Kuvailevan metatiedon asiantuntijatyöryhmän (KUMEA) ja MusaMelinda-työryhmän raportti vuodesta 2017

KUMEA-ryhmän toimenkuva

Työryhmän jäsenet toimikaudella 2016-2017

Viestintä/tiedotus

Tiedotuskanavina kirjastoverkolle on käytetty seuraavia sähköpostilistoja: [email protected] ja [email protected] Jälkimmäinen lista on tarkoitettu kaikille kirjastojen kuvailutyötä tekeville ja kuvailutyöstä kiinnostuneille. Työryhmän julkistetut pöytäkirjat ja valmiit ohjeistukset ovat vapaasti luettavissa Kumean Kiwi-alustalla (https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=21759871). Ryhmän sisäistä viestintää varten on käytetty listaa: [email protected]

Työryhmän toiminta vuoden 2017 aikana

Työryhmä kokoontui vuoden 2017 aikana kaikkiaan kymmenen (10) kertaa.
Ryhmän pöytäkirjat ovat luettavissa: Kokoukset 2017.

Kuvailun tiedotuspäivässä KUMEA-työryhmällä oli esitys Kuvailun keventämisestä. Kirjastoverkkopäivillä KUMEA järjesti työpajan nimellä "Kuvailen, siis löydän! Käytännön kuvailukysymyksiä" Työpaja oli täynnä, osallistujia yli 25 henkilöä. KUMEA osallistui kuvailuryhmien yhteiseen työpajaan 26.9.17.

Kokousasiat

Kokouksissa on käsitelty hyvin käytännönläheisiä kuvailukysymyksiä, kuten aikaisempinakin vuosina. Kuvailustandardityöryhmä kävi vuoden aikana läpi RDA-ohjeistuksia, suomalaisia sovellusohjeita sekä teki kevennysehdotuksia. KUMEA työryhmä kommentoi pyynnöstä näitä ehdotuksia sekä teki omia ehdotuksia Kuvailustandardityöryhmän käsiteltäväksi. KUMEA työsti ohjelmaa Kuvailun tiedotuspäivään ja Kirjastoverkkopäiville ja näitä tilaisuuksia ideoitiin kokouksissa.

Vuodelle 2018

Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmällä on hyvin laaja ja monitahoinen toimiala. Yhteistyö eri ryhmien ja asiantuntijatahojen kanssa on edelleen tärkeää.

Metatietovarannon musiikkityöryhmä MusaMelinda

MusaMelinda-työryhmä toimii Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmän yhteydessä.  Sen tarkoituksena on luoda yhteiset periaatteet musiikkiaineiston kuvailulle metatietovarantoon.

Musiikkityöryhmän jäsenet 2016-17:

Työryhmän tavoitteet:

Ryhmä toimii kiinteässä yhteistyössä musiikin luokitus- ja luettelointiryhmä Luumun kanssa.

MusaMelinda piti vuoden aikana viisi lähikokousta. RDA-kuvailuun siirtyminen työllisti ryhmää, koska RDA-kuvailuohjeet vaikuttavat musiikkiaineiston kuvailuun ja hakuihin jossain määrin enemmän kuin muun aineiston kuvailuun. Kuvailu alkoi varsinaisesti vasta huhtikuussa 2016 tehdyn RDA-konversion jälkeen. Musiikkiaineiston RDA-kuvailun pikaohje valmistui syksyllä, mutta varsinainen laaja sovellusopas on edelleen tekeillä.

Musiikin pääesittäjyys ja sen merkitseminen RDA-kuvailuun nousi valtakunnalliseksi keskustelun aiheeksi. Uusien sääntöjen mukaan esittäjästä ei voi tehdä pääkirjausta, mikä vaikuttaa erityisesti yleisten kirjastojen populaarimusiikin tiedonhakuun. Aiheesta järjestettiin laaja musiikkikirjastojen kokous 14.3. Kirjastojärjestelmien kanssa sovittiin järjestelystä ja siirtymäajasta huhtikuulle 2017.

Vuonna 2017 jatketaan RDA-sovellusoppaan tekoa ja ohjeiden päivittämistä. Ryhmä kommentoi Melindan musiikkiaineiston käsittelyä, erityisesti osakohteita, asiasanoitusta ja mahdollisia toimija- ja teosauktoriteetteja. Yhteistyö muiden kuvailuryhmien kanssa on erittäin tärkeää.

MusaMelinda-työryhmän sivut