Nimitietopalveluselvityksessä käytettyjen keskeisimpien käsitteiden, lyhenteiden ja sanojen merkitykset kuvataan ohessa.


auktoriteettitietokanta

Järjestelmä, joka sisältää auktorisoituja (kontrolloituja) nimimuotoja, jotka toisaalta sitovat yhteen erilaiset nimimuodot (esim. erikieliset tai eri kirjoitusasut) ja toisaalta auttavat erottelemaan samannimiset henkilöt toisistaan tai saman käsitteen eri merkitykset esim. johtaminen yrityksessä, musiikissa ja sähkötekniikassa tai Saarijärvi kaupunkina tai sukunimenä).

(Käsitteen määritelmä on kopioitu KDK-kokonaisarkkitehtuurin (versio 3.0, 26.10.2015) sanastosta.)

entiteetti

Yleisnimitys sille, minkä kielellinen ilmaus voi hahmottaa (Tieteen termipankki)

Kohde; kuvailun kohde; kuvailukokonaisuus (RDA) 

Esimerkiksi kuvailun käsitemalleissa kuvailun kohteet esitetään entiteetteinä. RDA-kuvailusäännöissä aineistoon sisältyvät entiteetit ovat

Aineistoentiteetit: teos, ekspressio, manifestaatio ja kappale (entiteettiryhmä 1).

Toimijaentiteetit: henkilö, yhteisö ja suku (entiteettiryhmä 2). Henkilö viittaa yksilöön (syntymässä saatu todellinen identiteetti) tai yksilön (yksin tai yhdessä yhden tai useamman muun yksilön kanssa) luomaan tai itse käyttöön ottamaan identiteettiin. Yhteisö tarkoittaa organisaatiota tai ryhmää henkilöitä ja/tai organisaatioita, jotka tunnetaan tietyllä nimellä ja jotka toimivat tai voivat toimia yhtenä kokonaisuutena. Suku tarkoittaa kahta tai useampaa henkilöä, joita yhdistää sukulaisuussuhde, avioliitto, adoptio, rekisteröity parisuhde tai vastaava oikeudellinen asema, tai jotka muuten esiintyvät perheenä

Aihe-entiteetit: käsite, paikka, tapahtuma ja objekti (entiteettiryhmä 3).

RDA-tiedotussivut: [https://wiki.helsinki.fi/display/RDA/RDA-tiedotussivut]; RDA-tiedotussivut/Miksi RDA?: [https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=136518480].

EU Core Vocabulary

EU:n Core Vocabulary sisältää metadatamäärityksiä. Se koostuu tätä kirjoittaessa neljästä eri sanastosta:

  • Core Person Vocabulary.  “Person”-sanasto käsittää esimerkiksi henkilön nimen, sukupuolen, syntymäpäivän ja syntymäpaikan.
  • Core Registered Organisation Vocabulary. ”Registered Organisation”-sanasto käsittää esimerkiksi kansallisesti rekisteröidyn organisaation (yritys, yhdistys tms., ”legal entity”) tunnisteen ja tiedon siitä, millä alalla organisaatio toimii. 
  • Core Location Vocabulary. ”Location”-sanasto käsittää esimerkiksi osoitteen ja tiedon alueellisesta sijainnista. 
  • Core Public Service Vocabulary.  ”Public service”-sanasto käsittää esimerkiksi tiedot julkisen sektorin tarjoamista palveluista.

