Blog from October, 2021

Uudistetulla sivustolla kerromme yleisesti Europeanasta ja Kansalliskirjaston Formula-palvelusta, ja annamme ohjeita aineistojen saamisesta Europeanaan Formula-palvelun avulla. Asiakaswiksivustolla palvelemme erityisesti niitä Finnaan kuuluvia tai Finnaan liittymistä suunnittelevia organisaatioita, jotka ovat kiinnostuneita avaamaan aineistojaan myös Europeanassa.

Europeana kokoaa ja tarjoaa digitaalista kulttuuriperintöaineistoa eurooppalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista. Palvelu edistää digitoidun kulttuuriperinnön avointa saatavuutta ja tuo esiin kulttuurien monimuotoisuutta.

Suomessa aineistoja Europeanaan välittää Kansalliskirjasto. Formula on Kansalliskirjaston ylläpitämä palvelu, jonka kautta suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoa välitetään Europeanaan.

Europeana ja Formula -asiakaswikisivustolta saat tietoa mm. seuraavista aiheista:

  • Mitä ovat Europeana ja Formula ja miten ne toimivat
  • Miten palveluun liitytään
  • Lisätietoa ja ohjeita erityisesti metadatasta, aineistoista ja teknisistä vaatimuksista.

Sivuston löydät osoitteesta https://www.kiwi.fi/display/formula.

Haluatko saada organisaatiosi digitaalista kulttuuriperintöaineistoa Europeanaan? Ota meihin yhteyttä osoitteessa finna-posti (at) helsinki.fi. Otamme mielellämme vastaan myös toiveita ja kommentteja asiakaswikisivustoon liittyen.

Finna Tutkijasalia on pilotoitu onnistuneesti kesän ja syksyn aikana Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston aineistoilla.

Palvelun toisen toteuttajan, CSC Tietotekniikan keskuksen, Tutkijasaliin liittyvän jatkorahoituksen ratkaisut ovat siirtyneet suunniteltua myöhemmäksi. Tämän vuoksi Finna Tutkijasalin aikatauluun on tullut viivästys. Tarkoituksenamme oli työstää Tutkijasalin mukaantuloihin liittyviä sopimuksia syksyllä 2021, mutta niiden valmistuminen siirtyy CSC:n rahoituspäätösten jälkeiseen aikaan.

Loppuvuoden aikana kartoitamme Finna Tutkijasaliin liittyviä asiakastarpeita ja toiveita osana asiakaskyselyämme. Jos haluat esittää palveluun liittyviä ajatuksia jo sitä ennen, palvelemme tuttuun tapaan osoitteessa finna-posti (at) helsinki.fi.

Palaamme sopimuksiin ja muiden arkistojen mukaantuloasioihin ensi vuoden puolella kokonaisrahoitustilanteen selvittyä.

Lue lisää Finna Tutkijasalista

Finnassa on vuoden 2021 aikana keskitytty ydinpalvelun vahvistamiseen. Palvelun luotettavuutta ja käytettävyyttä parantava työ jatkuu edelleen, ja syksyn aikana Finna tarjoaa käyttäjilleen myös uusia palvelumuotoja. Alla kerromme tarkemmin kehitysaskeleista ja Finnan loppusyksyn suuntaviivoista.

Turvallisuus parani

Turvallisuuden ja luotettavuuden lisääminen on yksi Finnan ydinpalvelun kehittämisen keskeisistä tavoitteista. Tästä hyvänä esimerkkinä on syksyllä käyttöönotettu Content Security Policy, joka on lisännyt Finnan tietoturvaa.

Myös saavutettavuuteen ja mobiilikäyttöön liittyviä parannuksia on tehty runsaasti. Yksittäiset parannukset ovat olleet pieniä, mutta niitä on tehty kymmenittäin, joten muutos esimerkiksi vuodentakaiseen on huomattava. Korjattavana oli alun perin lista ongelmia, joita löydettiin mm. organisaatioiden omissa saavutettavuusarvioinneissa. Syksyn aikana tämäkin työ jatkuu entistä rivakammin, jotta kaikki listatut ongelmat saadaan korjattua. Finnan eri käyttöliittymien kehittäminen on tulevaisuudessa ylipäänsä sujuvampaa, kun käyttöliittymäkoodauksen käytäntöjä on parannettu.

Perusominaisuuksien parannuksiin kuuluu myös pitkään työn alla olleen sivustokartan (eli sitemapin) valmistuminen. Tämän parantaa Finna-käyttöliittymien hakukonenäkyvyyttä. Hakukoneet löytävät sivustokartan avulla nopeammin ja kattavammin uudet sekä muuttuneet sivut. Lisäksi suosikkilistojen editoria on parannettu, joten omia muistiinpanoja on nyt aiempaa helpompi tehdä. Suosikkilistojen parempi toiminta palvelee sekä organisaatioita että Finnan käyttäjiä.

EAD3-formaatti on otettu laajasti käyttöön arkistoaineistoissa, ja sen sekä metatietojen paremman hyödyntämisen eteen on tehty paljon uutta.

