Blog from February, 2023

Äänikirjoja varten on muodostettu oma aineistotyyppinsä Finnaan. Tämä tarkoittaa, että äänikirjat on mahdollista löytää Finnassa helpommin esimerkiksi hakurajausten avulla. Tunnistat äänikirjat jatkossa omista ikoneistaan.

Äänikirjat löytyvät Aineistotyyppi-rajaimesta Kirja-aineistotyypin alatyyppinä.

Äänikirja-aineistotyyppi on jaettu seuraaviin alatyyppeihin:

  • CD-äänikirja
  • E-äänikirja
  • Kasettiäänikirja
  • Muu äänikirja
  • Celia-äänikirja

Celia-äänikirjat ovat Saavutettavuuskirjasto Celian asiakkaille tarkoitettuja äänikirjoja. Niiden erottelu omaksi aineistotyypikseen on tärkeää, jotta niitä käyttävät asiakkaat löytävät ne helposti. Toisaalta myös ne kirjaston käyttäjät, jotka eivät voi lainata Daisy-kirjoja, tunnistavat ne jatkossa helpommin. Näin kirjastonkäyttäjä ei tee vahingossa varausta äänikirjaan, jota hän ei voi lainata.

Äänikirjat löytyvät tällä hetkellä Finnan testi-indeksistä.  Äänikirjojen toimimista kannattaa testata omalla aineistollanne erillisessä testinäkymässänne. Kopioikaa oletusnäkymänne, niin saatte luotua testinäkymän. Sen jälkeen valitkaa Finnan hallintaliittymässä testinäkymän Paikalliset aineistot -välilehdeltä Hakuindeksi -osiosta Testi-indeksi.

Tuotantoon äänikirjat menevät viikolla 9, ja niiden pitäisi näkyä myös asiakkaille viimeistään 3.3. Viestimme tästä asiakaslistan lisäksi Finna.fi:ssä sekä omilla sosiaalisen median kanavillamme.

Muistilista äänikirja-aineistotyyppiin

  • Tutustu Finnan asiakaswikistä löytyvään Äänikirja-ohjeeseen, jossa kerrotaan millä perusteilla aineistotyyppi ja alatyypit on muodostettu
  • Testaa omilla aineistoilla: vaikuttaako siltä, että äänikirjat löytyvät oikeasta aineistotyypistään

               → Lähetä palautetta kummallisuuksista Finna-postiin

  • Päivitä Finna-verkkokirjastosi: onko vanhoja linkkejä tai rajauksia, joissa äänikirjat ovat mukana?
  • Tarkista myös aineistotyyppien omat käännökset hallintaliittymästä ajantasaiseksi

Finnassa oli lauantaina 18.2.2023 klo 7.00 - 8.30 häiriöitä, jotka aiheuttivat katkoja palvelun saatavuudessa.
Kyseessä on samanlainen ongelmatilanne kuin viime viikon lauantaina, jolloin tehdyt muutokset eivät auttaneet. Nyt virhe löytyi yhdestä Finnan käyttämistä varusohjelmista.
Ratkaisua virheeseen sekä mahdollisia automaattisen valvonnan ja korjauksen parannuksia selvitetään.

Viestimme ongelmasta tarkemmin keskustelufoorumilla.

Tällä hetkellä Finna toimii normaalisti. Pahoittelemme jälleen häiriöstä aiheutuvaa harmia!


Finnassa oli lauantaina 11.2.2023 klo 16.55–19.30 välisenä aikana häiriöitä, jotka aiheuttivat katkoja palvelun saatavuudessa. Häiriöt johtuivat ilmeisesti liian tiukoista rajoista palvelinten yhtäaikaisissa verkkoyhteyksissä. Asetukset on nyt päivitetty. Seuraamme toimintaa ja säädämme sitä lisää tarpeen mukaan.

Pahoittelemme aiheutunutta häiriötä.

Finna täyttää kymmenen vuotta! Juhlistamme Finnaa koko vuoden 2023 ajan ja toivotamme kaikki asiakasorganisaatiomme mukaan juhlahumuun rennolla asenteella. Juhlavuoden teemana on 10 vuotta löytöretkiä. Tarjoamme myös asiakasorganisaatioillemme mahdollisuuden omien aineistojen ja näkymien esiin nostamiseen. Osallistu vaikkapa somehaasteeseen, tykkää ja jaa juhlavuoden sisältöjä tai keksi ihan oma tempaus!

Juhlavuoden visuaalinen ilme

Juhlavuodella on oma tunnus ja valmiita kuvituselementtejä, joita asiakasorganisaatiot voivat käyttää juhlavuoteen liittyvässä viestinnässä ja tapahtumissa. Lisäksi olemme tehneet valmiita materiaaleja, joita on mahdollista hyödyntää esimerkiksi somehaasteissa.

Tutustu juhlavuoden ilmeeseen.

Finnaa juhlitaan sosiaalisessa mediassa

Järjestämme juhlavuoden aikana erilaisia somehaasteita, joiden avulla esitellään Finnasta löytyviä aineistoja ja opetellaan Finnan käyttöä. Finnan asiakasorganisaatioille on räätälöity omia somehaasteita, mutta myös suurelle yleisölle tarkoitettuihin haasteisiin saa osallistua organisaationa. Lähtemällä mukaan haasteeseen voit esitellä oman organisaatiosi Finnasta löytyviä aineistoja ja saada niille laajempaa näkyvyyttä.

Merkitsethän juhlavuoteen liitettävät teot tunnisteella #finna10.

Lue lisää somehaasteiden aikatauluista ja sisällöistä.

Juhlavuosi on loistava mahdollisuus innostaa ja inspiroida Finnan käyttäjiä

10 vuotta löytöretkiä -teemalla haluamme kannustaa sekä Finna.fi:n että asiakasorganisaatioiden omien näkymien käyttäjiä tekemään uusia löytöjä, oppimaan uutta Finnan käytöstä ja aineistojen monipuolisuudesta.

Juhlavuoden viestinnän ja markkinoinnin ohjeet löytyvät koottuna asiakaswikiin. Finna 10 vuotta -sivuille päivittyvät ajankohtaisten somehaasteiden aiheet, tarkemmat ohjeet ja valmiit materiaalit. Muistuttelemme vuoden mittaan tulevista haasteista myös Finnan postituslistalla.