A core vocabulary is a core concept, represented in a particular representation language, such as an RDF or XML schema. Ks. https://joinup.ec.europa.eu/category/glossary/core-vocabulary. Core Vocabularies-esite: http://ec.europa.eu/isa/actions/documents/eudig12a-1401-i01-core-vocabularies-lr_en.pdf

Finto

Suomalainen sanasto- ja ontologiapalvelu, joka mahdollistaa sanastojen julkaisun ja selailun. Palvelu tarjoaa myös rajapinnat sanastojen ja ontologioiden hyödyntämiseen muissa ohjelmistoissa.25

formaatti (1)

Tiedostoformaatti (-muoto) ilmaisee tiedoston rakenteen. Monista tiedostomuodoista on olemassa julkinen määritelmä (standardi), jossa kuvataan miten kyseisessä formaatissa oleva informaatio on tallennettava digitaaliseen muotoon. Esimerkiksi Portable Document Format (pdf), Tagged Image File Format (tiff).

formaatti (2)

Metadataformaatti ilmaisee metadatan rakenteen. Monista metadataformaateista on olemassa julkinen määritelmä (standardi), jossa kuvataan miten kyseisessä formaatissa oleva metadata on tallennettava digitaaliseen muotoon. Esimerkiksi MARC 21, Dublin Core.

Metadataformaatille voidaan määritellä vaihtomuoto, joka kuvaa miten metadatatietueet voidaan tallentaa peräkkäistiedostoksi. Esimerkiksi MARC 21 –formaatin ISO 2709 –standardissa määritelty vaihtomuoto.

formaattikonversio

Metadatatietueen tai tiedoston muuntaminen toiseen tiedostoformaattiin. Muunnokset voivat olla häviöllisiä (tietosisältö tai ulkoasu muuttuu) tai häviöttömiä. Formaattikonversiot ovat migraatioita.

formaattimuunnin

Yleisesti sovellus, jonka avulla metatieto on muunnettavissa formaatista toiseen; esimerkiksi Usemarcon-ohjelmisto joka mahdollistaa mm. muunnoksen FINMARCista MARC21:een. .

ISNI

International Standard Name Identifier (ISO 27729).

ISNI on ISO:n standardoima pysyvä tunnus, jota käytetään tunnistamaan (identifioimaan) toimijoiden julkisia identiteettejä, riippumatta siitä ovatko nämä toimijat henkilöitä (esim. tutkijat, kuvataiteilijat, kirjailijat) tai yhteisöjä (esim. julkishallinnon organisaatiot, yritykset).

julkinen identiteetti

Nimi, jolla toimija tai fiktiivinen hahmo tunnetaan tai tunnettiin julkisesti (ISO 27729)

kontrolloitu nimimuoto (nimiauktoriteetti)

Ks. auktoriteettitietokanta

Legal Entity

Ks. oikeushenkilö

metatieto

Aineiston kontekstia, sisältöä ja rakennetta sekä niiden hallintaa ja käsittelyä koko elinkaaren ajan kuvaava tieto. Metatietoa voidaan käyttää muun muassa aineiston hakuun, paikallistamiseen, pitkäaikaissäilyttämiseen ja tunnistamiseen.26 Metatietoa on kolmenlaista: kuvailevaa, hallinnollista ja rakenteista.

migraatio

Tapahtuma, jossa pitkäaikaissäilytyksessä olevan säilytyspaketin tietosisältöä tai säilytystietoa muutetaan. Esimerkiksi säilytettävän tekstidokumentin ASCII-koodien muuttaminen UNICODEksi.

nimi

Merkkijono, jolla toimijaan viitataan tai on viitattu yleisesti.

oikeushenkilö

Oikeushenkilö eli juridinen henkilö on henkilöiden tai pääomien yhteenliittymä, jolla on omat oikeutensa ja velvollisuutensa. Oikeushenkilöitä tarvitaan taloudellisen, aatteellisen tai yhteiskunnallisen toiminnan järjestämistä varten. Vain lainsäädännön tuntemat oikeushenkilöt voivat saada oikeussubjektin aseman.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeussubjekti

ontologia

Formaali, eksplisiittinen määrittely yhteisestä käsitteistöstä

Käsitteen määritelmä on kopioitu KDK-kokonaisarkkitehtuurin (versio 3.0, 26.10.2015) sanastosta.

