Avoimuuden tiellä tulevaisuuteen: avoimen lähdekoodin Koha-järjestelmä korkeakoulu- ja erikoiskirjastoihin



Seitsemäntoista onnistunutta käyttöönottoa takana: seuraavaksi käynnistyy  avoimen lähdekoodin järjestelmän jatkuva kehittäminen osana modulaarista kokonaisuutta.
Avoimen lähdekoodin Koha-kirjastojärjestelmän käyttöönottoprojektin päätöstä juhlistettiin 14.11.2019 Laurea-ammattikorkeakoulussa.
Vuosi sitten Hämeen ammattikorkeakoulu otti ensimmäisenä suomalaisena pilottikorkeakouluna käyttöön avoimeen lähdekoodiin  perustuvan Koha-kirjastojärjestelmän ja pilotin jälkeen kaikki käyttöönotot ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti hyvässä yhteistyössä ja Kohaan ovat siirtyneet pilotin jälkeen Jyväskylän yliopisto, Tilastokirjasto, Diakonia ammattikorkeakoulu, Arcada, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Hanken, Pääkaupunkiseudun 3AMK (Haaga-Helia-, Laurea- ja Metropolia ammattikorkeakoulut), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Varastokirjasto, Tritonia, Centria-ammattikorkeakoulu, Maanpuolustuskorkeakoulu, Kansalliskirjasto sekä viimeisenä lokakuunalusta myös Kansallisarkisto kirjastonsa osalta.
Taustalla on tuhansia tunteja systeemiasiantuntijoiden työtä kirjastoissa, joissa tietokantojen dataa on siivottu ja migraatiota simuloitu ensin testiympäristössä ja sitten kunkin kirjaston oman datan avulla. Migraation toteutus hiottiin käyttöönottojen myötä yhä sujuvammaksi mm. Kansalliskirjaston asiantuntijoiden tuella, toki kunkin kirjaston erityispiirteet ja tarpeet toivat lisähaasteita. Koha-yhteenliittymässä on mukana korkeakoulukirjastoja, erikoiskirjastoja ja suurimpana kirjastona Kansalliskirjasto.

Koha-järjestelmän sujuvan käyttöönoton mahdollisti tiivis yhteistyö Kansalliskirjaston, Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n ja osallistuvien kirjastojen asiantuntijoiden kesken. Benchmarkkausta tehtiin myös kansainvälisen Koha-yhteisön kanssa ja kokemuksia on vaihdettu myös yleisten kirjastojen Koha-Suomi Oy:n kanssa.
Suomessa korkeakoulujen Koha-kirjastojärjestelmä tukeutuu Kansalliskirjaston ylläpitämiin kirjastojen palvelukokonaisuuden keskeisiin osiin. Niitä ovat verkkokirjasto Finna, aineistojen kuvailuympäristö Melinda sekä sanasto- ja ontologiapalvelu Finto, jotka yhdessä rakentavat saumattomasti toimivan palvelukokonaisuuden.
"Unelmani on toteutunut": sanoi projektin puheenjohtajana toiminut Jyväskylän yliopiston kirjaston johtaja Ari Muhonen avauspuheenvuorossaan käyttöönottoprojektin päätösseminaarissa Laurea-ammattikorkeakoulussa 14. marraskuuta.
"Yhteistyö on asennekysymys", näin kuvasi yleisten kirjastojen Koha-yhteisön Rebekka Pilppula heidän projektinsa vaiheita. Tarkoitus on, että tieteellisten kirjastojen yhteenliittymän kehittämistyö jatkuu ja yhteistyötä tiivistetään sekä kansallisesti yleisten kirjastojen Koha-ryhmän kanssa että kansainvälisen Koha-yhteisön kanssa.

Koha-järjestelmään siirtyneet korkeakoulu- ja erikoiskirjastot käyttivät aikaisemmin Voyager-kirjastojärjestelmää, joka otettiin käyttöön jo vuosituhannen vaihteessa. Järjestelmä oli jo elinkaarensa lopussa, eikä kaupallisista järjestelmistä löytynyt markkinaselvityksessä suoraan profiileiltaan erityyppisille kirjastoille sopivaa vaihtoehtoa. Valittavana oli joko avoimen lähdekoodin Koha-järjestelmä tai kilpailutuksen kautta hankittava kaupallinen järjestelmä. Korkeakoulukirjastot ja erikoiskirjastot ovat valinneet omien tarpeidensa pohjalta näistä jomman kumman vaihtoehdon etenemistavakseen.
Nyt käyttöönotetun Koha-kirjastojärjestelmän avulla voidaan tuottaa kaikki peruskirjastopalvelut: kokoelmanhallintaan ja asiakaspalveluun eli lainaus/palautus, varaukset, kirjastoaineiston kuvailu ja hankinta, kausijulkaisuhallinta sekä asiakasrekisteri. Rajapintojen kautta järjestelmä on yhteydessä muihin ohjelmistoihin niin, että lopputuloksena on asiakkaille saumaton kokonaisuus käyttöliittymä Finnan kautta.
Avoimen lähdekoodin järjestelmän etuna on, että yhden käyttäjätahon tekemä parannustyö hyödyttää kaikkia käyttäjiä. Tulevaisuudelta odotamme uusia innovaatioita.
Lisätietoja:
Ari Muhonen, johtaja, Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskus, puh. 040 805 4208, [email protected]

  • No labels