Aika klo 14.30 - 15.45

Paikka Zoom-etäyhteys kokouskutsussa


Paikalla


Hannu-Pekka Polttila, Museovirasto (PJ)
Katja Hellman, Svenska Litteratursällskapet
Miia Herrala, Kansallisarkisto
Katja Moilanen, Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Heikki Helin, CSC
Piia Naukkarinen, Kansalliskirjasto
Nina Hyvönen, Kansalliskirjasto
Marja-Liisa Seppälä, Kansalliskirjasto
Lauri Saarikoski, Yle
Matias Frosterus, Kansalliskirjasto
Leena Furu-Kallio, Museovirasto
Mikko Lappalainen, Kansalliskirjasto
Juha Hakala, Kansalliskirjasto
Aleksi Salo, CSC
Ulriikka Puura, Kotus
Minna-Liisa Mäkiranta, Kansallisarkisto
Jari Kettunen, Museovirasto
Anna Tuominen, Kansalliskirjasto (sihteeri)


Poissa 

Kenneth Ahlfors, Kansallisarkisto
Sampsa Heinonen, Museoliitto
Marjut Puominen, Helsingin kaupunginkirjasto

Käsitellyt asiat

  • Esittelykierros

  • Keskustelu KAM-sektorin kokonaisarkkitehtuurin kuvauksen laatimisesta / päivityksestä.
    Myös OKM:n kanssa keskustelut KAM-sektorin kokonaisarkkitehtuurityöstä. Juha Henriksson (arkistopuolen arkkitehtuuriryhmän vetäjä) myös kiinnostunut keskustelemaan yhteistyöstä kokonaisarkkitehtuurityössä.

    Sisältöjen ja painopisteiden päivittäminen mm. ajankohtaisten tiedonhallintamallien näkökulmasta (aiemmin teemoista keskusteltiin kokouksessa 16.3.2021). Mitä kokonaisarkkitehtuurin osa-alueita haluaisimme tässä ryhmässä miettiä ja kehittää ja millaisella tavoitetasolla? Keskustelua: tässä ryhmässä tärkeä teema arkkitehtuurien yhdistäminen. Kuinka paljon hyödynnetään aiempaa kuvausta aiheesta? Mahdollinen aikataulu? Todettiin, että kiinnostusta kuvauksen päivittämiseen on. Ehdotuksia voisi luonnostella pienemmällä työryhmällä. Kun suunnitelma on saatu luonnosteltua, voidaan olla yhteydessä ministeriöön (Tapani Sainio) jatkokeskusteluja varten.

    Työryhmän vetäjää/koollekutsujaa mietittiin. Sovittiin, että Anna ehdottaa mahdollisia kokousaikoja ryhmän järjestäytymiskokoukseen ja kutsuu myös Juha Henrikssonin mukaan.
    Mukaan ryhmään ilmoittautuivat Jari Kettunen, Matias Frosterus, Piia Naukkarinen, Marja-Liisa Seppälä, Heikki Helin ja Miia Herrala.

    Aikataulu: tavoitteena saada ehdotus valmisteltua tämän vuoden aikana. Käsitellään ryhmässä, minkä jälkeen päästään esittelemään asiaa ministeriölle.

  • Nimitietopalvelun jatkoskenaariot
    Matias Frosterus esitteli aiemmin tehtyä, tämänhetkisiä tarpeita, ajatuksia rahoitusmahdollisuuksista ja etenemisskenaarioita. Keskustelussa tulitietomallien erojen vaikutus yhteisten ratkaisujen mahdollisuuksiin, yhteisten tunnisteiden tärkeys aineiston kuvailun tarpeisiin, yhteentoimivuutta edistävien välineiden mahdollisuudet (Finto), toimijatietojen tuotantoympäristöt. Todettiin, että yhteiselle nimitiedolle/nimitietopalvelulle on jatkuvaa kysyntää. Kansalliskirjasto on julkaisemassa tietopaketin keskeisistä tunnisteista.
    Miten edetä: dokumentti, jossa tiivistetään tarpeet/tahtotila ja nimitietopalvelun tärkeys rahoituksen tarpeen perusteluksi. Arviota tarvittavasta rahoituksesta. (Matias edistää tätä)

  • Paikkatietopalvelun tilannekatsaus
    Matias esitteli paikkatiedon tietomallityön ajankohtaisia asioita. Kansalliskirjasto etsii tähän myös uutta työntekijää, ja etenemistahti on osaltaan sidoksissa tähän. Esitellään paikkatietopalveluasioiden etenemistä tässä ryhmässä myös tulevaisuudessa.

  • Standardisalkun päivitys

  • Seuraava kokous. Kokonaisarkkitehtuuritekstiluonnoksen tulisi edetä tähän mennessä.
    Seuraava kokous maanantaina 12.12. klo 15-16.15 Zoomissa.
  • No labels