Blog from March, 2022

KOKO päivitetty

Yleisontologia YSO:n ja erikoisontologiat yhdistävästä ontologiapilvi KOKO:sta on julkaistu uusi versio.

http://finto.fi/koko/

KOKOon on viety käytöstä poistettuja (eli deprekoituja) erikoisontologioiden käsitteitä ensimmäistä kertaa. Samalla on otettu käyttöön erillinen tarkistin valvomaan, ettei KOKOsta poistuisi vanhoja käsitteitä, vaan vanhoista KOKO-ureista jäisi aina uudelleenohjaukset ajantasaiseen käsitteeseen. Jos teillä on kysyttävää tai kommentoitavaa KOKO:sta, otamme palautetta mieluusti vastaan sähköpostitse [email protected] .

Tässä päivityksessä uudet KOKOn käsitteet ovat peräisin mm. uudistetusta YSOsta, KAUNOsta ja MAOTAOsta. Tarkempi muutoslista löytyy Finton asiakaswikissä: Kokon muutokset 22. 03. 2022

Annif 0.57 julkaistu

NN-ensemble -mallien koulutus voidaan nyt suorittaa rinnakkaisajona train-komennon optiolla --jobs. Annifin yhteensopivuutta datan versionhallintaan tarkoitetun DVC-työkalun kanssa on parannettu mahdollistamalla Annifin konfigurointi myös TOML-tiedostomuodossa. Annifin käyttämän sanaston voi myös suoraan korvata kokonaan uudella versiolla loadvoc-komennon parametrilla --force (ilman tätä parametria aiemmin ladattu sanasto päivittyy). Tämä versio sisältää useita automaattiseen testaukseen ja Docker-konttien toimittamiseen liittyvän ns. CI/CD -putkeen liittyviä päivityksiä, esim. Docker-kontit tuotetaan nyt GitHub Actionsin avulla Drone-työkalun sijaan. Lisätietoja GitHubissa (englanniksi).

YSO-kokous pidettiin 10.3.2022. Kokouksen asialistalla oli kolmisensataa käsitettä. Uusia käsite-ehdotuksia oli 163, joista hyväksyttiin 100 ja 46 jäi ehdotukseksi.  Muita ehdotuksia lisättiin ohjaustermeiksi ja osa jäi odottamaan jatkoselvityksiä.  Termien ja hierarkian muutoksia hyväksyttiin 77 käsitteeseen.  Käsittelemättä jäi 60 muutosehdotusta.  Uusina käsitteinä tulevat mukaan mm. addiktiivisuus, linkitetty data, monialainen yhteistyö, kaupunkisaamelaiset, positiiviset luottorekisterit, rakenteellinen syrjintä, hajutyöskentely, informaatiotulva, esidiabetes, black lives matter -liike, K-pop, digitaaliset taidot.

Kansalliskirjaston Finto-palvelu on julkaissut uuden version Finto.fi:n taustaohjelmisto Skosmoksesta.


Skosmoksen uusi versio 2.14 tuo mukanaan tuen PHP 8:lle, helpottaa pluginien hallintaa, sekä parantaa Skosmoksen konttiasennustukea. Myös virheitä on korjattu ja riippuvuuksia päivitetty.


Tarkemmat tiedot uudesta julkaisusta löydät Skosmoksen Github-sivulta: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/releases/tag/v2.14

Githubin wiki-sivulta löydät ohjeet uuden version asennukseen ja päivitykseen: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/wiki.


Skosmos 2.14 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä.

Uutta Skosmos-versiota koskevaa palautetta voi lähettää osoitteeseen [email protected], ja aiheeseen liittyvään keskusteluun voi osallistua skosmos-users -listalla.


Skosmos-ohjelmiston kehitystä tehdään kuukausittaisissa sprinteissä. Skosmoksen koko kehitysjonon ja aktiivisena olevien sprinttien kehitysjonot löydät täältä: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/projects

YSO-kokouksessa 10.3. käsitellään yleiseen suomalaiseen ontologiaan (YSO)  ehdotettuja uusia käsitteitä (171) sekä niiden nykyisiin käsitteisiin tehtyjä muutosesityksiä (117). Käsiteltävät asiat löytyvät ehdotusjärjestelmästä https://github.com/Finto-ehdotus/YSE/milestone/40. Kannustamme tutustumaan ehdotuksiin ja kaikki kiinnostuneet voivat kommentoida niitä ennen kokousta. Mielipiteen voi esittää myös ikonien avulla ”peukuttamalla".   Ehdotusten kommentoiminen edellyttää kirjautumista Github-järjestelmään.