You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 18 Next »

Johdanto

Finnassa on mahdollista ottaa käyttöön yhdistetty hakutuloslista, joka näyttää kahden hakuindeksin tulokset samassa hakutuloslistassa. Yhdistetty haku tukee perushakua ja sen kohdistuksia. Lisäksi siinä on fasetointi ja fasettien yhdistäminen, mukaanlukien checkbox-fasetit. Yhdistämistä on testattu eniten Finnan Solr-indeksin ja Primo Central Indexin välillä. Myös uudempi Central Discovery Index (CDI) ja EBSCOn EDS ovat käytettävissä, mutta EDS:ää varten tarvittaneen ainakin fasettimappauksia.

Hakutuloslista voidaan näyttää yhtenä hakuvälilehtenä muiden joukossa tai ainoana vaihtoehtona.

Taustaa ja käytettävyystestin tuloksia

Esimerkiksi korkeakoulukirjastoilla on omassa Finna-näkymässä usein eri indeksin hakutulokset eri välilehdillä. Finnan käytettävyystesteissä vuonna 2019 saatiin viitteitä siihen, että yhdistetty haktuloslista, jossa ulkoisen ja paikallisen indeksin hakutulokset näytetään yhtenä listana samalla välilehdellä, voi olla parempi ratkaisu, sillä testissä yhdistetty hakutuloslista vastasi paremmin käyttäjien odotuksia kuin erilliset välilehdet ja helpotti hakua.

Suurella osalla testikäyttäjistä oli huomattavia vaikeuksia löytää tieteelliset artikkelit välilehteä vaihtamalla, sillä käyttäjät olettivat kaiken kirjaston tarjoaman aineiston sisältyvän ensimmäiselle välilehdelle eivätkä aina huomanneet artikkelihakua. Testauksessa useimmille käyttäjille hakutulosten lähdeaineisto oli toissijainen tieto, jonka mukaan rajaaminen saattoi tulla mieleen haun suorittamisen jälkeen muttei sitä aloittaessa. Siksi useimmat käyttäjät pitivät yhdistettyä hakutuloslistaa parempana tapana esittää hakutulokset kuin tulosten näyttäminen eri välilehdillä.

Toisaalta myös välilehtiratkaisu sai kannatusta varsinkin siihen tottuneilta käyttäjiltä, koska sen avulla oli helpompi hahmottaa aineistoja ja tarvittiin vähemmän rajauksia. Näitä käyttäjiä varten voidaan näyttää eri välilehtiä yhdistetyn hakutuloslistan lisäksi. 

Yhdistettyyn hakutuloslistaan siirtyessä on muutenkin hyvä ottaa huomioon aiempaan ratkaisuun tottuneet käyttäjät: Jos käyttäjille on aiemmin tarjottu usean välilehden ratkaisu, olisi yhdistetyn haun näkymästä hyvä käydä ilmi, että uusi haku kohdentuu kaikkeen sisältöön artikkelit mukaan lukien. 

Asetukset

Toistaiseksi yhdistetyn hakutuloksen käyttöönotto edellyttää muutosten tekemistä Hallintaliittymän tiedostonhallinnassa.

Yhdistetyn hakutuloslistan asetukset löytyvät Blender.ini-tiedostosta. Lisäksi BlenderMappings.yaml sisältää fasettien mappaukset. Finnassa on suurimmalle osalle toiminnallisuutta oletusasetukset, joten paikallisesti ei ole pakko muokata kuin muutamaa asetusta.

Käyttöönotto

Tässä esimerkissä oletetaan, että yhdistetty hakutulos otetaan käyttöön yhtenä hakuvälilehtenä. Kaikki tiedostojen muutokset tehdään näkymän local/config/vufind-hakemistossa.

  1. Varmista ensin, että CDI- tai EDS-haku toimii ilman yhdistettyä hakutuloslistaa.
  2. Tee Blender.ini.sample-tiedostosta kopio ja anna sille nimeksi Blender.ini
  3. Korvaa Blender.ini:n Records-sektio searches.ini:n vastaavalla. deduplication- ja sources-asetukset vaikuttavat siihen, mitkä tietolähteet Finnan indeksistä näytetään, ja käytetäänkö deduplikointia. Haluttaessa niissä voi toki käyttää myös eri asetuksia kuin tavallisessa haussa.
  4. Mikäli käytetään EDS:ää CDI:n sijaan, lisää Blender.ini:n loppuun seuraavat rivit:

    [Secondary]
    backend = EDS
  5. Muokkaa config.ini:n SearchTabs-sektiota ja lisää siihen haluttuun väliin rivi:
    Blender = tabs_combined

    Esim.

    [SearchTabs]
    Blender = tabs_combined
    Solr = tabs_local
    Primo = tabs_pci
  6. Jos yhdistettyä hakutuloslistaa halutaan käyttää oletuksena, lisää config.ini Site-sektioon rivi:

    defaultSearchBackend = Blender
  7. Fasettien oletusarvot löytyvät local/config/finna/Blender.ini-tiedostosta. Voit kopioida sieltä esim. Results-sektion local/config/vufind/Blender.ini-tiedostoon ja muokata sitä tarpeen mukaan. Oletusfasetit on valittu siten, että ne toimivat mahdollisimman hyvin molempien tietolähteiden kanssa. Huom.! Fasettien järjestykseen kannattaa kinniittää huomiota, huonosti järjestetyt fasetit heikentevät haun rajauksen käytettävyyttä.
  8. Aktivoi tarvittaessa yhdistetyn hakutuloslistan tietolähteen suodatus.
  9. Muokkaa tarvittaessa tabs_combined-kielikäännös haluamaksesi.

Hakutulosten osuvuus (relevanssi) yhdistetyssä hakutuloslistassa

Yhdistetty hakutuloslista näyttää vuoronperään hakutuloksia paikallisesta indeksistä (Solr) ja ulkoisesta e-aineistojen indeksistä (esim. PCI,) siten, että jos paikallisesta indeksistä löytyy osuva hakutulos, se näytetään ensimmäisenä.

Kummastakin indeksistä hakutulokset tulevat niiden tavallisten osuvuusasetusten mukaisesti. Lisätietoa eri indeksien hakutulosten osuvuudesta:

Hakutulosten relevanssi paikallisessa indeksissä

Search Ranking and CDI Ex Libriksen tukisivulla

  • No labels