Finnan pääohjelmistokomponentti ja hakuliittymä VuFind päivittyy versiosta 1 versioon 2 tiistaina 22.3. Olemme laatineet mallitiedotteen Finnan käyttäjiä koskevaa viestintää varten. Tiedotteeseen olemme koonneet keskeiset uudistukset, jotka koskevat kaikkia näkymiä. Tälle sivulle on lisäksi listattuna kaikki käyttäjille näkyvät uudet ominaisuudet sekä uudet mahdollisuudet kehittää omia näkymiä. Voit nostaa näitä esim. yksittäisinä aiheina sosiaaliseen mediaan tai täydentää niillä tiedotetta.

Mallitiedote

Finna-verkkopalvelu uudistui

Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteisestä Finna-verkkopalvelusta julkistettiin tänään uusi versio. Uudistus näkyy palvelun käyttäjille entistä sujuvampana aineistojen hakemisena ja selailuna.

Uudistuksen ansiosta Finna toimii jatkossa varmemmin ja nopeammin. Palvelu mukautuu eri päätelaitteisiin ja sen käyttö on esimerkiksi puhelimella selvästi sujuvampaa. Myös palvelun tietoturva on parantunut.

Aineistojen hakua on kehitetty monin tavoin. Voit valita erilaisista hakusuodattimista useita ja laajentaa näin hakutuloksia. Voit esim. valita hakemasi sanan hakutuloksista näytettäväksi kaikki taideteokset ja lisätä tuloksiin myös esineet.

Kirjoittaessasi hakusanoja avautuu esiin aiempaa parempi hakuehdotus-valikko. Voit täydentää hakua automaattisesti sekä kohdistaa sen esim. johonkin aineistotyyppiin. Voit myös kohdistaa haun otsikkoon, tekijään tai aiheeseen. Jos haluat hakusanaasi täsmälleen vastaavia hakutuloksia, on myös sellainen vaihtoehto valittavissa. Lisäksi tulosten selailu on aiempaa selkeämpää.

Kuvien katselua palvelussa on parannettu. Näet helpommin kuvan käyttöoikeustiedot ja saat ladattua täysikokoisen kuvan suoraan, jos sellainen on tarjolla.

Uudistukset koskevat sekä Finna.fi-palvelua että mukana olevien organisaatioiden omia näkymiä. Finna.fi kokoaa kaikkien mukana olevien yli 100 arkiston, museon ja kirjaston aineistot samaan hakuun. Museoiden ja kirjastojen omien aineistojen näkymiä on tällä hetkellä 34 kappaletta.

Finna on Kansalliskirjaston ylläpitämä palvelu ja osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.

Tästä listasta näet kaikki versiovaihdoksen tuomat uudet ominaisuudet. Voit täydentää tiedotetta tarpeen mukaan tai esimerkiksi nostaa yksittäisiä ominaisuuksia esille sosiaalisen median kanavissa.

  • Finna toimii varmemmin ja ohjelmistovirheiden mahdollisuus on pienentynyt, sillä sen laadunvarmistus on parantunut.
  • Finnan tietoturva paranee kirjastokortilla kirjautuneille käyttäjille.
  • Finna toimii nopeammin (mm. koska hakutulokset esitetään ennen hakusuodattimia ja Oman tilin suosikkilistalla on välimuisti.)
  • Finnan mobiilikäyttö eli toimivuus eri päätelaitteilla paranee huomattavasti.
  • Hakusuodattimien avulla on nyt mahdollista laajentaa hakutuloksia lisäämällä useita suodatusvaihtoehtoja. Voit esim. valita hakemasi sanan hakutuloksista näytettäväksi kaikki taideteokset ja lisätä hakutuloksiin myös esineet.
  • Hakusanoja kirjoitettaessa avautuu entistä parempi hakuehdotus-valikko. Haun automaattisen täydennyksen lisäksi valikko tarjoaa myös hakutulosten automaattista suodatusta esim. johonkin aineistotyyppiin, tai voit kohdistaa haun otsikkoon tekijään tai aiheeseen. Jos haluat hakusanaasi täsmälleen vastaavia hakutuloksia, on myös sellainen vaihtoehto valittavissa.
  • Hakutuloslistan galleria-näkymän ulkoasua on parannettu.
  • Uutena mahdollisuutena on nyt myös tiivistetty-näkymä useiden hakutulosten nopeampaa selailua varten. Tämä hakutuloslista käyttäytyy rauhallisemmin ja sitä voi alkaa silmäilemään nopeasti, sillä siinä ei esitetä muuttuvia saatavuustietoja, tai esikatselukuvia. Nämä ovat avattavissa erikseen, kun kiinnostava kohde löytyy.
  • Isomman kuvan tarkasteluun tarkoitettu popup-näkymä on myös parantunut ja sieltä löytyy nyt mm. kuvan käyttöoikeudet ja täysikokoisen kuvan latauslinkki.
  • Kirjastojen luokitusnumerot on avattu käännöksien avulla ymmärrettävämpään muotoon.
  • Kirjastojen asiakkaille voidaan antaa mahdollisuus tehdä osoitteenmuutospyyntö.

Näkymien kehittäminen

Tästä listauksesta näet millaisia uusia mahdollisuuksia sinulla on parantaa organisaationäkymäsi käyttökokemusta:

  • Finnan näkymiin on mahdollista tehdä välilehtiä. Voidaan esimerkiksi rakentaa oma välilehti visuaalisille aineistoille. Toisena esimerkkinä kirjaston oma aineisto ja Varastokirjaston aineisto voidaan erottaa omille välilehdilleen.
  • PCI-integroinnin paranemisen myötä lisensoituja aineistoja voidaan tarjota hakutuloslistassa halutun kokoisina nostoina. Tämä on käytettävyyden kannalta parempi kuin nk. kahden palstan malli.
  • Saatavuustiedoissa voi näyttää linkin hyllyn sijaintiin kartalla.
  • RSS-syötteillä voi tuoda paremmin sisältöjä omaan näkymään.
  • Kontekstuaalisten ohjeitten tekeminen on helpompaa.
  • Verkkomaksamiseen voi tuoda paremmin ohjeita.
  • Tarpeen vaatiessa Finnan kehitykseen on helpompi tuoda omaa koodia.