Katselmoitu Kansalliskirjaston ja HYKin asiantuntijoiden kanssa. Ei katselmoitu hankinnan asiantuntijaryhmän kanssa.

 

Versio / vaiheet 
 1.Sivu luotu 27.6.13 (KH)
 2.Ensimmäinen versio kokonaisuudesta on laadittu 30.7.13 (KH)
 3.Nämä luonnokset siirretty tietoarkkitehtuurin puolelle: e-aineistoista tallennettavat tiedot, hankintaprosessi kirjaston ja konsortion näkökulmasta, esimerkki e-aineistojen hallintamallista 28.8.13 (KH)
 4.Käyttäjätarinoita viimeistelty ja yhdistetty konsortion ja yksittäisen kirjaston näkökulmia mahdollisuuksien mukaan 30.8.13 (KH)
 5.Katselmoitu Leena Salmisen, Marja Hirnin ja Minna Kivisen kanssa 3.10.13, Leena Salmisen ja Minna Kivisen kanssa 10.10.13. Katselmoinnissa tulleet kommentit kirjattu 11.10.13 (KH)
 6.Käyttäjätarinoita käsitelty lisensiointitiimin kanssa, kommentit kirjattu punaisella 26.11.13 (KH)
Kommentit kokonaisuudesta

Keskustelua ja kommentteja 3.10.13

  • Listataan asiat, joista kirjastojärjestelmän on selvittävä e-aineistoihin liittyen. Jatkosuunnittelussa määritellään tarkemmin, mitkä hoidetaan kirjastojärjestelmässä, mihin tarvitaan ERM-työkalua.
  • Onix-PL - e-aineistojen käyttöehdot koneluettavassa muodossa, käyttöehtojen välittäminen loppukäyttäjille eri yhteyksissä. www.editeur.org.
  • E-aineistojen käyttöehdot oltava käyttäjien nähtävänä, ratkaistava se, miten saadaan mahdollisimman helposti esille asiakkaille.
  • E-aineistojen käytön tukea asiakkaille oltava helposti löydettävissä, esim. http://blogs.helsinki.fi/librarynews/e-kirjojen-kayttoehdot/.
  • Käyttöehtojen esittäminen ja käytön tuki suurelta osin Finnan asia myös.
  • Palautteen antamisen helppous tärkeää, erityisesti käyttöön liittyvissä ongelmissa
  • E-aineistopakettien sisältöjen muutokset: miten saadaan tieto muutoksista ohjelmallisesti omaan järjestelmään.
  • Saatavuuteen liittyvien linkkien ylläpito kirjastojärjestelmässä (osana kuvailutietueita) tärkeää, pitäisi olla ohjelmallista.
  • Aineistotoimittajien käyttöliitymämuutokset
  • E-aineistojen käyttö: käyttöoikeudet määräytyvät käyttäjäroolin ja organisaation kautta. Yliopistojen kirjastoissa asiakkuus syntyy statuksen (opiskelija, tutkija, opettaja...) myötä, yliopisto organisaationa myöntää oikeudet.
  • E-aineistojen etäkäyttö: SFX
  • Paikalliskäyttö
  • Muutokset julkaisemisessa tulevaisuudessa, miten vaikuttavat järjestelmän vaatimuksiin. Esim. voidaan ostaa tai vuokrata yksittäisiä kirjan lukuja. Käyttäjä-, tutkimusryhmäkohtaiset tilit, joilla voi hankkia tutkimusaineistoa. Tilien seuranta tällä hetkellä aineistotoimittajan järjestelmässä. Tärkeää toimivat rajapinnat, jotka mahdollistavat muuttuvat hankintatavat.
  • Aineistomäärärahan hallinta, seuranta, raportointi. Erilaiset aineistomäärärahalähteet.
  • Pitkäaikaiskäyttö:
    • pääsy säilyy kerran hankittuihin aineistoihin; aineistoa voidaan käyttää aineistotoimittajan järjestelmästä tai se voidaan siirtää omaan järjestelmään.
    • päättynyt tilaus, aineistot kuitenkin edelleen käytettävissä, voidaan saada käyttöön Access Fee:n avulla. Riippuu sopimuksista. Pitkäaikaiskäyttö
    • e-aineiston poisto?
  • Tärkeää on, että aineistomäärärahaa voidaan hallinnoida yhdellä järjestelmällä.
  • Aineiston suojaukset aineistotoimittajan asia.
  • Käyttäjän anonymiteetti, kirjastokaan ei saa selvittää väärinkäyttäjän henkilöllisyyttä - käyttöohjeista tiedottamisen merkitys korostuu. Ylilatausblokkaukset.
  • Tunnistautumisista:


    • IP-tunnistus: hankalasti ylläpidettävä, ei täysin varma

    • Shibboleth-tunnistautumisjärjestelmä (HAKA-federaatio)

    • Athens, ei käytössä Suomessa

    • kansalaisen sähköinen identiteetti tulossa palveluväylän yhteydessä? Roolien huomioiminen?

    • kansalliset lisenssit, esim. Turkki?

  • uusien e-aineistojen arviointi ja hankinta näissä käyttäjätarinoissa, uusintaan liittyvät käyttäjätarinat - TP 7.1 1.2 US Tilausten uusinnat (käyttäjätarinat)
  • tilaukseen liittyminen kesken sopimuskauden - näihin käyttäjätarinoihin vai uusintatilauksiin liittyviin käyttäjätarinoihin?

10.10.13 tulleet kommentit lisätty käyttäjätarinoihin tai Testit, huomiot -sarakkeeseen.

26.11.13 huomio: kaikki käyttäjätarinoissa mainitut automaattiset toiminnot on voitava tehdä myös manuaalisesti.

Käyttöskenaariot

Esitiedot

UKJ:n valmisteluvaiheesta:

  • Testikäyttöjen tietojen hallinnointi - tietovarasto : käyttöönasettaminen, tiedottaminen, palautteen keruu ja käsittely. Aineiston tekninen ja sisällöllinen arviointi sekä sopimusehtojen arviointi.

  • Sopimusehtojen ja aineiston tietojen keräys ja tallennus: järjestelmä hyödyntää välittäjien tietämyskantoja.
  • Testikäyttöjen hallinointi: järjestelmä hoitaa tiedottamisen, palautteen keruun, muistutukset ja testikäytön sulkemisen määritellysti, ja tallentaa kaiken tiedon myöhempää käyttöä varten.

Vaatimusmäärittelyjen ja käyttäjätarinoiden taustamateriaalina on käytetty lisäksi mm. näitä lähteitä:

Halti3 -materiaalipaketti UKJ:ta varten

Halti3:n vaatimusmäärittelyt

Kirjastojärjestelmässä on mahdollista hoitaa ehdolla olevien e-aineistojen arviointiprosessi niin yksittäisen kirjaston kuin konsortion tasolla. Kirjastojärjestelmän kautta voidaan hallinnoida aineistoehdotuksiin, aineiston valintaan ja testaukseen liittyvät vaiheet ja toiminnot. Kirjastojärjestelmään tallentuvat hankintaprosessissa syntyvät dokumentit, testitulokset ja kommentit. Kirjastojärjestelmään tallennetaan e-aineistoihin liittyvät sopimukset ja se kerää e-aineiston käyttöön liittyvää dataa näihin aineistoihin liittyvän kokoelmatyön tueksi.

Kirjasto hallinnoi omia, konsortion kautta ja sen itsensä hankkimia e-aineistoja sekä arvioi tarjolla olevia e-aineistoja suhteessa olemassa olevaan e-aineistokokoelmaansa ja oman asiakaskuntansa tarpeisiin.

Konsortio hallinnoi e-aineistokokoelmia ja uusien aineistojen hankintaprosessia koko konsortion tasolla. Lisäksi konsortio hallinnoi jäsenkirjastoihin liittyviä, aineiston jakelun kannalta olennaisia tietoja.


Tyypillinen tapaus

Konsortio neuvottelee e-aineiston hankinnasta. Konsortiossa arvioidaan määriteltyjen kriteerien mukaan, ovatko e-aineisto ja siihen liittyvät sopimusehdot sellaiset, että konsortio voi sen hankkia. Konsortioon kuuluvilta kirjastoilta tiedustellaan kiinnostusta osallistua e-aineiston hankintaan.

