Oheen on koottu Finto-palvelusta usein kysyttyjä kysymyksiä. Ohjeet-osiosta löydät tarkemmat palvelua koskevat ohjeistukset.

Siirtyminen asiasanstojen käytöstä ontologioiden käyttöön


Useimmissa tapauksissa kyllä, mutta poikkeuksiakin on niissä tapauksissa, joissa YSAn käsite on päätetty YSOn puolella jakaa useammaksi käsitteeksi, koska on todettu YSA-termillä olevan useampia merkityksiä. Esimerkiksi YSAn käsitettä aura vastaa YSOssa kaksi eri käsitettä: aura (oireet) ja aura (okkultismin ilmiöt).

Vastaavuudet YSAn ja YSOn käsitteiden välillä on ilmaistu YSOssa Lähes vastaava käsite -suhteella (skos:closeMatch).

Muunnoksessa on kaksi vaihetta:
  1. YSA-termin muuttaminen YSA-käsitteen URIksi
  2. YSO-vastaavuuden hakeminen YSA-käsitteelle

Ensimmäine vaihe onnistuu helpoimmin Finton REST-rajapinnan lookup-metodilla, jolle annetaan termi ja se palauttaa käsitteen URIn. On kuitenkin huomioitava, että kaikkia "YSA-termejä" ei välttämättä löydykään YSAsta. Näin voi käydä esim. YSAn vapaan asiasanoituksen ryhmiin kuuluvien kanssa (mm. kansat ja soittimet, joita YSAn sääntöjen mukaan saa käyttää asiasanoina, vaikka niitä ei olisi auktorisoitu) tai myös kirjoitus- tai muiden virheiden vuoksi. Termit, joita ei löydy YSAsta, voi säilyttää vapaina asiasanoina.

Toinen vaihe onnistuu sekin Finton rajapintojen avulla.

YSOn integroiminen omaan järjestelmään ja jatkuva käyttö


Nämä vaihtoehdot eivät sulje pois toisiaan vaan ovat osa jatkumoa, jossa yhdessä ääripäässä ontologia (esim. YSO) tuodaan kertaalleen omaan järjestelmään eikä Fintoa tämän jälkeen käytetä ollenkaan, ja toisessa ääripäässä ontologiasta ei tallenneta yhtään mitään vaan kaikki toiminnot käyttävät Finton palveluita verkon yli.

Omaan järjestelmään tuomisessa on etuina ainakin riippumattomuus Finto-palvelun toimivuudesta ja mahdollisesti myös nopeat vasteajat (koska ei tule verkkoviivettä). Haittapuolena on se, että YSO kehittyy koko ajan ja sen uusien versioiden hyödyntäminen vaatii raskaita kertapäivityksiä.

Finton palvelujen käytön etuina on se, että saatavilla on aina uusimmat ontologiaversiot sekä valmiiden rajapintojen käytön helppous verrattuna siihen, että vastaavat toiminnot toteutetaan omassa järjestelmässä. Haittana on riippuvuus Finton ja verkkoyhteyksien toiminnasta sekä ääritapauksessa se, että yksinkertaisetkin asiat (esim. tietueiden näyttö, jossa tarvitaan tietoa ontologian termeistä) vaativat rajapintakutsuja Fintoon.

Käytännössä suosittelemme välimuotoa, jossa osaa ontologian tiedoista ylläpidetään omassa järjestelmässä ja osa haetaan Finton rajapintojen kautta tarvittaessa. Esimerkiksi näin:

  1. Sisällönkuvailussa käytetään Finton rajapintapalveluja sopivien ontologiakäsitteiden poimintaan

  2. Omaan järjestelmään tallennetaan kaikki sellaiset ontologian käsitteet (URI ja termit), joihin on viitattu omassa aineistossa

  3. Hakutoiminnoissa käytetään tarvittaessa Finton rajapintapalveluja esim. haun laajennukseen ja hakuvihjeisiin (katso myös...)

Finto on julkaisukanava, jonka kautta YSOn uusimmat versiot tuodaan saataville ja suosittelemme sen käyttöä. Käytännössä oma järjestelmä kannattaa integroida Finton rajapintoihin (api.finto.fi). Olemme laatimassa tästä tarkempaa ohjeistusta.
Jos järjestelmäänne on tallennettu sekä YSOn termi(t) että käsitteen URI, on mahdollista, että myöhemmissä YSOn päivityksissä termi muuttuu. Kannattaa muistaa, että URI on käsitteen ensisijainen tunniste ja pysyy aina samana vaikka termeihin tehtäisiin pieniä muutoksia. Termit kannattaa päivittää aika-ajoin (esim. kerran viikossa) järjestelmään Finton rajapinnoista.
  • No labels