Joululoma ja vuodenvaihde lähestyvät ja tammikuu 2019 on jo aivan kohta. Ennen lomille lähtöä vielä tiedoksi liittyen vuoden 2019 ensimmäiseen versiopäivitykseen 15.1.2019. kaksi asiaa.

1) Finnan vuotuinen käyttäjäkysely 15.1.-12.2.2019

Finnan vuosittain toteutettava käyttäjäkysely toteutetaan tammi-helmikuussa 2019. Käyttäjä kysely alkaa 15.1. versiopäivityksen yhteydessä, toteutamme tarvittavan pop-up komponentin aktivoinnin keskitetysti päivityksen yhteydessä. Päätämme kyselyn ja poistamme pop-upin sitä seuraavassa versiopäivityksessä myöskin keskitetysti 12.2. Kuten viime vuonnakin Pop-up sijoitetaan oletuksena selain ikkunan vasempaan alakulmaan. Pyrimme valitsemaan sijainnin sillä perusteella, että harvemmin sillä puolella on organisaatioiden omia palvelu-chatteja. Jos organisaatiollanne on oma palvelu-chat, tarkastakaa sen sijainti ruudulla varmuuden vuoksi.  Kyselyn aktivoinnin ei vaadi muita toimia organisaatiolta.

 

2) Ensimmäiset muutokset aineistotyyppeihin toteutetaan jo versiopäivityksen 15.1. yhteydessä

Aineistotyyppiwebinaarissa 22.11. kerroimme suunnitelmistamme muutoksista aineistotyyppi-rajaimeen sen käytettävyyden parantamiseksi. Keskustelua muutoksista voi jatkaa Finna-forumilla.

Webinaarin tallenne on katsottavissa jälkikäteen: https://connect.funet.fi/p38667j1nqhg/ 
Lisätiedot ja keskustelu forumilla: https://foorumi.kiwi.fi/t/muutoksia-aineistotyyppeihin-jatkokeskustelua-webinaarille/1564

Tulemme toteuttamaan muutokset asteittain kevään 2019 aikana.  Ensimmäiset kaksi suoraviivaisinta ja helpointa muutosta on aikataulutettu jo vuoden ensimmäiseen versiopäivitykseen 15.1.

Laajennettu aineistotyyppi

Nykyisen aineistotyypin rinnalle tuodaan laajennettu aineistotyyppi eli lisäsisältötyyppi, jota alkuvaiheessa on tarkoitus hyödyntää pääasiassa kuvien löydettävyyden parantamiseen Finna.fissä. Tunnistamme automaattisesti, onko tietueessa kuvamuotoinen digitaalinen objekti ja lisäämme tiedon laajennettuun aineistotyyppiin (ei koske kirjojen kansikuvia, jotka haetaan ulkopuolisilta palveluntarjoajilta).

Laajempi kuvaus luettavissa forumilta ja kuunneltavissa webinaarin tallenteesta (kohta: n. 3:55-12:14)  

Huomattavaa on, että uudistukselle tehdään vaihtoehtoinen Aineistotyyppi-fasetti. Mikäli fasetin haluaa ottaa käyttöön, tulee nykyinen Aineistotyyppi-fasetti käydä vaihtamassa tähän vaihtoehtoon hallintaliittymässä. Mikäli otatatte uuden fasetin käyttöön, tästä muutoksesta kannattaa tiedottaa myös oman näkymänne asiakkaille.

Uusi yläkategoria ”Teksti, muu”

Finnaan luodaan uusi yläkategoria ”Teksti, muu”, jonka alle siirretään sekalaiset pienemmät tekstit, jotka tähän asti ovat olleet yläkategorian ”Muu” alla (Teksti, Käsikirjoitus, Kirje, Tutkimusjulkaisu, Tutkimusraportti, Konferenssijulkaisu).

Uudistus ei vaikuta isoihin ylätasolla oleviin tekstikategorioihin Kirja, Lehti/artikkeli, Opinnäyte. Ne pysyvät edelleen siellä missä nytkin ovat.

Tämä muutos tulee automaattisesti käyttöön kaikissa näkymissä osana versio päivitystä. Mikäli teillä on ollut merkittävästi aineistoja Muu luokan alla luokiteltuna Teksti, Käsikirjoitus, Kirje, Tutkimusjulkaisu, Tutkimusraportti tai Konferenssijulkaisu, saatatte haluta tiedottaa muutoksesta oman näkymänne asiakkaille.

(Webinaarin tallenteessa kohta n. 12:14-14:50)

Muut muutokset

Muut suunnitellut muutokset (muutoksia Äänite ja Video kategorioihin ja uusi aineistotyyppi Pelit) tulevat myöhemmin keväällä 2019 ja ratkaisuihin voi vielä vaikuttaa.

Webinaarin jälkimmäisellä puoliskolla keskustellut muutokset Asiakirja-aineistotyyppikategoriaan ja arkistokokoelmien uudelleen mappaukset myöskin tulevat vasta myöhemmin keväällä 2019 (tämän kategorian muutokset ovat sidoksissa arkistojen AHAA-hankkeen etenemiseen)

Lue muutoksista tarkemmin forumilta tai kuuntele webinaarin tallenne ja osallistu keskusteluun ratkaisuista forumilla.


Hyvää joulua ja hauskaa uutta vuotta toivottaen,
Finna tiimi