Kirjastojärjestelmän kautta hallinnoidaan valintaprosessin vaiheita (aineiston ehdottaminen, aineistojen valinta, aineistojen testaaminen). Kirjastojärjestelmän avulla on mahdollista arvioida aineiston soveltuvuutta kirjastolle / konsortiolle vertaamalla sen ominaisuuksia kirjaston / konsortion e-aineistoilta edellyttämiin ominaisuuksiin. Samoin on mahdollista verrata tarjolla olevan aineiston sopimusehtoja niihin, joita kirjasto / konsortio edellyttää omilta sopimuksiltaan.

E-aineistojen hallintaan on kehitetty erilaisia tietämyskantoja, esimerkkinä GOKb ja KB+:n muodostama kokonaisuus.

 

Poikkeukset


KäyttäjätarinatKatselmoinnin kommentitTestit, huomiot
   
Kirjaston / konsortion e-aineistoista vastaavana virkailijana haluan  
että kirjastojärjestelmässä ovat tiedot kirjaston / konsortion kokoelmiin kuuluvista e-aineistoista, niiden sopimuksista, laskutuskäytännöistä ja hinnoittelumalleista käytöstä, jotta kaikki e-aineistokokoelmaan ja sen käyttöön liittyvä tieto on yhdessä paikassa hinnoitelumallisanasto: Hinnoittelumallitermit
että kaikki e-aineiston hankinta- ja valintaprosessiin liittyvät dokumentit (viestit, testitulokset, kommentit) tallentuvat ja arkistoituvat kirjastojärjestelmään, jotta ne ovat tarpeen mukaan asianomaisten virkailijoiden katsottavissa 

Kommentti: Miten esim. sähköpostiviestit saadaan kätevästi järjestelmään? Entä onko järkevää, että esim. kaikki sopimusluonnokset (joita saattaa olla parikymmentä) tallentuvat järjestelmään)? / Anu A.

26.11.13

sähköpostien käsittely ja varastointi UKJ:ssa - ei UKJ:n kautta, vaan UKJ:sta on helppo pääsy ulkopuolisiin järjestelmiin. Sähköpostien massiiviinen määrä, onko tarpeen käyttää UKJ:ta tähän tarkoitukseen? Vain tärkeät sähköpostit säilytetään.

työnkulkujen sujuvuus: luonnossopimuksia ei viedä UKJ:hin, vain lopulliset sopimukset (tai sopimuksen tiedot) tallennetaan UKJ:hin. Konsortiosopimukset oltava jäsenkirjastojen nähtävänä.

määritellä kirjastojärjestelmään ne kriteerit, joiden mukaan ehdolla olevia e-aineistoja arvioidaan, jotta kirjastolle / konsortiolle hankitaan mahdollisimman hyvin kirjastojen profiileihin sopivaa e-aineistoa

 

kriteereinä esim.

  • hinta
  • käytettävyys
  • aineiston laajuus
  • sopimusehdot

kriteereille voidaan asettaa erilaisia painoarvoja

Kommentti: Ovatko kriteerit kaikille kirjastoille/kaikissa tapauksissa samat? Eri aineistot ovat tärkeitä eri kirjastoille, miten hyvin painoarvot toimivat tällaisissa tapauksissa? Jos on tarkoitus vertailla myös jo käytössä olevia aineistoja, voisi käyttää esim. käyttölukuja, tunnuslukuja kuten artikkelilatauksen hinta. / Anu A.

26.11.13

Järjestelmän räätälöitävyys? Kirjastojen / konsortioiden erilaiset tarpeet, kriteerit ja käytännöt. Virkailijoiden asiantuntemusta tarvitaan aina, UKJ ja teknologia vain apuneuvoja.

että kirjastojärjestelmä vertaa ehdolla olevan e-aineiston ominaisuuksia ja testituloksia kirjaston / konsortion e-aineistoilta edellyttämiin, järjestelmään tallennettuihin kriteereihin, jotta saan lisätietoa hankintapäätöksen tueksi vertailu edellyttää, että tieto on tallennettu rakenteisessa, määrämuotoisessa ja koneluettavassa muodossa
saada kirjastojärjestelmästä sen ohjelmallisesti tekemät, ehdolla olevien e-aineistojen arviointiin, testaukseen ja vertailuun liittyvät raportit, jotta saan lisätietoa hankintapäätöksen tueksi  

että kirjastojärjestelmään tallentuu ja sinne voidaan tuoda (puoli)automaattisesti monipuolista tietoa kirjaston / konsortion e-aineistokokoelmasta ja sen käytöstä

  • jotta saan tarvitsemaani taustatietoa uusien e-aineistojen hankintaan
  • jotta minun ei tarvitse hakea tietoja eri lähteistä ja manuaalisesti tallentaa niitä kirjastojärjestelmään
 

Kommentti:Käyttötilastojen lisäksi esim. KBART standardin mukaista metadataa, jota saatavissa esim kustantajilta, GoKB-tietämyskannasta jne / Anu A.

