You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 13 Next »

(AKK) = Tätä sanasto varten muodostettu määritelmä. Huom. Määritelmät eivät aina seuraa sanantarkasti lähteen ilmauksia.

(KDK) = Lähde: "Kansallisen digitaalisen kirjaston kokonaisarkkitehtuuri : v. 2.0". 2012. http://www.kdk.fi/fi/kokonaisarkkitehtuuri/sanasto (luettu 3.11.2015)

 

Aineisto

(KDK) Järjestetty, selkeiden periaatteiden mukaisesti ylläpidetty tietovaranto (ks. tätä).

Asiakas

(AKK) Henkilö tai organisaatio, jolle palvelusopimuksen (tai lain) perusteella toimitetaan tuotteita tai palveluita.

Avoimuus

(AKK) Organisaation jomaksuma toimintatapa, joka (1) tarjoaa helpon ja rajoittamattoman pääsyn sen yleishyödyllisiin tietovarantoihin; (2) tekee julkiseksi organisaation toiminnan ja päätöksenteon tosiasialliset mallit; sekä (3) perustaa organisaation toiminnan ja päätöksenteon yhteistyölle ja vuoropuhelulle. - Avoimuuden rajoitukset ovat välttämättömiä, mutta ne ovat poikkeus eivätkä lähtökohta.

Lähde: Michael Peters 2010. “The Idea of Openness: Open Education and Education for Openness”, In: The Encyclopaedia of Educational Philosophy and Theory, M. Peters, T. Besley, A. Gibbons, B. Žarnić, P. Ghiraldelli (toim.), http://eepat.net/doku.php?id=open_education_and_education_for_openness (luettu 3.11. 2015).

Avoin data

(KDK) Tutkimusdata, metadata, julkaisu tai muu aineisto, joka on kokonaisuudessaan helposti saatavilla käyttökelpoisessa ja muokattavassa muodossa ja joka on lisensoitu niin, että sen käyttöä, muokkausta ja uudelleenjakelua ei rajoiteta.

Avoin lähdekoodi, avoimen lähdekoodin ohjelmisto

(KDK) Ohjelmisto, jonka lähdekoodi on julkista, niin että sitä voi tarkastella ja muokata; erityisesti sellainen ohjelmisto, jonka lisenssi täyttää Open Source Initiativen (http://www.opensource.org) määrittelemät vaatimukset.

Avoin tiede

Tutkijoiden, julishallinnon, tutkimusrahoittajien ja tiedeyhteisön toimintaperiaatteet ja toimintatavat, joilla saatetaan julkisrahoitteisen tieteen primäärit tuotokset - tutkimusdata ja tutkimusjulkaisut - yleisesti saataville digitaalisina ja mahdollisimman esteettömästi tieteellisen tutkimuksen edistämiseksi; nämä toimet tukevat myös läpinäkyvyyttä, yhteistyötä ja innovaatiota.

(Making Open Science a Reality. OECD, 2015. http://www.innovationpolicyplatform.org/sites/default/files/DSTI-STP-TIP%282014%299-REV2_0_0_0_0_0.pdf (luettu 3.11.2015)

Avoin tietämys

(AKK) Tietämys on avointa, jos kuka tahansa voi tarkastella, käyttää, muokata ja jakaa sitä millä tahansa tavoilla, jotka eivät vaaranna sen avoimuutta ja tietoa sen alkuperästä. (Lähde: Opendefinition.org )

Avoin saatavuus

(AKK) Julkaisemisen toimintatapa, jossa julkaisut joka on saatavissa Internetistä maksuttomasti ja esteettömästi. Julkaisemisen kustannukset katetaan kirjoittajamaksuilla, julkaisevan organisaation tuella tai muilla julkaisun tukimuodoilla.

Avoin tiede ja tutkimus -hanke

(AKK) Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosiksi 2014 - 2017 asettama hanke tiedon saatavuuden ja avoimen tieteen edistämiseksi. Tavoitteena on, että vuoteen 2017 mennessä Suomi nousee yhdeksi johtavista maista tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa ja että avoimen tieteen mahdollisuudet hyödynnetään laajasti yhteiskunnassa. Lisäksi tavoitteena on edistää tieteen ja tutkimuksen luotettavuutta, tukea avoimen tieteen ja tutkimuksen toimintatavan sisäistämistä tutkijayhteisössä sekä lisätä tutkimuksen ja tieteen yhteiskunnallista ja sosiaalista vaikuttavuutta.

