Blog from June, 2015

Finto-tiimin kokoonpano on muuttunut viime viikkoina.

Pitkän linjan kirjastoammattilainen Liisa Virtanen on siirtynyt toiselle paikkakunnalle ja ontologioiden teknisestä kehityksestä vastannut Sini Pessala siirtyy toisen työnantajan palvelukseen juhannuksen tienoilla.

Kiitos kuluneista kahdesta vuodesta Finton ja erikoisontologioiden parissa. Yhteisiä hetkiä ja puuhasteluja on ollut vaikka millaisia, joidenkin kanssa jopa FinnONTO-ajoilta asti! Erikoisontologia-asioissa tulee jatkossa lähettää mailia [email protected]-osoitteeseen. Jatkossa Sinin voi tavoittaa osoitteesta [email protected].

Varsinkin nyt kesällä kannattaa Finto-tiimiläisiä lähestyä joka tapauksessa [email protected]-osoitteen kautta, jotta viestiin reagoidaan riippumatta tiimiläisten lomista.

Skosmos-ohjelmiston käytön edistämiseksi sille on tehty oma kotisivu skosmos.org, joka kertoo ohjelmiston käytöstä, vaatimuksista ja kehityksestä erityisesti kansainväliselle kehittäjäyhteisölle englannin kielellä.

Finto-projektin tämän vuoden projektisuunnitelmassa yhtenä tavoitteena on Finton taustalla olevan Skosmos-ohjelmiston näkyvyyden lisääminen. Skosmos on käypä työkalu sanastojen ja ontologioiden jakeluun ja toivomme sille lisää käyttäjiä ja mahdollisesti myös uusia kehittäjiä. Käyttäjäyhteisön laajenemisesta on meille monenlaista hyötyä, mm. olemme jo nyt saaneet ohjelmistoon parannusehdotuksia, bugikorjauksia ja käännöksiä Norjasta, Saksasta ja Italiasta. Tietenkin tämä myös lisää Finto-projektin ja Kansalliskirjaston näkyvyyttä maailmalla.

Kansainväliselle yleisölle suunnatulle yhteisösivustolle on kysyntää, sillä Skosmos on jo nyt käytössä Suomen rajojen ulkopuolella: YK:n maatalousjärjestö FAO on ottanut sen käyttöön AGROVOC-sanaston julkaisutyökaluna ja aikoo käyttää sitä myös AGROVOCin mahdollisen seuraajan GACSin julkaisuun, Oslon yliopiston kirjastossa sitä käytetään asiasanastojen julkaisuun, ja Saksan Rheinland-Pfalzin osavaltion paikkatietohankkeessa sitä käytetään luokitusten julkaisuun.

Sivusto toimii ohjelmiston käyntikorttina ja näyteikkunana, mutta varsinainen Skosmoksen tekninen dokumentaatio sijaitsee jatkossakin GitHubissa.

Artikkelikäsikirjoitus Skosmoksesta

Skosmoksesta ja sen käytöstä maailmalla kertova artikkelikäsikirjoitus "Publishing SKOS vocabularies with Skosmos" on valmistunut ja se on toimitettu vertaisarviointiin erääseen tieteelliseen lehteen. Käsikirjoitus on jo tässä vaiheessa julkaistu skosmos.org-sivustolla, vaikka ei olekaan vielä varmaa, hyväksyykö juuri tämä lehti sen julkaistavaksi - luotamme siihen, että sille löytyy sopiva julkaisukanava ennen pitkää. Kirjoittamiseen osallistui Finto-tiimin lisäksi myös ONKI-palvelua kehittänyt Jouni Tuominen SeCo-tutkimusryhmästä sekä kolme ulkomaista kirjoittajaa: Thomas Baker, joka on yksi SKOS-mallin kehittäjistä sekä Skosmosta omissa organisaatioissaan käyttäneet Caterina Caracciolo FAO:sta ja Armin Retterath Saksan Rheinland-Pfalzin osavaltion paikkatietohankkeesta.