26.11.13

Aineistotoimittajien valmiudet toimittaa tarvittavia tietoja rajapintojen kautta?

Tarvitaan mahdollisuus täydentää ja muokata mainittuja tietoja myös manuaalisesti.

määritellä, mitä e-aineistosopimuksiin liittyvää tietoa muut kirjastot voivat kirjastojärjestelmän kautta nähdä

  • jotta voin säädellä sitä, mitä tietoa eri kirjastot sopimuksista näkevät
  • jotta voin estää salassapidettävien tietojen näkymisen muille
  
tarkastella kirjastojärjestelmän kautta muiden kirjastojen e-aineistokokoelmia, jotta voin tarvittaessa oman hankintapäätökseni tueksi kysyä niiden ominaisuuksista, käytöstä ja sopimuskäytännöistä
  

että kirjastojärjestelmässä on muokattavia dokumenttipohjia, jotta voin laatia niiden avulla hankinnan eri vaiheissa tarvittavia viestejä

  
määritellä e-aineistotoimittajille kirjastojärjestelmän kautta lähetettävään, em. muokattaville dokumenttipohjille laadittavaan tarjouspyyntöön sisällytettävät kysymykset, jotta saan tarjoukseen kirjaston / konsortion kannalta keskeiset kohdat  

lähettää kirjastojärjestelmän kautta kirjastoa / konsortiota kiinnostavan e-aineiston tarjoajalle tarjouspyynnön ja sopimusluonnoksen

  • jotta tarjouspyynnöt lähtevät aina määrämuotoisina
  • jotta e-aineiston hankintaan liittyvät dokumentit tallentuvat kirjastojärjestelmään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa
  • jotta tieto tarjouspyynnön lähettämisestä tallentuu kirjaston järjestelmään
 

kirjaston mallisopimukset, konsortion lisensiointiperiaatteet

pyydetään toimittajalta kommentit sopimusluonnokseen

saada e-aineistotoimittajan tarjouksen  ja sopimusluonnoksen kirjastojärjestelmään

  • jotta kaikki hankintaan liittyvät dokumentit tallentuvat ja arkistoituvat kirjastojärjestelmään
  • jotta kirjastojärjestelmä pystyy ohjelmallisesti vertaamaan tarjousta kirjaston / konsortion valintakriteereihin
 

vertailu edellyttää, että tieto on tallennettu rakenteisessa, määrämuotoisessa ja koneluettavassa muodossa

Kommentti: Tämä on haastava tavoite: Miten kustantajilta/välittäjiltä saadaan tarjous/sopimusluonnos rakenteisessa ja koneluettavassa muodossa? Entä jos ei saada, tallentuvatko sitten vaan ihmisluettavaksi/selailtavaksi? Lisäksi keskusteluja käydään usein myös suullisesti./Anu A.

26.11.13

teknisesti voi olla mahdollista jo nyt, paljon riippuu aineistotoimittajien yhteistyöhön liittyvästä halukkuudesta ja asenteista

hallinnoida kirjastojärjestelmän kautta kirjaston / konsortion uusien e-aineistojen hankintaan liittyvät toiminnot ja vaiheet (ehdotus, valintaan liittyvät prosessit, esim. äänestys, testaus)

  • jotta se olisi mahdollisimman vaivatonta
  • jotta hankinnan eri vaiheisiin liittyvät viestit kulkevat kirjastojärjestelmässä
  • jotta hankinnan eri vaiheita voidaan automatisoida, esim. ajastukset, muistutukset
  • jotta kaikki hankintaan liittyvät dokumentit tallentuvat ja arkistoituvat kirjastojärjestelmään
 kirjastojärjestelmään voidaan määritellä erilaisia prosessien mukaisia työnkulkuja (workflow), mahdollistavat esim. automaattiset hälytykset
lähettää kirjastojärjestelmän kautta tiedon muille e-aineistoja käsitteleville kirjaston / konsortion virkailijoille, kun oman selvitystyöni pohjalta pidän perusteltuna e-aineiston tilaamista, jotta he voivat jatkaa hankintaa omalta osaltaan  
   
