Kokousmuistio 16.10.2018

Paikalla: Kaisa Hypén, Ulla Ikäheimo (klo 14 asti), Mari Isokoski, Maria Kovero, Tarja Mäkinen, Marjut Puominen, Tatja Pusa siht., Marja-Liisa Seppälä pj.

Osa kokouksesta pidettiin yhdessä Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmän Kumean kanssa.

 

Kuvailustandardiryhmä käsitteli Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmän Kumean kommentteja kuvailun keventämislinjauksiin:

RDA kohta 3.5 Koko:

Koon merkitsemisen pakollisuus poistetaan Kumean ehdotuksen mukaisesti.

4.6.1.4 URL-osoitteen lisäyksen, korjauksen tai poiston vaativat muutokset

Linjaus: Jos vanhentuneen URL-osoitteen säilyttäminen ei ole tärkeää, voidaan se poistaa.

20.2 Ekspression tekijä

Linjausehdotusta muokataan Kumean ehdotuksen mukaisesti: Jos samassa roolissa on useampi ekspression tekijä, ainakin ensimmäinen merkitään. Muut ekspression tekijät merkitään, kun ne katsotaan tärkeiksi.

I.0 Soveltamisala

Linjaus siirretään Kumean ehdotuksen mukaisesti kohtaan 18.5.1.3 Suhteen määritteen merkitseminen.

 

Ryhmä jatkoi Opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta valmisteltavien Kuvailun kansallisten asiantuntijaryhmien suhteita ja rooleja esittävien kuvien työstämistä. Kuvat on tarkoitus esitellä Tiedonhallinnan ohjausryhmän kokouksessa 28. marraskuuta.

 

RDA Toolkitin käyttöön ollaan hankkimassa kansallinen lisenssi. Lisenssineuvotteluja käy ja lisenssiä tulee hallinnoimaan Kansalliskirjasto. Lisenssi tulee käyttöön vuoden 2019 aikana, tarkempi käyttöönottoajankohta ei ole vielä tiedossa. Kuvailustandardiryhmä keskusteli lisenssin käyttäjätunnusten ja salasanan hallinnoinnista ja jakelusta RDA Toolkitia käyttäville kirjastoille.

 

Kevyt-RDA julkaisualalle

Kansalliskirjasto on valmistellut julkaisualalle tarkoitettua RDA:n kevytversiota. Kevyt-RDA:n tavoitteena on kuvailuresurssien säästö siten, ettei Melindaan tulevia metatietoja enää tarvitsisi käsitellä käsityönä, vaan ne saataisiin suoraan julkaisijoilta. Työn pohjana käytetään 15 RDA-elementtiä sisältävää taulukkoa, jota pyritään tarkentamaan ja täydellistämään yhdessä julkaisijoiden kanssa. Kuvailustandardiryhmässä keskusteltiin siitä, sisällytetäänkö kevyt-RDA:han muita kuin RDA-elementtejä, esim. julkaisun kansikuva? Halutaan myös kartoittaa, mitä metadataa saadaan eri tahoilta, ja paikata paljastuvia aukkoja.

 

Uudistuvan RDA:n tilanne

Kuvailusääntöpalvelun sivulta osoitteesta https://www.kiwi.fi/x/yInVBQ voi lukea alkukartoitusraportin RDA:n 3R-rakenneuudistuksesta. Rakenneuudistuksella pyritään parantamaan toolkitin käytettävyyttä. Uuden toolkitin käyttöönoton ja linjausten valmistumisen aikataulu on vielä auki.

 

Vastuut uusien 3R RDA-linjausten tekemisestä jaetaan kuvailun asiantuntijaryhmien kesken ensi vuonna.

 

Kuvailustandardiryhmä Kustin ja Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmä Kumean kokouksen yhteinen osuus:

Keskusteltiin RDA-termien suomennoksista. Kumean taholta painotettiin, että mahdollisille RDA-termien suomennosten muutoksille on oltava painavat perustelut, sillä ne edellyttävät yleensä kuvailijoiden uudelleenkouluttamista ja takautuvia konversioita tietokannoissa.

Kumea toivoi kuvausta kuvailun asiantuntijaryhmien, tiedonhallinnan ohjausryhmän sekä niiden puheenjohtajien sijoittumisesta kuvailun ekosysteemiin. Alettiin luonnostella kuvaa kirjastometatietoon vaikuttavista tahoista, asiantuntijaryhmistä ja –palveluista.

Kuvailustandardiryhmän vuoden 2018 viimeinen kokous pidetään 11. joulukuuta.

 

  • No labels