You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Allmänt

RDA (Resource Description and Access) är en katalogiseringsstandard som styr beskrivningen av biblioteksmaterial genom att fastställa vilka dataelement som ska beskrivas och vad som ska anges i en beskrivning. RDA är mångsidigare än de nuvarande ISBD-katalogiseringsreglerna och omfattar även anvisningar om sökelement.

Aktuellt

  • Nationalbiblioteket har ingått ett avtal med ALA (American Library Association) om att publicera en finskspråkig översättning av RDA i onlinetjänsten RDA toolkit.
  • kuvailusaannot-posti(at)helsinki.fi.

Övergången till RDA i Finland

  • Vid Nationalbiblioteket fattades år 2011 ett beslut om en övergång till RDA-katalogiseringsregler.
  • Den finska översättningen av RDA publiceras i augusti 2015.
  • RDA tas i bruk på Nationalbiblioteket i januari 2016.
  • Nationella styrgruppen för beskrivning av biblioteksmaterial ger en nationell rekommendation om implementeringen av RDA.
  • Melinda-biblioteken beslutar under åren 2014–15 om en tidsplan för övergången till RDA.
  • De övriga biblioteken gör sina övergångsplaner med hänsyn till bl.a. system- och formatlösningar.

RDA Toolkit

Regelverket RDA är tillgängligt via den avgiftsbelagda onlinetjänsten RDA toolkit på http://www.rdatoolkit.org/. Man kan prenumerera på tjänsten via ALA Publishing.

Varför RDA?

Med hjälp av RDA kan metadata för biblioteksmaterial utnyttjas bättre och mångsidigare än tidigare. RDA bygger på begreppsmodellen FRBR (Functional Requirement for Bibliographic Record - funktionella krav på bibliografiska poster) som lägger tyngdpunkt på de primära bibliografiska entiteterna (verk, uttryck, manifestation och exemplar) och relationerna mellan dem. FRBR-modellen ger förutsättningar för att strukturera bibliotekens beskrivande metadata till datamodeller med länkade data. Öppna länkade data ökar synligheten för biblioteksmetadata i sökmotorer på webben. Detta främjar i sin tur bibliotekens status som stöttepelare för informationssökning.

Mer om FRBR (svensk översättning av IFLA-rapporten, gjord av Svensk biblioteksförening).

RDA underlättar informationssökning

RDA är anpassat efter informationssökarens behov. Varje element i RDA har analyserats utifrån de krav som en användare kan tänkas ställa vid informationssökning (att hitta, identifiera, välja och få tillgång till material eller resurser). RDA-reglerna omfattar en entitet-relationsmodell. Enligt modellen inkluderar en resursbeskrivning möjligast många gemensamma och oföränderliga nivåer (entiteter med beskrivande attribut) som står i en relation till övriga entiteter. Därav namnet entitet-relationsmodellen. Metadataproduktionen blir mer ekonomisk då olika beskrivningsnivåer kan länkas med varandra och gjorda katalogposter kan utnyttjas i allt större grad. RDA stöder klustring (gruppering) av bibliografiska poster för att visa relationer mellan de olika entiteterna.

RDA passar olika resurser

RDA är ett flexibelt regelverk som uppdateras ständigt. RDA är anpassat för att beskriva en mångfald av biblioteksresurser (inklusive olika e-resurser) och för att beakta informationssökarens varierande behov. Vissa sektioner av RDA (t.ex. de som behandlar personer, familjer och institutioner) kan utnyttjas av andra minnesorganisationer, t.ex. arkiv och museer. RDA har tagits i bruk i flera angloamerikanska länder och det tas i bruk år 2015 inom den tyskspråkiga bibliotekssektorn. Fler länder kommer att ta RDA i bruk under de kommande åren, bl.a. Finland. På Kungliga Biblioteket i Sverige fattades år 2012 ett principbeslut om en svensk progression till RDA, men tidsplanen är ännu inte fastslagen.

Ett internationellt regelverk

RDA är ett internationellt regelverk som utnyttjar länkade data och främjar bruk av internationella metadatareserver (exempelvis lexikon, identifikationssystem, datamodeller), produktion av språkneutrala metadata och fungerande informationssökning över språk- och nationsgränser. Regelverket RDA kan utnyttjas bättre i framtiden då bibliotekssystemen utvecklas. Katalogiseringen sker då med bibliotekssystem och beskrivningsformat som utnyttjar möjligheterna med länkade data. I dagens biblioteksvärld stöder RDA en mer innehållscentrerad betoning på materialet och en gradvis övergång till mer användbara biblioteksmetadata.

Nationellt samarbete

Följande expertgrupper arbetar med den finska översättningen och uppdateringen av RDA samt med att sammanställa utbildningsmaterial om RDA och utarbeta nationella riktlinjer angående regelanpassningar för RDA:

  • Nationella styrgruppen för beskrivning av biblioteksmaterial
  • Kumea (Expertgrupp för beskrivande metadata)
  • Expertnätverket för innehållsbeskrivning
  • Luumu (Expertgrupp för musik)

Medlemmarna i expertgrupperna för informationen vidare till sina egna bibliotek eller bibliotekssektorer.

Internationellt samarbete

Nationalbiblioteket verkar aktivt i följande internationella nätverk som utvecklar RDA:

  • Eurig (European RDA Interest Group)
  • Underarbetsgrupper inom JSC (Joint Steering Committee for development of RDA)

Kontakta oss

Frågor om RDA i Finland kan riktas till RDA-gruppen per e-post på kuvailusaannot-posti (ät) helsinki.fi

  • No labels