Kirjaston e-aineistoista vastaavana virkailijana haluan konsortioon liittyen  
nähdä kirjastojärjestelmästä konsortion käytettävissä olevat kirjastoni yhteys- yms. kirjaston asiakkuuteen liittyvät tiedot, jotta voin varmistua niiden oikeellisuudesta  
muokata kirjastojärjestelmässä konsortion tarvitsemia kirjastoni yhteys- yms. asiakkuuteen liittyviä tietoja, jotta ne olisivat oikein ja ajantasaiset


 

asiakkuuteen liittyvät tiedot määriteltävä, myös erilaiset tunnistetiedot, joita sähköisten aineistojen käyttö edellyttää
että kirjastojärjestelmään on määritelty onko uusien e-aineistojen ehdottamisessa / valintakäytännöissä / testaamisessa  kullakin kirjastolla yksi ääni vai voivatko myös kirjastojen virkailijat / kehysorganisaatioiden edustajat osallistua näihin toimintoihin, jotta osaan toimia omassa kirjastossani sovitun mukaisesti äänestys yksi tapa valita aineistoja; oltava muitakin mahdollisia käytäntöjä; joustavuus; pisteytykset, painokertoimet
jättää kirjastojärjestelmän kautta ehdotuksia perusteluineen konsortiolle hankittavaksi e-aineistoksi, jotta voin vaikuttaa siihen, millaisten e-aineistojen hankintaa konsortiossa aletaan valmistella  

että kirjastojärjestelmässä on erilaisia tapoja, joilla kirjastot voivat ilmaista kantansa tarjolla oleviin e-aineistoihin liittyen (esim. äänestys, pisteytys, painokertoimet) 

  • jotta konsortio voi valita sille parhaiten sopivan tavan seuloa tarjolla olevasta aineistosta konsortiolle tarpeellisen aineiston
  • jotta kirjastot voivat vaikuttaa siihen, mistä e-aineistoista konsortio käynnistää neuvottelut
 FinELibin lisäksi muita konsortioita,  tulee myös jatkossa lisää - kirjastojärjestelmän pitää mahdollistaa konsortioiden erilaiset toimintakäytännöt
testata kirjastojärjestelmän kautta konsortiolle hankittavaksi ehdolla olevia e-aineistoja, jotta voin arvioida sen soveltuvuutta kirjastolleni 

Kommentti: Mitä tarkoittaa tässä kirjastojärjestelmän kautta? / Anu A.

26.11.13

UKJ:lla ei välttämättä roolia testaamisessa sinällään, kommentit, testitulokset ja palaute voidaan tallentaa UKJ:hin

 

asettaa testattavat aineistot myös kirjaston asiakkaiden testattavaksi

  • jotta testaukseen saadaan riittävä kriittinen massa
  • jotta asiakkaat voivat sanoa kantansa tarjolla ja testattavana oleviin aineistoihin
 

asiakkaat testaavat Finnan kautta? Tarvitaan myös testauksen  palautteenantokanavat

Testikäyttöä ei välttämättä saada koko organisaatiolle.

saada kirjastojärjestelmän kautta tiedon hankintaehdotusten jättöön, valintakäytäntöihin, testaukseen liittyvistä aikatauluista, jotta voin toimia niiden puitteissa aikataulut tallennettava järjestelmään, vrt. työnkulut yllä
tiedottaa tarvittaessa em. toiminnoista kirjastojärjestelmän kautta omassa organisaatiossani, jotta sen virkailijat / kehysorganisaation edustajat voivat ehdottaa, vaikuttaa valintaan ja testata aineistoja annetun aikataulun puitteissa, jos konsortiossa on sovittu tällaisesta toimintatavasta voiko kirjastojärjestelmä tarjota välineitä sille, että tiedottaminen hoituu laajasti
kysyä kirjastojärjestelmän kautta kirjastoni virkailijoilta / kehysorganisaation edustajilta kantaa ehdolla oleviin e-aineistoihin, jos konsortiossa on sovittu, että valinnassa kullakin kirjastolla on yksi ääni, jotta pystyn äänestämään kirjastoni kannalta tärkeitä e-aineistoja  
saada kirjastojärjestelmästä tiedon, milloin alustavat / sitovat ilmoittautumiset e-aineiston hankintaan pitää jättää konsortiolle, jotta voin ilmoittaa oman kirjastoni kannan annetun aikataulun puitteissa 

