Aika: keskiviikko 15.11.2017 klo 12.00-15.30
Paikka: Kansalliskirjaston Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1
Läsnä: Ilkka Haataja (pj, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto), Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto, etäyhteys), Ulla Ikäheimo (sihteeri, Kansalliskirjasto), Tarja Mäkinen (Kansalliskirjasto), Katerina Sornova (Kansalliskirjasto), Tommi Viitamies (Helsingin kaupunginkirjasto)
Kutsuttu asiantuntija: Johanna Parviainen (BTJ)
Poissa: Heli Pohjola (Raision kaupunginkirjasto), Tiina Tolonen (Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto)


1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Pöytäkirja hyväksyttiin.

2. Ilmoitusasiat

Kansalliskirjaston Toimijakuvailupalvelu on julkaissut Toimijakuvailuohjeen, jossa on ohjeet henkilöiden ja yhteisöjen kuvailutietojen merkitsemisestä MARC 21 -auktoriteettitietueisiin. Aikaisemmat erilliset Fennican ja Violan auktoriteettiohjeet on yhdistetty nyt yhdeksi ohjeeksi. Palautetta voi lähettää osoitteeseen [email protected].

Toimijakuvailuverkostoa ollaan organisoimassa Kansalliskirjastossa ensi vuoden alusta alkaen. Nyt Jyväskylän yliopisto tekee toimijakuvailua Asteriin, Aalto-yliopisto on tulossa. Uusia tiedontuottajia toivotaan mukaan. Toimijakuvailusta on keskusteltava kirjastojen kesken laajemminkin, nyt Asterin valitsemat muodot ovat Melindassa ja sitä kautta paikallistietokannoissa ilman yhteistä keskustelua. Hankalat musiikkinimet ja Asterin musiikkinimet on verrattava ja yhtenäistettävä. Tämä on uuden musiikkityöryhmän tehtävää.

3. Uusi musiikkityöryhmä 2018-

Kokoonpano: varmistuneet Ilkka Haataja, Jaakko Tuohiniemi (yliopistot), Ilona Heinonen, Tommi Viitamies (yleiset kirjastot), Jaska Järvilehto (oppilaitoskirjasto), Katerina Sornova, Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto). Muutama osallistuja varmistetaan vielä. Yleisradion ja BTJ:n edustajat ovat kutsuttuja asiantuntijajäseniä. Kokouksiin ja mahdollisiin projekteihin voidaan kutsua lisää asiantuntijoita. Ryhmän nimi päätetään ensimmäisessä kokouksessa (ehdotuksia mm. Me-Lu).  Ensimmäinen kokous pidetään tammikuussa. Kokoonkutsujana on Ulla Ikäheimo.

4. Musiikkisanaston ja sisällönkuvailun tilanne

MUSA-sanasto lopetetaan itsenäisenä sanastona ja yhdistetään YSAan vuoden 2018 alusta. MUSA-sanasto on tällä hetkellä jäädytetty eikä sitä kehitetä. YSAn lisäksi on käytössä myös SEKO ja Suomalainen lajityyppi- ja muotosanasto. Käytännön vaikutukset ovat merkittäviä.

  • ketjutuksen jatkaminen - tarvitaanko enää ketjuja?
  • konversiot eri tietokannoissa
  • genre- ja muototermit kenttiin 380 ja 655, esityskokoonpanot 382 (soittimet ovat edelleen myös YSAn termejä)

Uudelle työryhmälle tehtäväksi sisällönkuvailun ohjeistaminen uuden Sisällönkuvailuoppaan mukaisesti sekä ylläolevien sanastojen käyttölinjaukset. Käytännössä MUSAn ja YSAn yhdistäminen ja SLM-sanaston valmistuminen vie vielä aikaa, sen jälkeen voidaan suunnitella musiikin asiasanojen konversiot tietokannoissa. Tämän jälkeen voidaan aloittaa YSAsta YSOon siirtymän käytännön toteutus.

