Aika: tiistai 16.8.2016 klo 12-16
Paikka: Kansalliskirjasto, Leipätehdas, Kaikukatu 4, huone Kardemumma (V503)
Läsnä: Ilkka Haataja (pj, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto), Ulla Ikäheimo (sihteeri, Kansalliskirjasto), Marita Ahvenjärvi (kutsuttu asiantuntija, Tampereen kaupunginkirjasto, ACP-yhteys), Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto, ACP-yhteys), Tarja Mäkinen (Kansalliskirjasto), Heli Pohjola (Raision kaupunginkirjasto), Katerina Sornova (Kansalliskirjasto), Tiina Tolonen (Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto, ACP-yhteys), Tommi Viitamies (Helsingin kaupunginkirjasto)

1.Avaus ja läsnäolijat

Lars Harsunen Kokkolan kaupunginkirjastosta ei enää jatka MusaMelindan jäsenenä. Uusina yleisten kirjastojen edustajina tulevat mukaan Heli Pohjola Raision kaupunginkirjastosta ja Ilona Heinonen Tampereen kaupunginkirjastosta. Kokoukseen osallistuu myös Marita Ahvenjärvi Tampereen kaupunginkirjastosta.

2. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Edellinen varsinainen MusaMelinda-ryhmän kokous oli 5.2.2016. Sen jälkeen on pidetty laajennettu RDA-musiikkikokous 14.3. ja MusaMelindan musiikkiopastyöryhmä on päivittänyt formaatin sovellusohjetta, viimeksi 16.6. Pöytäkirjat on hyväksytty.

2. MusaMelindan edustus marraskuun Kivi-athonissa

Kansalliskirjasto on järjestämässä kansallisten kuvailutyöryhmien jäsenille nk. hackathonia, joka antaa kuvailijoille esimakua, mitä kuvailu on linkitetyn datan ympäristössä ilman MARC-formaattia. Vastaavia athoneita on jo järjestetty eri maiden kansalliskirjastojen toimesta. Suomessa aiheena on Aleksis Kiven 7 veljeksen eri muunnokset ja linkkien luominen näiden eri muunnosten välille. Tilaisuus pidetään 18.11. MusaMelindasta (ja Luumu-työryhmästä) osallistuvat ainakin Tommi Viitamies ja Ilkka Haataja. Muut edustajat selvitetään elokuun loppuun mennessä.

3. Sovellusohjeen päivityksen tilanne

Verkossa on ollut käytettävissä Voyager-musiikkiluetteloijan opas, jota erillinen työryhmä on nyt päivittänyt RDA-ohjeiden mukaiseksi. MusaMelindan alaryhmän jäsenet ovat Ilkka Haataja ja Mika Jantunen (Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto), Jaska Järvilehto (Helsingin konservatorion kirjasto), Anna Kanerva Lamppu (Metropolian kirjasto), Tapani Moisio, Katerina Sornova ja Tuomas Tyyri (Kansalliskirjasto). Lisäksi Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto) osallistuu työskentelyyn MusaMelindan ja Kumea-työryhmän yhdyshenkilönä. Kumea-työryhmän MARC-RDA-sovellusohje julkaistiin 1.7. - siinä on mukana jonkin verran musiikkiohjeita, mutta suurin osa on vielä päivittämättä. Varsinainen musiikin sovellusohje on edelleen kesken, samoin musiikin pikaohje.

Päätettiin, että Katerina lähettää koko työryhmälle kommentoitavaksi musiikin pikaohjeen, joka julkaistaan mahdollisimman pian. Erillistä työryhmää täydennetään yleisten kirjastojen edustajilla. Kokouksen jälkeen varmistui, että Heli Pohjola ja Ilona Heinonen tulevat mukaan työryhmään.

4. Musiikin pääesittäjyys RDA-aikana

Taustaa luettavissa 14.3. pidetyn RDA-musiikkikokouksen pöytäkirjasta. Järjestelmäntuottajille on esitelty asiaa Katve-työryhmän kokouksessa 22.3. Järjestelmäntuottajat toivoivat selkeää esitystä siitä, mitä heiltä odotetaan.

Musiikkikokouksen 14.3. lopputulemana oli, että vanhaa äänitekuvailukäytäntöä noudatetaan vielä huhtikuulle 2017 ja sinä aikana selvitetään asiaa järjestelmätuottajien kanssa. Kirjastoille jäi se käsitys, että siirtymäaika koskee myös nuottien kuvailua. Nuottiaineistossa MusaMelinda on kuitenkin jo helmikuussa ohjeistanut RDA:n mukaisesti, että esittäjä ei ole pääkirjaus. Tätä noudatetaan ainakin Violassa ja Arscassa. Tilanne on sekava, kun yleiset kirjastot ja BTJ soveltavat edelleen äänitteiden käytäntöä. Keskusteltiin, merkitäänkö esittäjä nuottitietueen 600- vai 700-kenttään. Esittäjää haetaan nykyisin yleisesti tekijähaulla myös nuottiaineistosta, joten 7-alkuinen kenttä on luontevampi.  Esittäjyyden suhdetta nuottiteokseen/ekspressioon pitää pohtia vielä teoreettisesti, nyt RDA ei tunne tällaista suhdetta. Asiaan palataan viimeistään seuraavassa kokouksessa.

Työryhmän lähtökohtana on, että RDA-kuvailuohjeita noudatetaan ja kirjastojärjestelmien näyttöjä, hakuja, tarratulostusta ym. esitetään muutettaviksi niiden mukaan. Äänitteen pääesittäjä ei voi olla MARCin 100/110-kentässä. Kuvailun ei kuitenkaan pitäisi suoraan vaikuttaa hyllyjärjestykseen - Eppu Normaalin levyjen pitää löytyä hyllystä Eppu Normaalin kohdalta ja tietokantojen pitää näyttää tämä sijaintipaikka yksiselitteisesti. Ryhmä pohti mahdollisia vaihtoehtoja:

  • 100/110-kentästä siirretään tieto 700/710-kenttään ja otetaan käyttöön termi "pääesittäjä"
  • tieto siirretään uusiin kenttiin, esim. 709/719 - tämä romuttaa yhteydet auktoriteettitietoihin
  • 700/710-kenttiin (tai nuottijulkaisun 600/610) lisätään osakenttä $9, johon merkitään sopiva koodi kertomaan pääesittäjyydestä,
    esim. 710 $a Eppu Normaali, $e esittäjä. $9 <koodi>

Työryhmä päätti esittää järjestelmäntoimittajille kolmatta vaihtoehtoa. Tarja Mäkinen ja Ulla Ikäheimo laativat esityksen keskusteltuaan vielä kirjastoverkkopalvelujen asiantuntijoiden kanssa. On selvitettävä, tunnistetaanko osakenttä $9 niin, että sen avulla ohitetaan mm. näytöissä ja tarratulostuksissa kentän 100/110 tekijä (tai 130 tai 245).  Muutosten kustannukset ja aikataulut ovat tärkeitä tietoja kirjastoille. Esitys lähetetään kaikkien järjestelmätoimittajien edustajille ennen seuraavaa Katve-ryhmän kokousta 20.9. 

5. Muut asiat

Muita asioita ei ollut. 

6. Seuraava kokous

Seuraava kokous pidetään keskiviikkona 21.9. klo 12.15-16.00 Kansalliskirjastossa, Leipätehdas, Kaikukatu 4, huone Kardemumma (503)

  • No labels