Maanmittauslaitoksen ja Sanastokeskus TSK:n koordinoimassa Paikkatiedon termit ja ontologiat -hankkeessa laaditun Paikkatieto-ontologian (PTO) ensimmäinen versio valmistui sisältönsä puolesta vuonna 2012. Sitä ei kuitenkaan vielä siinä vaiheessa julkaistu muun muassa siksi, että ontologialle täytyi suunnitella pysyvä, INSPIRE-direktiivin vaatimukset täyttävä URI-rakenne. Tätä koskeva JHS-suositusehdotus ”Paikkatiedon yksilöivät tunnukset” valmistui toukokuussa 2015. Muitakin esitysteknisiä kysymyksiä täytyi ratkaista. Nyt Finto-palvelussa (http://finto.fi/pto/) julkaistava Paikkatieto-ontologian ensimmäinen versio sisältää noin 650 paikkatietoon liittyvää käsitettä, joista noin 220 on peräisin Geoinformatiikan sanastosta ja loput Paikkatietohakemiston hakusanastosta.

Tämän vuoden aikana Paikkatieto-ontologiaa laajennetaan lisäämällä siihen INSPIRE-direktiivin mukaiset käsitemäärittelyt kohdeluokkatasolla, esim. rakennus. Tämä laajennus sisältää noin 400 käsitettä yli 30 INSPIRE-aineistoteemasta (http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/tietotuotemaarittelyt). Lisäksi on käynnistynyt Geoinformatiikan sanaston täydentäminen analyysisanastolla.

Käsitteiden URI-tunnusten avulla mahdollistetaan laajojen paikkatietovarantojen löydettävyys Finto-palvelun kautta, ja edelleen aineistojen haku eri organisaatioiden rajapinnoista edellä mainitun JHS-suositusehdotuksen kuvaamalla tavalla ja mm. RDF-muodossa (Linked data). Lähes kaikki INSPIRE-aineistot ovat avointa tietoa, joka tulee näin olemaan kaikkien saatavilla.

Yhteistyöllä kohti tehokkaampaa luonnonvara- ja ympäristötietojen louhintaa

Sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) että Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tavoitteena on luonnonvaroihin ja ympäristöön liittyvien tutkimusaineistojen ja tietojen yhtenäistäminen, avaaminen asiakkaille ja käytön edistäminen. Tavoitteeseen pääsy edellyttää yhdenmukaista tietojen ja aineistojen sisällön kuvailua eri järjestelmissä. Luke ja SYKE ovatkin ryhtyneet tiiviissä yhteistyössä kehittämään ja päivittämään yhteistä sanastoa eli ontologiaa, jonka avulla tiedonhaku helpottuu. Myös tietojen siirto järjestelmästä toiseen on sujuvampaa yhtenäisen kuvailukäytännön ansiosta.

Yhteistä luonnonvara- ja ympäristösanastoa kehitetään yhdessä Helsingin yliopiston kirjaston ja Sanastokeskuksen kanssa. Projektissa täydennetään AFO – Luonnonvara- ja ympäristöontologiaa. Kehitystyön ansiosta viimeisin versio Luken ja SYKEn asiantuntijoiden päivittämästä luonnonvara- ja ympäristöalan sanastosta on aina julkisesti kaikkien käytettävissä: http://finto.fi/afo/fi/.  Kun saman alan organisaatiot voivat käyttää yhteistä ontologiaa, se luo mahdollisuuden yhtenäistää kuvailukäytäntöjä, mikä puolestaan helpottaa tiedonhakua.

Laadukkaat metatiedot, mm. sanastot ja ontologiat, ovat edellytys tietovarantojen tehokkaalle hyödyntämiselle ja avaamiselle jatkokäyttöön. Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta (10.6.2011/634) edellyttää yhteisiä kuvauksia ja määrityksiä yhteentoimivuuden toteuttamiseksi.

Nyt julkistetussa päivitetyssä AFO-ontologiassa on 240 uutta luonnonvarakäsitettä, ja tavoitteena on, että seuraavakin päivitys toteutetaan jo ennen vuoden 2015 loppua. Luken, SYKEn, Sanastokeskuksen ja Helsingin yliopiston kirjaston lisäksi projektissa on mukana Kansalliskirjasto, jonka ylläpitämä Finto-palvelu toimii erikoisalaontologioiden julkaisijana. AFO-ontologia julkaistaan myös Finto-palvelussa, jossa sen käsitteitä voi hakea ja selailla. Finton avoimen REST-rajapinnan (api.finto.fi) kautta sisältö on myös sovellusten käytettävissä.

Luke, LifeData http://www.metla.fi/life/lifedata/

SYKE, Envibase http://www.ymparisto.fi/envibase

Kansalliskirjasto, Finto http://finto.fi/fi/