käytäntö nyt (2013): kielteisistä hankintapäätöksistä ei tarvitse tiedottaa konsortiolle. Jos ilmoittautumista ei tule, oletus on, ettei kirjasto hanki ko. tarjolla olevaa aineistoa

26.11.13

Pitää olla mahdollisuus siihen, että myös kielteiset hankintapäätökset on ilmoitettava.

saada kirjastojärjestelmästä muistutuksen, jos em. ilmoitusten määräaika on umpeutumassa enkä ole vielä ilmoittanut oman kirjastoni kantaa, jotta voin tehdä sen annetun aikataulun puitteissa  
saada kirjastojärjestelmästä tiedon, milloin jokin konsortion kautta tuleva e-aineisto on valmis otettavaksi käyttöön sekä käyttöönoton ohjeistuksen, jotta kirjaston hankkima e-aineisto voidaan ottaa käyttöön ja tarjota asiakkaille

 

yksinkertaisimmillaan: esim. URL, joka lähetetään kirjastoille tiedoksi
että e-aineistojen sopimus- ja käyttöehdot voidaan tallentaa kirjastojärjestelmään myös koneluettavassa muodossa, jotta ne säätelevät aineistojen käyttöä ohjelmallisesti 

tämä haastava tavoite, onko mahdollista toteuttaa UKJ:n ERM-ohjelmassa?

26.11.13

useat sopimus- ja käyttöehdot vaativat tulkintaa, ei mahdollista tallentaa koneluettavassa muodossa. Myös aineistotoimittajien järjestelmät valvovat sopimusten toteutumista.

   
Konsortion e-aineistojen hankinnasta vastaavana virkailijana haluan  

että kirjastojärjestelmän kautta on mahdollista hallita laajasti mm. e-aineistojen sopimuksia ja e-aineistotoimittajien yhteystietoja, jotta myös konsortiot voivat käyttää sitä toiminnassaan

 .

tallentaa kirjastojärjestelmään konsortioon kuuluvien kirjastojen ne tiedot, jotka ovat konsortion yhteisen konsortiohankintojen e-aineistokokoelman ja kirjastojen asiakkuuksien hallinnoinnin kannalta keskeisiä

  • jotta tiedot sijaitsevat yhdessä paikassa
  • jotta tiedot ovat määrämuotoisia
  • jotta tiedot ovat kirjaston järjestelmän hyödynnettävissä
  • jotta voin lähettää viestejä kirjastoille kirjastojärjestelmän kautta
 tallennettavista tiedoista ks. tarkemmin Halti3:n vaatimusmäärittelyt
lähettää konsortioon kuuluville kirjastoille viestejä kirjastojärjestelmän välityksellä, jotta viestit tallentuvat kirjastojärjestelmään  

määritellä kirjastojärjestelmän käyttäjähallinnan kautta konsortioon kuuluvien kirjastojen virkailijoiden konsortiota käsittelevien tietojen katselu- ja muokkausoikeksia

  • jotta heillä on käytettävissään e-aineiston hankintaan ja käyttöön liittyvä tarpeellinen tieto
  • jotta kirjastojen tiedot olisivat ajantasaiset
  
varmistaa kirjastojärjestelmän käyttäjähallinnan avulla, että kirjaston virkailijoilla on eri toimintoihin (esim. sopimuksen hyväksymiseen, tilaamiseen) liittyvät, riittävät toimintavaltuudet ja -edellytykset , jotta konsortiossa sovittuja toimintamalleja noudatetaan 

 

