Kirjastotoiminnan perusta

RDA antaa säännöt kuvailuun. Ilman sääntöjä kuvailusta katoaa yhdenmukaisuus eikä se tue tiedonhakua.

Ilman tehokasta ja laadukasta tiedonhakua kirjastotoiminnan perusta hajoaa.

Tiedonhaun tuki

RDA antaa välineitä tiedonhakuun.

  • RDA ohjaa merkitsemään kuvailuun vain tiedonhakua (löytämistä, identifiointia, valintaa, käyttöön saamista ja kartoittamista) tukevia elementtejä.
  • Monissa maissa käytössä olevat RDA-kuvailusäännöt yhtenäistävät metatietoa kansainvälisesti, mikä parantaa tiedonhaun kattavuutta.
  • RDA sisältää ohjeet ja sanastot eri tyyppisten aineistojen kuvailuun. Näkökulmien ja sanastojen rikkaus metatiedoissa antaa tarkentamismahdollisuuksia tiedonhakuun.

RDA rakentuu kuvailukohteiden yksiselitteiselle identifioinnille ja kohteiden toisiinsa linkittämiselle tunnisteiden avulla.

  • Tunnisteet antavat tiedonhakuun monikielisyyden.
  • Linkittäminen mahdollistaa hakutuloksen skaalaamisen suppeammaksi tai laajemmaksi sekä uusien hakupolkujen muodostumisen.
  • Linkittäminen auttaa tiedontiedonhakijaa hahmottamaan asioiden välisiä yhteyksiä ja tietojen muodostamia kokonaisuuksia.

RDA:han sisältyvät provenienssitiedot ja tunnisteet antavat luotettavuutta sekä tiedonhakuun että linkittämiseen. Verkkoon avattuna kirjastometatieto on luotettavuutensa vuoksi suosittu linkittämisen kohde muilla metatietosektoreilla.

Kuvailutuotannon tehostaja

Kansainvälisen kuvailuyhteistyön lisäksi RDA lisää - erityisesti uusien kuvailukohteiden (mm. paikat, ajanjaksot ja nomenit) myötä -  kuvailuyhteistyötä museoiden, arkistojen ja muiden metatietotuottajien kanssa.

  • Yhteistyö tarkoittaa yhteisten kuvailujen tuottamista kansallisiin metatietojärjestelmiin.
  • Metatietojen päällekkäisen tuottamisen tai niiden kopioimisen sijaan metatietoja linkitetään toisiinsa, mikä tehostaa kuvailuprosessia.

RDA:n myötä kuvailussa käytetään aiempaa enemmän yhteisiä termejä kansainvälisestä RDA Registrystä ja vastaavasta kansallisesta Metatietosanastosta, mikä edistää metatietojen laatua ja yhteiskäyttöä.

RDA Toolkitin sisältämät kuvailusäännöt, linjaukset, esimerkit ja soveltamisprofiilit ovat käytännön kuvailuohjeiden ja -prosessien perusta. Kuvailijan ei tarvitse itse keksiä, mitä asioita kuvailuun sisällyttää. Ilman kuvailusääntöjä toimiminen yhteiskuvailuympäristöissä olisi mahdotonta.

Yhdistävä tekijä

RDA:n laajuus, jatkuva päivittyminen ja linjausten tarve edellyttävät kirjastoilta aktiivista vuorovaikutusta ja yhdessä sopimista.

  • Kansallisten kuvailun asiantuntijaryhmien kautta kirjastot pääsevät vaikuttamaan sekä kansallisiin linjauksiin että kansainväliseen sääntötekstiin.

RDA on kirjastojen metatietoja yhdistävä tekijä lähivuosien aikana, kun kuvailuympäristöt (järjestelmät, tallennusformaatit, käyttöliittymät) muuttuvat.

  • RDA on kehyksenä määriteltäessä odotuksia uusille kuvailuvälineille.

RDA:n täyden hyödyn todentuminen edellyttää siirtymistä nykyisistä tallennusformaateista ja kirjastojärjestelmistä linkitetyn metatiedon tuotantoa paremmin tukeviin ratkaisuihin. Tuotantopuolen muutosten myötä voidaan myös kirjastojen tiedonhakujärjestelmiä uudistaa.

  • No labels