5. Musiikin pääesittäjyys

Katve-kokouksen pöytäkirjasta 19.9.:

"Kohta 3. RDA ja musiikin pääesittäjyys (Ulla Ikäheimo)

Musiikin pääesittäjyyden merkitsemisestä RDA:ssa on keskusteltu kahdessa edellisessä (2017-03-21, 2016-09-20) kokouksessa. Asian taustoja on avattu Ulla Ikäheimon 20.9.2016 pitämässä alustuksessa. Nyt käytiin läpi asian tilannetta. Tiivistetysti kyse on siitä, että RDA:n mukaan esittäjä ei voi olla musiikkiaineiston päätekijä ("creator"), tämä siirtymäajan jälkeen päivitettävä dataan, mutta järjestelmien tulee jatkossakin tukea näytöissä ja hyllypaikkamerkinnöissä aineistojen järjestämistä tekijän mukaan.

Axiell on toteuttanut ominaisuuden Auroran versioon 6.

HelMetissä kuvailukäytännön muuttaminen RDA:n mukaiseksi ei ole toistaiseksi suunnitteilla.

Voyager-kirjastoista Arsca ja Viola ovat siirtyneet kuvailussaan RDA:n mukaiseen käytäntöön. Pääesittäjän ilmaisevaa $9-osakenttää heillä ei kuitenkaan käytetä. Myös AMK-kirjastot ovat myöntyväisiä ehdotettuun käytäntöön.

Melindassa asia ei ole ongelma, sillä siellä ei ole esimerkiksi tähän liittyvää hyllypaikkaproblematiikkaa."

Uusi musiikkityöryhmä käsittelee vielä asiaa ja päivittää ohjeistuksia. RDA:ssa on tulossa muutoksia aggregaattiteosten kuvailuun, tämä voi vielä vaikuttaa ohjeisiin. Pääesittäjää ei kuitenkaan olla hyväksymässä "creatoriksi".

5. Musiikin sovellusohje
5.1 Kiinteiden kenttien tilanne

Kiinteät kentät puuttuvat edelleen sovellusohjeesta. Ulla Ikäheimo päivittää nämä joulukuussa.

5.2. Nuottiaineiston 008 merkkipaikat

Kysymys:

Kuinka nuottiaineistossa tullaan ohjeistamaan 008-kentän koodeja. Esim. jos kyseessä pianopartituuri + soitinäänet (stemmat) liitteinä?

Laitetaanko: merkkipaikkaan [20] (nuottijulkaisun tyyppi) koodiksi  ”p” (pianopartituuri). Laitetaanko merkkipaikkaan [21] ( äänet) koodiksi  ”e” (soitinäänet). Käytetäänkö tämän lisäksi liiteaineiston merkkipaikkoja [24-29]? (äänethän on jo kooditettu merkkipaikassa 21).

Mitenkä tulkitaan merkkipaikan [20] koodia ”c” (säestys sovitettu kosketinsoittimelle). Meillä kolmen vuoden takaisessa konversiossa on iso osa pianopartituureista mennyt tälle koodille. Olisiko oikea koodi pianopartituureille kuitenkin ”p”. Mutta milloin tätä koodia ”c” käytetään?

Vastaus:

Merkitään merkkipaikkaan 20 koodiksi "p" ja merkkipaikkaan 21 "e". Liiteaineiston merkkipaikkoja ei tässä tapauksessa käytetä. Pianopartituurin koodi on "p". Koodin "c" käyttöä tutkitaan.

