You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 56 Next »

Linux-ohjeet

Yleistä Linuxista

SFX-palvelimilla siirryttiin käyttämään Linuxia kesäkuussa 2019. Linux on maailman käytetyin palvelinkäyttöjärjestelmä. Palvelinkäytön lisäksi Linuxia käytetään mm matkapuhelimissa, tableteissa, pelikonsoleissa ja supertietokoneissa. Linuxia levitetään yleensä tuotteistettuina jakelupaketteina, jotka koostuvat Linux-ytimestä ja GNU-projektin ohjelmistoista. SFX-palvelimilla on käytössä Red Hat -niminen jakelupaketti. Tätä kirjoittaessa (10/2019) käytössä on Red Hatin versio 7.7.

Yhteysohjelmat

Päästäksesi omalta koneeltasi SFX-palvelimelle tarvitset sopivan SSH:ta käyttävän yhteysohjelman. Alla on pari esimerkkiä.

WinSCP on ilmainen, monipuolinen SFTP-ohjelma Windowsille. Se tukee sekä SFTP- että SCP-protokollaa.

PuTTY on ilmainen telnet- ja SSH-ohjelma sekä pääte-emulaattori. PuTTY ei tarvitse mitään erillistä asennusta, vaan riittää kun käynnistät ohjelman (putty.exe).

Linux-tunnusten tarve Nellissä

Linux-tunnuksia tarvitaan Nellissä, jos on tarpeen tehdä muutoksia palvelimella oleviin tiedostoihin, esim. MetaLibin HTML-pohjiin tai SFX:n asetustiedostoihin. MetaLibin puolella käyttäjien omilla tunnuksilla pääsee käsittelemään tarvittavia tiedostoja. SFX:n puolella on hiukan erilainen käytäntö, eli siellä muutoksia ei voi tehdä omilla tunnuksilla, vaan pitää vaihtaa SFX:n tunnukselle. Tämä tapahtuu ssh-ohjelmalla käyttäen ns. RSA-avainta, jolloin salasanaa ei tarvita. Ohjeet RSA-avaimen luonnista ja käyttöönotosta alla.

Linux-tunnusten tilaaminen

Jokaista portaalia ylläpitävä kirjasto saa yhden Linux-tunnuksen, mutta pakottavissa tapauksissa se on oikeutettu myös toiseen. Linux-tunnukset ovat henkilökohtaisia. Yleensä toiseen tunnukseen ei ole tarvetta, koska Linux-työskentelyä tehdään kirjastoissa aika harvoin. Myös nykyinen sopimus ja hinnoittelumalli CSC:n kanssa estää jakamasta ylimääräisiä tunnuksia.

Linux-tunnuksen tilaaminen käytännössä

  • kirjaudu Haltiin (tunnukset oman kirjaston Halti-yhdyshenkilöltä) ja lisää kirjastonne kohdalle uusi yhdyshenkilö. Määrittele kaikki kysytyt kentät, jotta myös Nelli-toimisto tietää tilanteenne. Päivittäkää yhteystietoja aika ajoin!
  • jos olette oikeutettuja uuteen tunnukseen, täyttäkää Linux-tunnushakemus.
  • Siinä tapauksessa että hakemus on validi, laitetaan tiedot CSC:lle, joka ilmoittaa salasanan puhelimitse tilaajalle.

    Tilataksesi Linux-tunnuksen, täytä Linux-tunnushakemus.

RSA-avaimen luonti Linuxissa työskentelyä varten

Kirjaudu Nelli-palvelimelle omalla tunnuksellasi SSH-yhteydellä osoitteeseen nelli.csc.fi, kirjoita oma tunnuksesi username-kohtaan ja kirjoita sinulle annettu salasana.

Suorita komento (luo SSH-avainparin):

ssh-keygen -t rsa -P ''

Huomaa, että lopussa on kaksi erillistä hipsua ( ' ). Kopioi yllä oleva rivi KAIKKINE MERKKEINEEN komentoriville. Kun SSH-keygen kysyy avaintiedoston nimeä ("Enter file in which..."), paina enteriä (suluissa on ssh-keygenin ehdottama oletusarvoinen nimi, jonka valitset enteriä painamalla). Ilmoita sen jälkeen Nelli-toimistolle tunnuksesi ja SFX-instanssi, johon tarvitset oikeudet. Nelli-toimisto tarkistaa tiedot, lisää julkisen avaimen instanssitunnuksen hyväksyttyjen avainten listaan ja ilmoittaa kun se on tehty.

Voit sen jälkeen kirjautua Nelli-palvelimelle omalla henkilökohtaisella tunnuksella ja vaihtaa käyttäjää SSH:lla antamalla komennon:

ssh nelliXX@localhost

XX korvataan omalla SFX-instanssitunnuksella. Salasanaa ei tässä tarvita, koska tunnistautuminen tapahtuu aiemmin luodun avaimen avulla.

Tiedostojen siirto oman ja SFX-instanssitunnuksen välillä

Siirrä haluttu tiedosto palvelimelle omaan kotihakemistoon omalla tunnuksellasi. Siirrä tiedosto sitten oikeaan paikkaan scp-komennolla (edelleen omalla tunnuksella; komennossa pitää olla kaksoispiste):

scp tiedosto nelliXX@localhost:

Halutessasi voit antaa suoraan sen hakemiston, johon haluat tiedoston viedä, esim:

scp tiedosto nelliXX@localhost:/exlibris/sfx_ver/sfx_version_3/nelli10

Siirto toimii myös toisin päin eli nelliXX:n kotihakemistosta nykyiseen hakemistoon (huomaa kohdehakemiston osoittava piste komennon lopussa):

scp nelliXX@localhost:tiedosto .

Tiedostojen editointiin voi käyttää myös SFX Administa löytyvää Unix File Manageria.

Katso myös:

  • No labels