Muistio

Aika: 6.9.2017 klo 12.30-16.00
Paikka: Kansalliskirjasto, Topelia, Unioninkatu 38, sali Koivu, C125a
Läsnä: Ilkka Haataja (pj, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto, MM + Luumu), Ulla Ikäheimo (sihteeri, Kansalliskirjasto, MM), Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto, MM), Jaska Järvilehto (Helsingin konservatorion kirjasto, Luumu), Anna Kanerva Lamppu (Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz Konservatorion kirjasto, Luumu), Tarja Mäkinen (Kansalliskirjasto, MM), Lauri Saarikoski (YLE Arkisto, Luumu), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto, Luumu, etäyhteys),  Katerina Sornova (Kansalliskirjasto, MM + Luumu), Tiina Tolonen (Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto, MM, etäyhteys), Jaakko Tuohiniemi (Helsingin yliopiston kirjasto, Luumu), Tommi Viitamies (Helsingin kaupunginkirjasto, MM + Luumu)
Kutsutut asiantuntijat: Johanna Parviainen (BTJ), Nina Hyvönen (Kansalliskirjasto)
Poissa: Toni Korpi (Espoon kaupunginkirjasto, Luumu), Heli Pohjola (Raision kaupunginkirjasto, MM), Miikka Virtanen (BTJ, Luumu)

1. Ilmoitusasioita

Kuvailun tiedotuspäivä järjestetään tänä vuonna 27.9. Lisätietoa https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/tapahtumat/kuvailun-tiedotuspaiva-2792017.

Suomalainen lajityyppi- ja muotosanasto (slm) on lisätty MARC 21 -formaattiin. Sen toistaiseksi julkaisematonta versiota voi tarkastella Fintossa: http://dev.finto.fi/genre/fi/.

2. Luumu-ryhmän ja MusaMelindan tulevaisuus - tarvitaanko kaksi musiikkiryhmää?

Luumu-ryhmä on musiikkikirjastojen itsensä jo vuonna 1994 perustama yhteistyöryhmä musiikkiaineistojen kuvailuasioiden käsittelyä ja ohjeistusta varten. Luumu on tehnyt merkittävää työtä kuvailun yhtenäistämiseksi ja luonut musiikin asiasanastojen perustan. MusaMelinda aloitti toimintansa 2012 yhtenä Kansalliskirjaston kuvailun yhteistyöryhmistä ja se on keskittynyt erityisesti Melindan käytännön kuvailukysymyksiin. Ryhmien sinänsä selkeä työnjako on kuitenkin kuvailun murrostilanteessa jonkin verran hämärtynyt. RDA-kuvailuohjeet sovellusohjeineen, ontologiat ja toimijakuvailu (auktoriteetit) ovat koskeneet molempia ryhmiä. Kirjastoilla on vähenevien resurssien myötä ollut hankalaa löytää edustajia kahteen musiikkiryhmään, jotka kuitenkin osittain tekevät samoja asioita.

Kokous päätti yksimielisesti esittää, että Luumu ja MusaMelinda lakkautetaan ja tilalle muodostetaan yksi kansallinen musiikkiaineiston kuvailua käsittelevä ryhmä. Uudessa työryhmässä on jäseniä kaikilta kirjastosektoreilta sekä asiantuntijajäseniä ainakin Yleisradiosta ja BTJ:ltä. Työryhmä on osa Kansalliskirjaston kuvailuyhteistyötä kuten nykyiset KUMEA-ryhmä ja Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmä. Työryhmien kaksivuotiskausi on katkolla tänä syksynä ja kaikkiin ryhmiin haetaan uusia jäseniä. Uusi musiikkiryhmä ehtii mukaan jäsenten hakuun ja voi aloittaa toimintansa vuoden 2018 alusta.

MusaMelinda ja Luumu toimivat tämän vuoden loppuun ja valmistautuvat yhteisen ryhmän muodostamiseen.

3. Kuvailun keventäminen

Kansallisten kuvailuryhmien yhteinen työpaja otsikolla ”Kuvailun keventäminen” järjestetään 26.9.2017 klo 12-16 Kansalliskirjaston Fabianian auditoriossa. Päivän ohjelma löytyy kuvailuyhteistyön asiakaswikistä:Kuvailuryhmien työpajat.

Kuvailustandardityöryhmä on käynyt läpi kansallisia RDA-linjauksia tarkoituksena keventää nykyistä kuvailua. Työpajassa esitetään työryhmien näkemykset keventämisestä. Sovittiin, että musiikkiryhmäläiset keskustelevat asiasta vielä sähköpostitse 21.9. mennessä. Ilkka Haataja kokoaa esityksen.

4. Musa- ja YSA-sanastojen yhdistäminen

Musiikin asiasanasto MUSA yhdistetään Yleiseen suomalaiseen asiasanastoon YSAan syksyn 2017 aikana, jonka jälkeen MUSA poistuu käytöstä itsenäisenä sanastona. MUSAn termit siirtyvät YSAn kautta myös osaksi YSO-ontologiaa. Ruotsinkieliset CILLA-termit liitetään osaksi Allärs-sanastoa. Uusia musiikkitermejä voi ehdottaa YSAn ja YSOn ehdotusjärjestelmällä. Niiden hyväksymisestä päättävät edelleen kansallisen musiikin luettelointi- ja sisällönkuvailuryhmä Luumun asiantuntijat (jatkossa uuden ryhmän asiantuntijat) yhteistyössä YSAn ylläpidon kanssa.

5. Muita asioita

Musiikin pääesittäjyyden merkitseminen on esillä kirjastojärjestelmien edustajien KATVE-työryhmän kokouksessa 19.9.

MusaMelindan kokouksesta 15.5.: "YMN-ohjeluetteloiden käyttö RDA-maailmassa on syytä selventää. Myös YMN-luetteloiden tuleva päivitys ja mahdolliset uudet luettelot RDA-aikana vaativat selvennystä. Luumu-ryhmältä toivotaan ohjeistusta kansallista käytäntöä varten." Todettiin, että YMN-ohjeluettelot ovat sinänsä voimassa, mutta ne vaativat kuvailijalta aina käytettäessä RDA-päivitystä, lähinnä lyhenteiden avaamista ja soitinkokoonpanotermien muuttamista.

6. Seuraavat kokoukset

Ryhmät sopivat syksyn kokouksista esim. Doodle-kyselyillä.


  • No labels