"Avoin tiede ja tutkimus -hanke". http://avointiede.fi/toiminta (luettu 3.11.2015)

Kulttuuriperintö

(AKK) Resurssit, jotka ihmiset tunnistavat omien, jatkuvasti muotoutuvien arvojensa, uskomustensa, tietonsa ja perinteidensä heijastumaksi ja ilmentymäksi. "Council of Europe Framework Convention on the Value of Cultural Heritage for Society". Council of Europe Treaty Series 199, 2005. http://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/rms/0900001680083746 (luettu 3.11.2015). Julkaistu kulttuuriperintö tarkoittaa kulttuuriperintöä, joka on asetettu yleisön saataville painotuotteina, ääni- ja kuvatallenteina tai verkkoaineistoina. 

Kulttuuriaineistolaki

(AKK) Laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007, http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20071433). Lain tarkoituksena on Suomessa yleisön saataville saatettujen kansallisen kulttuurin aineistojen säilyttäminen tuleville sukupolville ja saattaminen tutkijoiden ja muiden tarvitsijoiden käyttöön (1 §).

Kumppani, kumppanuus

(AKK) Kumppani on kumppanuussuhteen osapuoli. Kumppanuus on tapa käyttää, hallita ja maksimoida tietopääomaa – löyhempi kuin kuuluminen samaan hierarkiaan mutta verkostoitumista vahvempi. Kumppanuus perustuu luottamukseen, joka mahdollistaa tietopääoman jakamisen ja toimivan yhteistyön.

Alihankinta ja  ulkoistaminen ovat esimerkkejä operatiivisesta kumppanuudesta. Taktinen kumppanuus edellyttää tietopääomien integrointia. Siihen kuuluu yhdessä oppiminen, prosessien ja toimintakulttuurin yhtenäistäminen sekä päällekkäisyyksien karsiminen. Strateginen kumppanuus tarkoittaa tietopääoman yhdistämistä siten, että molemmat kumppanit, tasavahvoina, saavuttavat merkittävää strategista etua. Strateginen kumppanuus on intensiivisistä ja monimuotoista kumppanuutta, jonka riskit mutta myös mahdollisuudet ovat suuret. Strategisen kumppanuuden tavoitteena on usein jokin täysin uusia palvelu tai tuote, joka syntyy kahden organisaation tietopääomien yhdistämisestä.

(Kaijalainen, Heikki: Päämääränä strateginen kumppanuus. Tapaustutkimus Helsingin kaupungin sosiaaliviraston ja Lyhty ry:n välisten yhteistyömuotojen kehityksestä. Helsingin yliopisto, 2012. - https://helda.helsinki.fi/handle/10138/34192)

Loppukäyttäjä

(AKK) Henkilö, joka viime kädessä todellisesti käyttää tuotetta, palvelua tai teknologiaa. 

Dictionary of Computer and Internet Terms. Barron's Business Guides (8 ed.). Hauppauge, New York. Barron's Educational Series. 2003.

Metadata

(KDK) Aineiston kontekstia, sisältöä ja rakennetta sekä niiden hallintaa ja käsittelyä koko elinkaaren ajan kuvaavaa tietoa. Metatietoa voidaan käyttää muun muassa aineiston hakuun, paikallistamiseen, pitkäaikaissäilyttämiseen ja tunnistamiseen.

Osaamisen jakaminen

(AKK) Yksilöiden ja/tai organisaatioiden välinen kokemuksellisen tietopääoman jakaminen ja yhdessä kartuttaminen osapuolten välillä käytävän dialogin avulla. (Kaijalainen 2012.) Osaamisen jakaminen on operatiivista kumppanuutta (ks. tätä).

Politiikka

(AKK) Periaatteiden ja niistä johdettujen ohjeiden joukko, jonka organisaation johto on muotoillut ja vahvistanut; ja joka ohjaa ja rajoittaa organisaation toimintaa sen pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamisessa.

"Businessdictionary.com", s. v. Policy. http://www.businessdictionary.com/definition/policy.html (luettu 3.11.2015)

Sidosryhmä

(AKK) Yksilö, ryhmä tai organisaatio, joka voi vaikuttaa organisaation toimintaan tai johon voidaan vaikuttaa organisaation toiminnalla.

Freeman, R. 1984. "Strategic Management: A Stakeholder Approach." Boston: Pittman.

Tietovaranto

(KDK) Toiminnan tarpeista johdettu ja hallinnollisista syistä määritelty tietojen kokonaisuus.

  • No labels