Blog from October, 2020

YSOn käsitteissä YSAsta YSOon -siirtymän jälkeen tapahtuneet muutokset löytyvät nyt kootusti Finto-palvelun asiakaswikistä osoitteesta https://www.kiwi.fi/display/Finto/YSOn+muutokset
Listaus on tehty helpottamaan käsitteissä tapahtuneiden muutosten seuraamista ja päivittämistä tietokantojen kuvailutietoihin. Kansalliskirjasto päivittää muutoksia kirjastojen yhteiseen Melinda-metatietovarantoon.

Vastaava muutoslista YSO-paikoille löytyy osoitteesta:
https://www.kiwi.fi/display/Finto/YSO-paikkojen+muutokset

Vastaava muutoslista Suomalaiselle lajityyppi- ja muotosanastolle (SLM) löytyy osoitteesta:
https://www.kiwi.fi/display/Finto/SLM-sanaston+muutokset

Listat eivät sisällä tietoa uusista käsitteistä. Uudet käsitteet löytyvät Finto-palvelusta kunkin ontologian ja sanaston yhteydestä uudet-välilehdeltä (ks. esim. YSOn uudet käsitteet: http://finto.fi/yso/fi/new).

Digitaalisen aineiston määrä kasvaa koko ajan. Kansalliskirjaston, CSC:n ja Kansallisarkiston yhteinen High Performance Digitisation -hanke tarttuu tähän kasvavan aineistomäärän käsittelyn haasteeseen. Tarkoituksena on luoda muistiorganisaatioiden käyttöön palvelu, joka helpottaa aineiston käsittelyä. Tarkemmin sanottuna hankkeen tavoite on luoda älykäs annotaatioputki arkistoitujen aineistojen puoliautomaattiseen käsittelyyn. Annotaatioputken on tarkoitus toimia CSC:n supertietokoneympäristössä, mitä kautta sitä voidaan tarjota muistiorganisaatioille. Automaattisen asiasanoituksen ja luokittelun työkaluna tässä tapauksessa on Kansalliskirjastossa kehitetty Annif. HPD-hankkeessa Kansalliskirjasto ja CSC ovat tehneet hedelmällistä yhteistyötä Annifin tiimoilta: Annifiin on löytynyt uusia algoritmeja, kun CSC on tässä projektissa tehnyt suurteholaskentaa vaatineita testejä Annifilla. 

Hanke jatkuu vuoden 2020 loppuun, ja tekeillä olevien raporttien lisäksi olemme tuottaneet HPD:sta blogikirjoituksen. Kirjoitus on luettavissa suomeksi Digimen sivuilla ja englanniksi CSC:n blogissa

 Ontologiakehittäjien yhteistyöryhmä kokousti 8.10.2020 ja päätti seuraavista linjausmuutoksista, jotka lisättiin 26.10.2020.

Kohtaan Osa-kokonaisuus-suhteet tehtiin seuraava muokkaus:

  • Kohta "Osa-kokonaisuus-suhde on suositeltava, jos se on olennainen käsitteen merkityksen ymmärtämisen kannalta." muutettiin seuraavasti ja varustettiin esimerkein:
    Osa-kokonaisuus
    -suhde on suositeltava, jos se on olennainen molempien käsitteiden, osan ja kokonaisuuden, merkityksen ymmärtämisen kannalta.
    • Esim. pleistoseeni osana käsitettä kvartäärikausi on suositeltavaa käyttöä. Suhde antaa olennaista lisätietoa molemmista käsitteistä.
    • Esim. magia osana käsitettä kansanusko on suhteena kyseenalainen. Se ei selvennä käsitteiden merkitystä. Magian käsite ulottuu laajemmalle kuin pelkästään kansanuskoon, esimerkiksi tiettyihin uskontoihin.

Kohtaan Osa-kokonaisuus-suhteet tehtiin seuraava lisäys:

  • Osan suhteesta kokonaisuuteen voidaan muodostaa vastaava suhde kokonaisuudesta osaan. On kuitenkin syytä huomioida, että suhteen tulisi olla olennainen molempien käsitteiden näkökulmasta.


Finto-tiimi on toteuttanut asiakaswikiuudistuksen. Aiemmat kaksi asiakaswikiä, Asiasanastot ja ontologiat ja Finto, on yhdistetty ja tiedot löytyvät nykyisin yhdestä paikasta: https://www.kiwi.fi/display/Finto

Jako kahteen wikiin todettiin epäkäytännölliseksi niin sidosryhmien kuin ylläpidonkin näkökulmasta. Yhdistämisessä huolehdittiin siitä, että tietoa ei katoa: esim. kaikki vanhat blogitekstit löytyvät asiakaswikistä edelleen. Yhdistetty asiakaswiki sai myös uuden ulkoasun. Etusivun oikealla puoliskolla on graafisia elementtejä ja pikalinkit olennaisimpiin sisältöihin. Vasemmalla puolella on sivuhierarkia, joka on sekin uudistettu palvelemaan paremmin tiedonhakijaa. Rakenne on nyt mietitty enemmän Finton toiminnasta käsin ja palvelun olennaiset osaset ovat saaneet omat pääotsikkonsa (esim. Finto.fi; Sanastot, ontologiat ja luokitukset; Annif ja automaattinen kuvailu). Toivomme, että uusi rakenne helpottaa sivuilla navigointia.

Finto-tiimi ottaa mielellään palautetta vastaan asiakaswikin uudistamisesta ja nykyisestä asusta osoitteessa: [email protected]. Kiitos!


Kansalliskirjaston Finto-palvelu on julkaissut uuden version Finto.fi:n taustaohjelmisto Skosmoksesta.

Skosmoksen uusi versio 2.8 parantaa erityisesti palvelun saavutettavuutta ja ulkoasua. Uuden version myötä Finto.fi:tä on aiempaa helpompi käyttää näppäimistöllä, ja sivujen keskeiset sisällöt on helpommin tunnistettavissa. Myös palvelun html:n ja css:n rakenteisiin on tehty parannuksia. Saavutettavuustyö Finto.fi:n ja Skosmoksen parissa jatkuu myös tulevaisuudessa.


Tarkemmat tiedot uudesta julkaisusta löydät Skosmoksen Github-sivulta:

https://github.com/NatLibFi/Skosmos/releases/tag/v2.8

Githubin wikistä löytyy ohjeet uuden version asennukseen ja päivitykseen:

https://github.com/NatLibFi/Skosmos/wiki


Skosmos 2.8 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä.

Uutta Skosmos-versiota koskevaa palautetta voi lähettää osoitteeseen [email protected], ja aiheeseen liittyvään keskusteluun voi osallistua skosmos-users -listalla.


Skosmos-ohjelmiston kehitystä tehdään kuukausittaisissa sprinteissä. Skosmoksen koko kehitysjonon ja aktiivisena olevien sprinttien kehitysjonot löydät täältä: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/projects