkkopalvelujen syksyn asiantuntijaseminaarit ovat torstaina 18.9. ja tiistaina 25.11.

Kirjastoverkkopäivät pidetään 21.-23.10. Helsingissä. 

3. Käyttöoikeuksien metadata

Kansalliskirjaston työryhmä tarkentaa vielä kesän aikana käyttöoikeuksien metadatan ohjeistusta. KUMEA-ryhmältä pyydetään kommentteja ja Melinda-ohjeiden laadintaa syksyllä.

4. KUMEAn edustaja Metatietosanastotyöryhmässä

Kiti Vilkki-Eriksson toimii KUMEAn edustajana Metatietosanastotyöryhmässä.

5. Aleph

Alephin tietueentarkistin on päivitetty ja hyväksyy nyt 0-osakentän kentässä 650. (Minttu Hurmeen viesti 24.4.)

Replikointiin on tulossa lähiaikoina filtteri, jolla käsitellään tekijäfunktioita. Filtterillä voidaan määritellä, halutaanko tekijäfunktiot paikalliskantaan osakentässä $e vai $4, ja $e-osakentän tekijäfunktioista se, millä kielellä ne halutaan.

Osakohteiden kuvailu Melindaan on alkamassa musiikin osakohteista. Varsinaiset artikkelikokoelmat ovat Artossa, Melindaan voi kyllä kuvailla yksittäisiä osakohdetietueita kaikista aineistoista. Pohjaksi Melindaan on viety kansalliskokoelman nuottitietueet Violasta, tosin Viola ei aloita vielä ajantasaista kuvailua. Seuraavaksi ajetaan JYKDOKin musiikkiaineistot. Ammattikorkeakoulukirjastojen aineistojen koeajot ovat keväällä ja tulosten perusteella määritellään syksyn aikataulut. Osakohdeasioille on tehty oma sivu Metiva-wikiin.

6. Voy-cat-listalla ilmoitettavat korjaukset

Voy-cat-listalla on käyty keskustelua siitä, millaiset virheet/korjaukset ovat sopivia ilmoitettaviksi. Työryhmä pitää positiivisena sitä, että listoilla käydään keskustelua. Tärkeätä olisi, että viestien otsikoissa näkyisi tietokannat, joita viestit koskevat. Itse viestissä olisi suotavaa olla sekä korjauksen kohteena olevan/olevien tietueen/tietueiden bib-id/bib-id:t että ISBNt, mielellään myös teoksen nimi. Kirjastoissa olisi hyvä sopia työnjaosta siitä, ketkä käyvät näitä viestejä lävitse. Yhtä kirjastoa koskevat ilmoitukset lähetetään mielellään suoraan ko. kirjastolle. Tässä esimerkkejä, mistä kannattaa ilmoittaa:

  • tietueiden vääristä yhdistymisistä
  • painosten sotkeutumisista
  • hakuelementtien täydellisistä muutoksista
  • väärissä tietueissa kiinni olevista saatavuustiedoista

Nimekkeen loppuosan väärä kirjain tai virhe kustantajan kotipaikassa eivät ehkä ylitä ilmoituskynnystä.   Jos Alephissa on kaksi samaa tietuetta, joissa saman kirjaston low tag, ne tulee ilmoittaa, koska niitä ei voi yhdistää ilman kirjaston tuplasiivousta.

Fennicassa tehdään pienehköjä - esim. fyysiseen kuvailuun liittyviä - korjauksia Melindaan siten, että tietueeseen laitetaan 901-kenttä, jossa on päivämäärä ja korjatut kentät. Haulla MMvvvvkkpp voi hakea näitä korjauksia. Haku on tehtävä Fennica-kentät-haulla. Esim. MM201405? -haulla löytyi 19 korjausta. MM tarkoittaa monografiatietueelle tehtyä korjausta. Merkittävämmistä Melindaan tehdyistä korjauksista Fennica ilmoittaa voy-cat-listalla.

7. Sovellusohje

Kesäkuussa pidetään ACP-kokous, jossa keskitytään pelkästään sovellusohjeeseen. 

8. Roolit

Metatietosanastosta löytyy roolien määritteet:  https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=120463408 . Linkkiä määritteisiin lisätään sovellusohjeeseen |e-osakenttiä koskevan ohjeistuksen yhteyteen. Muistutuksena vielä kaikille kuvailijoille, että  Ulla Ikäheimon laatima roolien käyttöön liittyvä ohje löytyy täältä:  http://wiki.helsinki.fi/display/VoyagerTR/Funktiotermit+Melindassa.  

 9. Kirjastojen kysymykset

1) Kysymys: Jossain yhteydessä kuulin tai luin, että poistettaessa pitäisi LOW-tägin lisäksi poistaa myös SID-kenttä, jos tietueessa sellainen on. Vai näinkö unta? Onko mitään haittaa/hyötyä, että SIDin poistaa tai on poistamatta?

Vastaus: SIDin poistaminen/poistamatta jättäminen on vapaaehtoista. Ainoastaan tapauksissa, joissa kirjastosta poistettu aineisto hankitaan sinne uudestaan eli low tag poistetaan ja taas lisätään myöhemmin uudestaan, voi vanha SID-kenttä aiheuttaa ongelmia.

2) Kysymys: Merge+ ja 035-kentät. Merge+ -näyttää niitä ainakin tuottavan. Esimerkkinä tietue 000720350, mihin yhdistämisen myötä tuli kaksi 035 -kenttää (035 |z (FI-MELINDA)0044194570 ja 035 |a (FI-MELINDA)000720350. Toisessa on a -osakentässä jäljellejääneen id ja toisessa on z -osakentässä yhdistetyn (poistetun) tietueen id. Ennen yhdistämistä tietueissa ei ollut 035-kenttää. 

