You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 28 Next »

FinELibin e-kurssikirjaprojektin tavoitteena on laajentaa ja parantaa suomalaisten sähköisten kurssikirjojen tarjontaa ja käytettävyyttä korkeakouluissa. Lisäksi keräämme tietoa e-kurssikirjojen sopivuudesta kirjastokäyttöön.

Projektissa pilotoidaan kotimaisia e-kurssikirjoja sellaisilla lisensiointi- ja hinnoittelumalleilla, jotka sopivat kirjastokäyttöön. Käytettävyydessä ja hinnoittelussa otetaan huomioon se, että yhtenä hetkenä kurssikirjoihin voi olla todella paljon käyttöä, ja osan vuodesta käyttöä ei ole juuri lainkaan.

Tavoitteena on myös lisätä kotimaisten kustantajien e-kirjatietoisuutta. Pilotoinnissa saatavien kokemusten toivotaan edistävän laajemminkin kotimaisten kustantajien ja kirjastojen mahdollisuuksia e-kirjojen tarjontaan

Hankkeen toteutus

Kotimaisten e-kurssikirjojen projekti käynnistyi keväällä 2014 ja se jatkuu lukuvuoden 2015 – 2016 ajan. Hanketta vetää Kansalliskirjasto, ja siihen osallistuvat useiden yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastojen lisäksi kustantajat Edita, Gaudeamus, PS-kustannus ja Vastapaino sekä e-kirjapalveluja tarjoava Ellibs.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat hankkia kustantajien tarjoamia e-kurssikirjoja pilottikäyttöön lukuvuoden 2015 – 2016 aikana Ellibsin verkkokirjakaupan kautta. E-kurssikirjanimekkeitä on tarjolla kahdella vaihtoehtoisella hinnoittelumallilla:

  • Lainakertapaketit:  Kirjasto ostaa kirjakohtaisen paketin käyttökertoja (lainoja). Käyttökerrat vähenevät sitä mukaa, kun käyttäjät lainaavat kirjoja. Yhden lainauskerran pituus on 7 vuorokautta. Yhtäaikaiselle käytölle ei ole muuta rajoitusta kuin jäljellä olevien lainauskertojen määrä. 
  • Yhtäaikaisten käyttäjien paketit: Kirjasto ostaa kirjakohtaisen paketin yhtäaikaisia käyttäjiä, jolloin kirja voi olla lainassa yhtä aikaa korkeintaan tietyllä määrällä asiakkaita. Esim. 20 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssillä kirja voi olla lainassa korkeintaan 20 asiakkaalla samanaikaisesti. Kirjastot voivat määritellä lainan pituuden itse. Jos yhtäaikaisten käyttäjien määrä ylittyy, järjestelmä ohjaa käyttäjän tekemään varauksen kirjaan.

Pilotointijakso loppuu 31.7.2016. Kansalliskirjasto kerää kirjastojen, kustantajien ja käyttäjien kokemuksia e-kurssikirjojen ostamisesta, myynnistä ja käytöstä pilotoinnin aikana. Hankkeen toteutuksesta ja tuloksista julkaistaan raportti syksyllä 2016, jolloin pilottiprojektin aikana kerätyt kokemukset ovat muidenkin alan toimijoiden hyödynnettävissä.

Opiskelijoiden ja opettajien kokemukset e-kirjoista

Projektin osana kerättiin korkeakouluopiskelijoiden ja -opettajien kokemuksia e-kurssikirjoista ja niiden käytöstä verkkokyselyllä keväällä 2016. Kyselyt toteutettiin yhteistyössä yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastojen kanssa.

Vastaukset osoittavat, että e-kirjat ovat jo osa opiskelijoiden ja opettajien arkea, ja parhaimmillaan ne myös nopeuttavat ja helpottavat opintoja ja opetusta. Paljon kehittämisen varaakin vielä on erityisesti käytettävyydessä ja saatavuudessa.

Lehdistötiedote kyselyn tuloksista 27.9.2016

Kyselyraportti

Kyselyaineisto on Tietoarkistossa käytettävissä opiskeluun, opetukseen ja tutkimukseen:

Lisätietoja

E-kurssikirjat korkeakoulukirjastoissa - FinELibin projektin kuulumisia. Esitys Kansalliskirjaston Missä mennään -webinaarissa 16.2.2016.

Licensing models for e-textbooks in Finland. Esitys seminaareissa Nordic E-book conference, 2.10.2015, Kööpenhamina ja SLiC eBooks Conference, 9.10.2015, Glasgow.

Kurssikirja sähköistyy: Kotimaisten e-kurssikirjojen pilotointia korkeakouluissa. Esitys seminaarissa Sähköisen julkaisemisen päivä, 28.9.2015, Helsinki.

Lehdistötiedote 23.9.2015


FinELibin palveluosoite finelib (at) helsinki.fi.

 

 

 

 

  • No labels