5.3 Moniviestinten kuvailu

Musiikin sovellusohjeen ja KUMEA-työryhmän MARC 21 –sovellusohjeen välillä on nyt ristiriita moniviestinten 300-kentän kohdalla. Musiikkiohjeessa neuvotaan edelleen laittamaan kaikkien osien tiedot yhteen 300 a-kenttään pilkuilla erotettuina, kun yleisessä ohjeessa on tämä malli:

moniviestin
300 ## ‡3
Nide: ‡a 1 nide (99 sivua)
300 ##  ‡3 CD-äänilevy: ‡a 1 CD-äänilevy (61 min 44 s)

Kirjastoista on tullut ihmettelyä poikkeavasta ohjeistuksesta eri aineistojen käsittelyssä. KUMEA-työryhmässä puhuttiin kesäkuussa aiheesta. Vaikka sääntöjen mukaan on mahdollista valita kahdesta vaihtoehdosta, ei kansallisesti voida suosittaa molempia. Kuvailijoille ei voi oikein perustella, miksi kielen oppikirja + CD merkitään eri tavalla kuin soitonopas + CD. 300-kentän toistaminen on kansainvälisesti käytössä oleva tapa, Fennican kuvailijat ovat tämän selvittäneet. 300-kentän toisto on rakenteistetumpi vaihtoehto.

Jos paketissa on mukana liiteaineisto, esim. tekstilehtinen, siitä tehdään oma 300-kentän toistuma.  300-kentän toisto voi vaikuttaa raskaalta, mutta moniviestinten luettelointipohjiin voi nämäkin kentät merkitä valmiiksi. MusaMelinda-ryhmä kyseenalaistaa osakentän 3 käytön tapauksissa, joissa se ei tuo lisäarvoa. KUMEA-ryhmän ohjeeseen toivotaan lisättävän monimutkaisempia esimerkkejä.

Kaiken kaikkiaan moniviestinten tiedonhaku voi olla hankalaa - jos haetaan nuottijulkaisuja tai äänitteitä, nykyiset järjestelmät eivät löydä niitä moniviestinten osina.

MusaMelinda keskusteli myös stemmojen kuvailusta. Tähän mennessä ne on kuvailtu liitteenä, mutta ne voisi kuvailla myös samanarvoisina kuvailun kohteen osina. Asiaa tutkitaan.

5.4 084-osakentän toisto

Musiikin sovellusohjeessa on ohjeistettu toistamaan YKL-luokituskentän 084 osakenttää a, jos luokituksilla on suhde toisiinsa. Sisällönkuvailuohjeessa ja MARC 21 -sovellusohjeessa tätä ohjetta ei ole. Sisällönkuvailuryhmässä keskusteltiin keväällä asiasta ja toivottiin yhtenäistä käytäntöä. Viimeisin keskustelun kommentti Jaakko Tuohiniemeltä:

"Mielestäni formaatin teksti ”Subfield $a is repeated to record an alternative class number” viittaa siihen, että luokat ovat keskenään vaihtoehtoisia, eivät toisiaan täydentäviä [https://www.loc.gov/marc/bibliographic/bd084.html]. Eli ideana olisi, että kirjasto valitsee hyllyluokaksi yhden |a-kentässä olevista, jotka ovat keskenään samanarvoisia. Jos aineisto käsittelee useita asioita ja luokat ovat ennemmin sisällönkuvailua kuin hyllyluokitusta, niin itse en ainakaan toistaisi |a-osakenttää, vaan koko 084-kenttää."

Päätettiin poistaa a-osakentän toistettavuutta koskeva ohje musiikin sovellusohjeesta, vaikka se formaatin mukaan onkin mahdollista.

5.5 Kokoavat yhtenäistetyt nimekkeet

Kokoavaa yhtenäistettyä nimekettä käytetään kentässä 243. KUMEA-työryhmä on ohjeistanut kentän käyttöä. Musiikin osalta tarkempi ohjeistus siirtyy uudelle musiikkiryhmälle.

6. Lopetus

MusaMelindan viimeinen kokous lopetettiin klo 15.30. Uusi musiikkityöryhmä aloittaa tammikuussa 2018.

 

 

 

 

 

 

  • No labels