Asialista:

Kuvailustandardiryhmän kokousmuistio 11.10.2017

Paikalla: Kaisa Hypen, Ulla Ikäheimo, Mari Isokoski, Juha Piukkula, Tatja Pusa siht., Jarmo Saarti (poistui klo 12), Marja-Liisa Seppälä pj.

Uusien jäsenten haku kuvailustandardiryhmään

Kuvailustandardiryhmän seuraavan kaksivuotiskauden uusien jäsenten haku on käynnissä. Tavoite on, että jokaisella kirjastosektorilla (yliopisto-, yleiset, ammattikorkeakoulu- sekä erikoiskirjastot) olisi ryhmässä kaksi edustajaa.

RDA-linjauksia pelien kuvailuun

Kuvailustandardiryhmä hyväksyi pelien RDA-kuvailua pohtineen työryhmän ehdottamat, pelien kuvailua koskevat linjaukset. Työryhmän muistio linjausehdotuksineen on luettavissa kuvailusääntöpalvelun sivulla osoitteessa https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=57836971&preview=/57836971/85463548/PelitRDA20170920.docx. Linjaukset tulevat näkyville RDA Toolkitin seuraavan päivityksen yhteydessä joulukuussa 2017.

Linjaus RDA:n lukuun 2.6.1.2

Kuvailustandardiryhmä hyväksyi kansallisbibliografiapalvelulta tulleen linjausehdotuksen RDA:n lukuun 2.6.1.2 Perusohjeet sarja-aineistojen numeroinnin merkitsemisestä: tiedonlähteet. Linjaus kuuluu:  Numerointitiedon osat/elementit otetaan samasta tiedonlähteestä ja yhdestä kohtaa tiedonlähdettä.

Kuvailun keventämistyöpaja

Kuvailuryhmien työpaja, jonka aiheena oli kuvailun keventäminen, järjestettiin 26. syyskuuta Kansalliskirjaston tiloissa. Muistiinpanoja tilaisuudesta on luettavissa osoitteessa https://www.kiwi.fi/x/mAjHB. Tilaisuudessa keskusteltiin mm. MARC:n päällekkäisyyksien karsimisesta, teostietueiden tekemisen aloittamisesta sekä kuvailustandardiryhmän tähänastisista keventämisehdotuksista. Seuraavia kuvailuryhmien työpajoja suunnitellaan ensi vuoden tammi- ja toukokuulle.

Keskustelua kuvailun keventämisestä

Osana kuvailun keventämisprosessia ryhmä pohti kuvailun tasojen vähentämisestä kolmesta kahteen. Tällä hetkellä kuvailun täydellisen tason ja välitason välillä ei ole juurikaan eroa. Jos kuvailun tasoja on vain kaksi, mitkä silloin ovat näiden tasojen vaatimukset kuvailulle? Jos valinta tehdään minimitason ja täydellisen tason välillä, ketkä tekevät kuvailua täydellisellä tasolla?

Yhtenäisiä kuvailutasoja tarvitaan aineistojen löydettävyyden turvaamiseksi ja tietojen siirtämisen mahdollistamiseksi järjestelmien välillä. Jo kaikki ydinelementit sisältävän minimikuvailutason noudattaminen nostaa kuvailun tasoa. Minimitason kuvailua voidaan rikastaa. Ryhmässä ehdotettiin nk. RDA-minimitasoa, joka sisältää mm. sisällönkuvailua.

Kuvailutasojen selkeä erottaminen tekee helpommaksi kuvailutyön markkinoimisen kirjastojen päättäjille. Kuvailutasoissa on kirjastosektorikohtaisia eroja.

Kuvailun keventämispäätösten tekemistä vaikeuttaa tällä hetkellä epävarmuus mm. tulevasta kirjastojärjestelmästä.

Omat kuvailulinjaukset

Kuvailun keventämistyön yhteydessä keskusteltiin eri kirjastosektoreiden tai -kimppojen sekä kuvailun asiantuntijaryhmien tekemistä omista linjauksista työ- tai sovellusohjeisiin. Omat ohjeistukset ja linjaukset olisi hyvä lähettää kuvailustandardiryhmälle, joka voi tarkistaa ovatko ne linjassa RDA-standardien ja muiden linjausten kanssa. Kansalliskirjaston kuvailusääntöpalvelu alkaa käydä läpi eri kirjastojen ja kimppojen työohjeita ja tuo niitä kuvailustandardiryhmän käsittelyyn.

Kuvailun keventäminen

Kuvailustandardiryhmä jatkoi RDA-tekstin läpikäyntiä kuvailun keventämiseksi. Tähän asti tehdyt keventämisehdotukset ovat nähtävissä ryhmän kiwi-sivulla osoitteessa https://www.kiwi.fi/x/UAKsB. Ohjeistuksen läpikäyminen jatkuu ryhmän loppuvuoden kokouksissa.

Ryhmän seuraava kokous pidetään tiistaina 31. lokakuuta 2017.

 

 

  • No labels