Blog from August, 2020

Kevään aikana Finna teetti tutkimuksen mobiilikäytettyvyydestä omissa käyttöliittymissään. Tutkimuksessa testattiin Finna.fi -hakupalvelua ja Satakirjastojen Finna-verkkokirjastoa, mutta tulokset ovat yleistettävissä myös muihin Finna-hakupalveluihin. Käyttäjätestien perusteella selvisi niin Finnan mobiililiittymien suosituimmat ja onnistuneimmat toiminnot, kuin myös kompastuskivet ja kehittämiskohteet. Testien avulla löydettiin myös tapoja, joilla organisaatiot voivat itse vaikuttaa omien mobiilipalveluidensa toimivuuteen.

Finnan mobiilikäytettävyys -webinaarissa käydään läpi käytettävyystutkimuksen taustat, menetelmät ja tulokset. Webinaarin kohderyhmänä ovat erityisesti organisaatiot, joilla on oma Finna-käyttöliittymiä. Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus antaa palautetta ja keskustella mobiilikäytettävyyden kehittämisestä Finnassa jatkossa. Meitä kiinnostaa erityisesti, mihin juuri teidän organisaatiossanne tarvittaisiin tukea ja ohjeistusta mobiilikäytettävyydessä. Tervetuloa mukaan!

Aika: 25.9.2020 klo 10 - 11.30

Etäyhteys: Zoom-sovellus. Linkki ja salasana lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse.

Ilmoittautuminen: 23.9. mennessä osoitteessa https://www.lyyti.in/FinnanMobiilikaytettavyys0925

Ohjelman löydät tapahtuman sivuilta: Webinaari: Finnan mobiilikäytettävyys

Kun omassa Finna-näkymässäsi tehty haku ei tuota tuloksia, on tuloksena ollut tyhjä hakusivu. Uuden ominaisuuden myötä ei hakutuloksia -sivulle on tulossa 1.9.2020 suosittelija, joka näyttää saman haun tuottamat hakutulokset Finna.fi:ssä.

Uusi toiminnallisuus tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden löytää etsimänsä tieto muualta. Tyhjä hakutulossivu ohjaa Finna.fi:hin silloin, kun sieltä löytyy samalla haulla vähintään yksi tulos. Vaihtoehtoinen hakutulos on merkitty ”Katso mitä löydät Finna.fi:stä”-otsikolla, joten käyttäjälle on selvää, että hän siirtyy klikkauksen myötä toiseen palveluun.

Ominaisuus tulee oletuksena käyttöön kaikissa Finna-näkymissä, mutta sen voi halutessaan ottaa pois käytöstä. Löydät ohjeet Finnan asiakaswikistä.

Vinkkaa uudesta toiminnallisuudesta käyttäjille

Uudesta suosittelutoiminnosta kannattaa vinkata myös omalle asiakaskunnalle, vaikka näin:

Ei hakutuloksia? Ei hätää!

Etsiminen ilman löytämistä voi olla turhauttavaa. Silloin kun hakusi ei tuota tulosta ******n haussa, näyttää hakutulossivu Finna.fi:n löytämät hakutulokset.

Finna.fi on hakupalvelu, joka kokoaa yhteen satojen kirjastojen, museoiden ja arkistojen aineistot. Monipuolisilla hakutoiminnoilla pääset helposti miljoonien aineistojen äärelle ilmaiseksi. Voit paitsi selata aineistoja, myös esimerkiksi varata kirjoja niistä kirjastoista, joissa olet asiakkaana.

Hakutulossivun Finna.fi-linkkiä klikkaamalla siirryt *******:sta toiseen palveluun.

Suosittelutoiminnon uutispohjat ja screenshotit

Lisätiedot:

Finnan palvelupiste
[email protected]

 

Laadukas metatieto on kirjastojen, arkistojen ja museoiden menestystekijä 2020-luvulla.

Metatietoon liittyvät tarpeet ovat erilaisia eri organisaatioilla, mutta yhteinen ydin on jaettavissa ja keskitettävissä, mikä mahdollistaa järjestelmien ja tietojen yhteentoimivuuden ja paremmat palvelut loppukäyttäjille.