 

että kirjastojärjestelmään voidaan määritellä sen mukaan miten konsortiossa on sovittu, onko uusien e-aineistojen ehdottamisessa / valinnassa / testaamisessa  kullakin kirjastolla yksi ääni vai voivatko myös kirjastojen virkailijat / kehysorganisaatioiden edustajat osallistua, jotta osaan ottaa sen ehdotusten, valinta- ja testaustulosten käsittelyssä huomioon  

kerätä ja hallinoida ilmoittautumiset kirjastojärjestelmän kautta konsortioon kuuluvilta kirjastoilta alustavat / sitovat ilmoittautumiset ehdolla olevien e-aineistojen hankintaan

  • jotta kantansa ilmoittaminen on kirjastoille mahdollisimman vaivatonta
  • jotta tieto kirjastojen kannasta tallentuu kirjastojärjestelmään ja toimii konsortiolle valtuutuksena hankintaan kunkin ilmoittautuneen kirjaston osalta
  • jotta ilmoittautumiseen liittyviä toimintoja voidaan automatisoida, esim. ajastukset, muistutukset
  • jotta voin ilmoittaa e-aineistotoimittajalle tiedot ilmoittautumisesta sopimusten laatimista varten

 

 

 

ei tarvita kielteistä päätöstä / ilmoitusta, ilmoittautumatta jättäminen riittää

26.11.13

Pitää olla mahdollisuus siihen, että myös kielteiset hankintapäätökset on ilmoitettava.

lähettää kirjastojärjestelmästä tiedon konsortioon kuuluville kirjastoille, kun jokin konsortion hankkima e-aineisto on valmis otettavaksi käyttöön sekä käyttöönoton ohjeistuksen, jotta e-aineisto voidaan ottaa käyttöön yksinkertaisimmillaan: esim. URL, joka lähetetään kirjastoille tiedoksi
   
Aineiston hankintoihin liittyvistä sopimuksista vastaavana kirjaston / konsortion virkailijana haluan
  
tarkastella kirjastojärjestelmän kautta kirjaston / konsortion e-aineistosopimuksia, myös umpeutuneita, jotta minulla on sopimuksiin liittyvä tarvittava kokonaisnäkemys  
määritellä kirjastojärjestelmään ne kriteerit, jotka e-aineistosopimusten pitää täyttää, jotta e-aineisto hankittaisiin kirjastolle / konsortiolle mahdollisimman edullisilla sopimuksilla

 

 

kriteereinä esim.

  • hinta
  • käytettävyys
  • aineiston laajuus
  • sopimusehdot

kriteereille voidaan asettaa erilaisia painoarvoja

FinELibin lisensiointiperiaatteet: lisensiointiperiaatteet: http://www.kansalliskirjasto.fi/attachments/5l4xoyz0b/6FZbj8Y6f/Files/CurrentFile/FinELib_lisensiointiperiaatteet.pdf

Kommentti: Voidaanko samoja kriteereitä käyttää kaikissa kirjastoissa/kaikissa aineistoissa? /Anu A.

26.11.13

ks. yllä

että kirjastojärjestelmä vertaa ehdolla olevien e-aineistojen sopimuksia kirjaston / konsortion asettamiin kriteereihin, jotta tiedän, täyttääkö sopimus annetut kriteerit ja sen perusteella vahvistaa sopimuksen tai vaatia siihen muutoksia
  
nähdä kirjastojärjestelmästä kuhunkin ehdolla olevaan e-aineistoon liittyvät raportit, testitulokset ja kommentit, jotta voin arvioida sopimusta suhteessa niihin 

tietoa raportteihin yms. kerätään esim. näillä kriteereillä:

  • käyttökatkot
  • käytettävyys

välittäjää/kustantajaa koskevan tietovaraston kartuttaminen, kerättävät tiedot määriteltävä

   
Kirjaston / konsortion aineistomäärärahasta vastaavana virkailijana haluan  
että kirjastojärjestelmä seuraa eri hinnoittelumallien (esim. aineiston käyttöön perustuva maksu) mukaisten e-aineistohankintojen kustannuksia, jotta aineistomäärärahatilanne on reaaliaikainen  
   