Uusi hallintaliittymä vuoden 2022 alkupuolella

Kesän aikana Finnassa tapahtuneiden henkilöstömuutosten vuoksi ohjelmistokehityksen tehtävien toteutus on osittain hidastunut. Siksi mm. vuoden loppuun suunniteltu Finnan hallintaliittymän uuden version julkaisu tapahtuu todennäköisesti vasta vuoden 2022 puolella. Tähän kytkeytyvät myös hallintaliittymän video-ohjeet, jotka voidaan viimeistellä tuottaa vasta hallintaliittymän uuden version julkaisun jälkeen.

Uudistuva hallintaliittymä tulee helpottamaan niitä käyttöön liittyviä ongelmia, joita tuli ilmi vuoden 2020 haastattelututkimuksessa. Ruotsinkielisille asiakkaille uudistunut hallintaliittymä tuo mahdollisuuden valita käyttöliittymäkieleksi ruotsin.

Kaukopalveluja ja 3D-aineistoja

Sähköisten aineistojen käyttökokemuksen parantaminen on toiminnassamme keskeisellä sijalla, ja sen eteen tehdään yhteistyötä monella rintamalla. Finnassa on nyt mm. mahdollista esittää 3D-aineistoja. Lisätietoja 3D-aineistojen tuomisesta löydät asiakaswikistä. Mahdollisesti ensimmäisiä 3D-aineistoja tulee Finnaan jo tämän syksyn aikana.

Videoiden ja audiotiedostojen tuki laajenee kattamaan LIDO-formaatilla Finnaan tulevat aineistot. Myös PDF-aineistojen esittämistä on parannettu. Yhteistyössä asiakasorganisaatioiden kanssa mietimme myös sitä, miten organisaatioille hankittujen sähköisten aineistojen käyttö olisi saumattomampaa.

Edelliseen liittyen Finnan rajapintoja tullaan kehittämään syksyn aikana. Finnan kirjautumisrajapinta saa rinnalleen OAuth 2.0 -rajapinnan, joka mahdollistaa käyttäjien auktorisoinnin Finnan ulkopuolisissa palveluissa standardilla tavalla. Toiminto voi esimerkiksi tarjota käyttäjille suoremman pääsyn organisaation kirjautumista edellyttäviin aineistoihin. Rajapinnan hyödyntämiseen liittyvä kirjastojen e-kirjoihin liittyvä pilotti alkaa heti, kun rajapinta on valmis käyttöönotettavaksi.

Kaukopalvelu ja aineistojen tilaus mm. Varastokirjastosta on keskeinen osa kirjastojen toimintaa. Tämän tekeminen helpommaksi asiakkaille on mahdollistettu kehittämällä Finnan lomaketoiminnallisuuksia. Yhteistyössä Jyväskylän kaupunginkirjaston kanssa on tehty tilauslomake varastokirjastossa olevien aineistojen omatoimiseen tilaamiseen. Tämän toiminnon käyttöönottoa tarjotaan kaikille kirjastoille. Vaikka omatoimisessa kaukopalvelussa ja aineistojen tilaamisessa on vielä paljon kehitettävää, käyttäjän arkea uusi toiminto sujuvoittaa huomattavasti. Aiheesta järjestetään oma työpaja Kirjastoverkkopäivillä 26.–28.10.

Finna.fi:n konsepti ja avoimien julkaisujen tarjonta kehittyvät

Tavoittenamme on, että Finnan avoimien julkaisujen tarjonta kasvaa suomalaisten tiedelehtien Journal.fin tarjonnalla vielä tämän vuoden aikana. Julkaisuarkistoaineistojen kattavaa saatavuutta kehitetään edelleen.

Vuoden lopussa Finna.fi:ssä julkaistaan uusi sisältökokonaisuus, joka nostaa esille avoimien julkaisujen tarjontaa. Sisältökokonaisuudella haluamme innostaa ja ohjata Finna.fi:n käyttäjiä avoimien tieteellisten julkaisujen äärelle. Sisältöjen kehittäminen perustuu mm. yhteisiin työpajoihin, joita on pidetty Finna.fi:n konseptin päivittämiseksi. Konseptin päivittäminen huomioi myös muita uuden vision tavoitteita. Uusi konsepti ja alustava etenemisaikataulu esitellään joulukuussa.

Viestimme kaikista tulevista kehitysaskeleista lisää vielä myöhemmin niiden tullessa ajankohtaisiksi. Monia askeleita käsittelemme tarkemmin myös marraskuun sektoritapaamisissa – tervetuloa!

Kysyttävää? Palvelemme tuttuun tapaan osoitteessa [email protected]



Finnan eri sektoreiden eli korkeakoulu,- erikois- ja yleisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden tapaamisiin voi nyt ilmoittautua. Tapaamisissa kerrotaan Finnan kuulumisia ja keskustellaan ajankohtaisista aiheista.

Kannustamme kaikkia kiinnostuneita ottamaan osaa myös muiden kuin oman sektorinsa tapaamiseen, sillä eri alat yhdistyvät monen asiantuntijan työssä.

Lisätietoa ja tarkemmat aikataulut löydät kunkin tapahtuman omalta sivulta:

Tilaisuuksia ei tallenneta.

Ilmoittaudu kaikkiin tapaamisiin tästä linkistä.

Lämpimästi tervetuloa!

Tapaamisia innolla odottaen,
Finna-tiimi