Vastaus: Merge+ tuottaa 035-kenttiä, joissa ovat tietueen tunnisteet (ISIL)-tietuenumero -muodossa. Poistetun tietueen tunniste $z-osakentässä (joita voi toki olla useampiakin) on hyödyllinen tietueen historiaa seuratessa, joten se kannattaa jättää paikoilleen.  Nämä 035-kentät häviävät replikoinnissa.

3) Kysymys: Mitä ovat Fennican tasolla z varustetut tietueet Melindassa?

Vastaus: Vanhoja Fennican ajettuja tietueita, jotka olivat muuttumattomia painoksia. Tietuetta käsitellessä luettelointitason saa päivittää sopivaksi.

4) Kysymys:  Miten toimitaan luetteloinnissa päivittyvien verkkomonografioiden kanssa, jos kustantaja ja ISBN vaihtuvat? Luodaanko uusi tietue vai täydennetäänkö olemassaolevaa tietuetta? Jos uutta tietuetta ei luoda,  miten kustantajan vaihdos merkitään (260 toisto, 500, 550) entä miten merkitään  ISBNt (020? 515?).  

Vastaus:  Kaikki päivittyvät tekstimuotoiset julkaisut - ml. päivittyvät verkkomonografiat - luetteloidaan 'ai'-yhdistelmällä eli leaderin merkkipaikassa 06 arvo a ja merkkipaikassa 07 arvo i. Uutta tietuetta ei tehdä kustantajan ja ISBNn vaihtuessa. (Yleensä ISBNn muuttuessa tehdään aina uusi kuvailu) Kustantajan muutos kerrotaan toistamalla 260-kenttää. 260-kenttää voi siis toistaa myös päivittyvien julkaisujen kohdalla.  Esimerkki:

Ensimmäinen kustantaja WSOYpro 2009-, seuraava kustantaja Sanoma Pro 2011-2014, viimeisin kustantaja Talentum 2014- :

   260 ## $3 2009-2010: $a Helsinki : $b WSOYpro

  260 2# $3 2011-2014: $a Helsinki : $b Sanoma Pro

  260 3# $3 2014- $a Helsinki : $b Talentum, $c 2009-

  * $3-osakenttää täytyy käyttää kaikissa 260-kentissä

  * Julkaisun alkamiskohta ($c-osakenttä) on viimeisimmän julkaisijan yhteydessä. Käytäntö on tarkistettu Kongressin kirjaston MARC 21 -sovellusohjeista - ks. kohta Integrating resources. Tässä on huomattava ero kausijulkaisujen (serials) ja päivittyvien julkaisujen (integrating resources) välillä.

Kentän 020 osakenttään |a merkitään sekä nykyisen että entisen kustantajan ISBN ja kustantaja laitetaan osakenttään |q. Kenttä on toistettava.   Kentässä 550 voi antaa lisäinformaatiota entisestä/nykyisestä kustantajasta, mikäli se tuntuu tarpeelliselta. Päivityksen ilmestymistiheys kerrotaan kentässä 310. Kentässä 300 käytetään ilmaisua "verkkojulkaisu" (300 |a 1 verkkojulkaisu).

5) Kysymys: Onko kongressin kirjaston asiasanoista ollut mitään puhetta työryhmässä tai muualla? En nyt äkkipäätä muista/löydä mitään.  Huomasin tuossa vaan, että Aleph näyttää kääntävän kongressin asiasanaketjujen järjestystä.  Jos Bookwheren kautta tuo LC:n tietueen, jossa asiasanaketjuna on osakentät a - z - x, niin Alephiin tallennettaessa se muuttuu: a - x - z (Samoin tapahtuu tietysti jos itse kirjasta kirjoittaa asiasanat  tietueeseen.)  Alephista kyllä löytyy näitä a-z-x-yhdistelmiä, joten aina se ei näin ole toiminut.

Vastaus: Minttu Hurme korjaa fixin.

6) Kysymys Marc21-sovellusohjeen mukaan 776i-kentässä käytetään ilmaisua ”Verkkojulkaisu”. Melinda-bibissä 000268505 776i-kentässä ilmaisuna on ”Digitoitu julkaisu”, nähtävästi Fennicasta tulleena. Onko tuo edelleen käytössä oleva ilmaisu Fennicassa? Metatietosanastostakaan en sitä löytänyt.

Vastaus: Ehdotetaan termiä "Digitoitu julkaisu" metatietosanastoon.

7) Kysymys: Törmäsin tietueeseen (006490436), jossa on 035-kenttä. Siinä on sama numero kuin SIDissä. Minusta Melindan tietueissa ei ole 035-kenttää. Mistähän tuohon on putkahtanut? Onko siitä haittaa?   Kentässä on vain alkuperäisen tietokannan bib id (ei siis Melindan). 

Vastaus: Kenttä on tullut paikallistietokannan loadissa. Kentästä ei ole haittaa; sen voi poistaa.

8) Kysymys 546-kenttä:  Mitä välimerkkiä käytetään 546 $b kentän (kirjoitusjärjestelmä) edellä, jos toistumia on monta.  Laitetaanko 546-kenttään aakkoston / kirjoitusjärjestelmän  nimi versaalilla, suuraakkosin? 

Vastaus: Välimerkki on MARC 21 -formaatin esimerkin mukaan puolipiste. Kirjoitusjärjestelmä kirjoitetaan pienin kirjaimin.

546 ## ‡aSerbia; ‡b latinalainen kirjaimisto.
546 ## ‡aKurdi (soranî); ‡b arabialainen kirjaimisto.

10. Seuraava kokous

ACP-kokoukset sovellusohjeesta 5.6. klo 10.00-12.00 ja 13.6. klo 10.00-12.00.   

  • No labels