Finnan kivijalkaa eli hakupalvelualustaa ja palvelussa julkaistujen aineistojen esittämistä on kehitetty Finnan alkuajoista lähtien. Miten Finnan teknistä kehitystyötä käytännössä tehdään? 

Kehitystyötä varten kuunnellaan tarkasti asiakasorganisaatioiden tarpeita ja toiveita. Finna-palveluissa ohjelmiston kehitystyö pohjautuu ketteriin menetelmiin, mikä tarkoittaa mm. iteratiivista prosessia, läpinäkyvyyttä ja monialaisen osaamisen hyödyntämistä tiimeissä. Käytännössä työtä tekevät ohjelmistosta vastaavat tekniset osaajat yhdessä palvelu- ja käyttöliittymäsuunnittelijoiden kanssa. 

Ohjelmiston kehitystyö etenee sykleissä 

Finna-alustan teknistä kehitystä tehdään sykleissä eli kehityskierroksissa. Yksi kehityskierros kestää noin neljä viikkoa, johon sisältyy sykliin valittujen uusien ominaisuuksien suunnittelu, analyysi ja koodaus. Kehityskierroksen päättyessä torstaipäivänä Finnan tuore versio asennetaan esituotantopalvelimelle testatattavaksi.

Tämän jälkeen syklin aikana valmistuneet ominaisuudet esitellään Finna-demossa, joka pidetään kerran kuussa perjantaisin. Seuraavalla viikolla tiistaina Finnan uusin versio julkaistaan tuotantoon. Uusimman version ominaisuuksista löytyy tietoa Finnan foorumilta Finnan versiopäivitykset -ketjusta.

Muista myös Finna-demot 

Kehityssyklin päättyessä järjestettävä Finna-demo on asiakasorganisaatiolle tarkoitettu tilaisuus, johon voi osallistua etäyhteydellä. Demoissa asiakkaat näkevät mitä muutoksia Finna-alustalla on tapahtunut tai tulee tapahtumaan.

Osalla Finnan asiakasorganisaatioista on käytössään omat Finna-näkymät, joten demoissa kerrotaan myös näkymiä koskevista uusista toiminnoista ja päivityksistä. Näin asiakasorganisaatiot osaavat tehdä omat tarvittavat tarkistuksensa uusia ominaisuuksia varten. 

Demojen päivämäärät ja osallistumislinkit löydät Finnan kehityksen kalenterista. Viimeisimmän demon voi katsoa myös jälkikäteen, sillä tilaisuus tallennetaan ja tallenne on katsottavissa Moodlessa. Tallenteen voi katsoa kirjautumalla sisään vieraana. 

Finnan asiakasorganisaatiot voivat esittää kehitysehdotuksia meille joko sähköpostitse finna-posti@helsinki tai Finnan foorumilla.