RDA–Resource Description and Access

Resource Description and Access (RDA) pohjautuu anglo-amerikkalaisiin luettelointisääntöihin (AngloAmerican Cataloguing Rules, AACR2). RDA:n viitekehyksenä ovat Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR) ja sen johdannaiset Functional Requirements for Authority Records (FRAD) ja Functional Requirements for Subject Authority Data (FRSAD). Nämä käsitemallit määrittelevät tiedonhaun kohteet, entiteetit ja näitä kuvailevat tiedot eli attribuutit ja entiteettien keskinäiset suhteet. KDK-kokonaisarkkitehtuurissa RDA on määritelty toimijan kuvailun yhteisiksi säännöiksi.

semanttinen yhteismitallisuus

Merkityksien yhteismitallisuus. Kuvailussa semanttinen yhteismitallisuus tarkoittaa metatietojen merkitysten yhdenmukaisuutta.

Nimitietopalvelussa semanttinen yhteismitallisuus tarkoittaa niin RDA-kuvailusääntöihin perustuvien kuvailutietojen yhdenmukaisuutta kuin nimien merkitysten yhteismitallisuutta. Semanttinen yhteismitallisuus toteutuu yhteisten kuvailusääntöjen (esim. RDA) ja yhteisten standardien (esim. ISNI) ja yhteisten sanastojen (esim. EU Core Vocabulary) kautta.

tietoelementti

Metadatassa tietoelementti on datan pienin, jakamaton tiedon yksikkö jolla on sekä täsmällinen merkitys että määritelmä (ks. ydinelementti)29

In metadata, the term data element is an atomic unit of data that has precise meaning or precise semantics (Wikipedia)

tietomalli

Tiedon rakenteen määrittelevä datan organisoinnin kuvaus

Description of the organization of data in a manner that reflects an information structure (ISO 5127)

tietovaranto

Tietovaranto on tietokokonaisuus tai erilaisten tietokokonaisuuksien koontipiste. Tietovaranto voi joko olla kaikkien yhteisesti ja vapaasti käytettävissä tai sen käyttö voi olla rajoitettua. Yhteisesti käytettäviä vapaita tietovarantoja ovat esimerkiksi kaikille avoimet yliopistokurssit verkossa (Massive Online Open Courses, MOOC) ja pian Suomessa käyttöön tulevan Kansallisen palveluväylän kautta saavutettavat palvelut ja tietovarannot. Rajoitettuja tietovarantoja ovat esimerkiksi erikoisalojen tietokannat, joihin pääsy edellyttää lisenssin ostamista tai vuosimaksua.

toimija

Luonnollinen henkilö, oikeushenkilö tai luonnollisten henkilöiden tai oikeushenkilöiden muodostama ryhmä (ISO 27729)

toimijaentiteetti

Ks. entiteetti

toimijatietokanta

Toimijatietovarannon tekninen toteutus, joka perustuu selvityksen yhteydessä työstettyyn toimijatietokannan tietomalliin

toimijatietovaranto

Toimijoiden/julkisten identiteettien metatietojen muodostama kokonaisuus

tunnus

Merkkijono tai linkki joka identifioi tunnistettavan objektin, henkilön tai organisaation joko yksinään
tai yhdessä muiden tietoelementtien kanssa. 

Data string or pointer that establishes the identity of an item, institution or person alone or in combination with other elements (ISO 5127)

tunnusjärjestelmä

Standardiin tai muuhun yleisesti tunnettuun dokumenttiin perustuva järjestelmä, jonka avulla voidaan antaa pysyviä tunnuksia yleensä jollakin tavoin rajatulle joukolle objekteja, henkilöitä tai organisaatioita. Nimitietopalvelun kannalta merkittäviä tunnusjärjestelmiä ovat henkilön tai organisaation julkisen identiteetin ISNI-tunnus, yksittäisen tutkijan ORCID tai opiskelijan oppijanumero, joiden avulla identifioituun kohteeseen on mahdollista viitata yksilöidysti.

ydinelementti

RDA-kuvailusääntöjen mukaisen hyvän kuvailutason edellyttämät tietoelementit (ks. tietoelementti)




  • No labels