Asiakaspalveluvirkailijana / kokoelmatyötä tekevänä / kirjaston valintoja tekevänä virkailijana haluan  
saada asiakaskäyttöliittymään tehtävässä haussa löytyvät myös kokoelmaan kuuluvat e-aineistot, jotta voin hyödyntää niitä omassa kirjastotyössäni  
tarkastella kirjastojärjestelmässä kirjaston e-aineistokokoelmaa eri kriteerien avulla, jotta voin arvioida kokoelmaa oman työni näkökulmasta (asiakaspalvelu, kokoelmatyö, aineiston valinta)  
osallistua kirjastojärjestelmän kautta uuden e-aineiston hankintaprosessiin (ehdotus, valinta, testaus), jotta tärkeinä pitämäni e-aineistot hankitaan kirjastoon  
saada kirjastojärjestelmän kautta tiedon, että kokoelmaan hankitut, uudet e-aineistot ovat käytettävissä, jotta voin ottaa ne huomioon asiakaspalvelussa / kokoelmatyötä / aineiston valintaa tehdessäni  
   
Kirjaston / konsortion tilauksista vastaavana virkailijana haluan  

tilata kaiken kirjastoon / konsortiolle hankittavan aineiston, myös e-aineiston, kirjastojärjestelmällä

  • jotta kaikki tilaukset tallentuvat kirjastojärjestelmään määrämuotoisina
  • jotta kaikki tilaukset päivittävät kirjastojärjestelmän aineistomäärärahatilannetta
 määriteltävä, mitä tietoa lähetetään aineiston välittäjälle (Halti3:n määrityksistä, ks. myös Haltin välittäjälle lähetettävä raportti, johon poimitaan tiedot kustantajalle, jotta yhteydet voidaan avata, esim. IP-osoitteet)
saada kirjastojärjestelmän kautta tiedon, kun e-aineisto on läpäissyt kaikki valmisteluvaiheet ja on tilattavissa, jotta voin tilata sen  
saada kirjastojärjestelmään e-aineiston arviointiprosessissa karttuneen tiedon, jotta voin sen pohjalta viimeistellä tilauksen kirjastojärjestelmässä  
   
Kirjastoaineiston kuvailijana haluan  
että kaikki kirjastoon hankittava aineisto, myös e-aineisto, kuvaillaan kirjastojärjestelmään, jotta se löytyy asiakasliittymään tehtävällä haulla määriteltävä tietovirrat - mistä ja minne minkäkin tiedon pitää kulkea
että hankittaviin e-aineistopaketteihin liittyvät metatiedot tuodaan kirjastojärjestelmään mahdollisimman pitkälle automatisoituna ajona, jotta kuvailutietojen siirtoon ei mene kirjastossa työaikaa  
että käytöstä poistuvien e-aineistopakettien metatiedot voidaan deaktivoida kirjastojärjestelmästä mahdollisimman pitkälle automatisoituna ajona, jotta kuvailutietojen poistoon ei mene kirjastossa työaikaa

 

 

lakkautettujen aineistojen tiedot säilytetään, määriteltävä säilytettävät tiedot
   
Kirjaston kehysorganisaatioon kuuluvana haluan  
nähdä, mihin organisaationi edustaman aihepiirin e-aineistoihin minulla on kirjastojärjestelmän kautta pääsy, jotta voin hyödyntää niitä työssäni  
evaluoida kirjastojärjestelmän kautta organisaationi erityisalaan kuuluvaa e-aineistokokoelmaa ja antaa siihen liittyvää palautetta, jotta kokoelmaa voitaisiin kehittää  
että minulla on kirjaston virkailijoiden oikeuksiin rinnastettavat mahdollisuudet organisaationi aihepiiriin liittyvän e-aineiston ehdottamiseen, valintaan ja testaamiseen kirjastojärjestelmän kautta, jotta kirjasto voi hyödyntää asiantuntemustani e-aineistokokoelman muodostamisessa miten kehysorganisaation edustajat osallistuvat valintaan, evaluointiin yms., määritellään organisaatiokohtaisesti, kirjastojärjestelmään määritellään oikeudet
 

 

 

 

 


  • No labels

1 Comment

  1. Ymmärsin otsikon "Ehdolla olevien e-aineistojen arviointi" siten, että tällä sivulla on kyse erityisesti uusista aineistoista - siis aineistoista joihin kirjastolla ei aiemmin ole ollut tilausta, tai josta ei ole vielä ollut konsortiosopimusta. Onkohan tässä kuitenkin tarkoitettu kaikkia aineistoja, eli myös uusinnassa olevia aiemmin tilattuja aineistoja?