Yhteistyöllä enemmän ja paremmin – Kuvailun ekosysteemi tuottaa rikkaampaa metatietoa hyödyntämällä kunkin organisaation vahvuuksia.

Alkuvuodesta julkaistiin Kansalliskirjaston uusi metatietovisio, joka kuvailee Kansalliskirjaston näkemystä metatiedon tuotannon ja käytön kehityssuunnista. Julkaisun tavoitteena on herättää koko KAM-kentällä keskustelua datasta, sen merkityksestä ja siitä, kuka sitä hallitsee. Tätä keskustelua varten Kansalliskirjasto ja Digime-verkosto järjestävät perjantaina 11.9. klo 9.30–12.00 Yhdessä uusiin seikkailuihin – KAM-organisaatiot ja visio metatiedosta –webinaarin.

Tervetuloa kuulemaan, esittämään kommentteja ja kysymyksiä etukäteen ja keskustelemaan.

Ohjelma

(tarkentuu 11.9.2020 saakka)

9.15–9.30 Etäyhteyksien testaus

9.30–9.35 Tilaisuuden avaus, puheenjohtaja tietojärjestelmäpäällikkö Nina Hyvönen, Kansalliskirjasto

9.35–9.50 Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteentoimiva metatieto – taustaa KDK-hankkeesta, kulttuuriasiainneuvos Tapani Sainio, opetus- ja kulttuuriministeriö

9.50–10.10 Metatietovision esittely, tietojärjestelmäpäällikkö Matias Frosterus, Kansalliskirjasto

10.10–10.40 Kommenttipuheenvuorot KAM-sektorilta:
arkistonjohtaja Juha Henriksson (arkistot, Musiikkiarkisto),
N.N. (museot, Museovirasto)
kehittämispäällikkö Matti Sarmela (kirjastot, Yleisten kirjastojen valtakunnallinen kehittämispalvelu)
kehittämispäällikkö Erkki Tolonen (Finna-palvelut, Kansalliskirjasto)

10.40–10.55 Tauko

10.55–11.45 Paneeli: ”Yhteentoimiva metatieto tekoälyn aikakaudella”
vetäjät Nina Hyvönen ja Matias Frosterus
paneelissa edustajat mm. Ylestä, Valtionhallinnon AI-verkostosta, Yleisten kirjastojen valtakunnallisesta kehittämispalvelusta sekä KAM-sektorilta.

11.45–12.00 Loppupuheenvuoro: Miten tästä eteenpäin, Nina Hyvönen ja Matias Frosterus

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu tästä keskiviikkoon 9.9. mennessä.

Webinaari järjestetään Zoomissa. Lisätietoa Helsingin Yliopiston Zoomin tietoturvasta.

Lue tarkat etäosallistumisohjeet.

Tervetuloa mukaan!


Keskitetyn indeksin vaihtumista käsittelevä koulutus järjestetään tiistaina 25.8.2020 klo 13-16

Koulutuksessa käsitellään PCI:stä CDI:hin siirtymistä niiden kirjastojen kannalta, jotka käyttävät Koha-kirjastojärjestelmää ja SFX-linkityspalvelua. Koulutus on suunnattu henkilöille, joille keskitetyn indeksin käyttö on tuttua. Koulutuksessa ei opeteta keskitetyn indeksin käyttöä eikä sen käyttöön liittyviä perusteita, vaan keskitytään keskitetyn indeksin PCI:stä CDI:hin siirtymää koskeviin asioihin.
Koulutuksen ohjelmaa päivitetään ohjelmasivulle: PCI:stä CDI:hin koulutus 25.8.2020.

Koulutus järjestetään etäyhteydellä ja etäyhteysosoite ilmoitetaan osallistujille ilmoittautumisajan päätyttyä. 
Ilmoittaudu koulutukseen 23.8. mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/PCICDI_koulutus_25082020.

Tervetuloa!