LUUMU-RYHMÄN JA MUSAMELINDAN YHTEISKOKOUS

Aika: tiistai 3.2.2015 klo 13.00-16.00

Paikka: Kansalliskirjasto, Teollisuuskatu 23, huone C454 (Tiuhti)

Läsnäolijat:
Marita Ahvenjärvi (Tampereen kaupunginkirjasto, MM) (ACP), Ilkka Haataja (puheenjohtaja, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto, Luumu + MM), Ulla Ikäheimo (sihteeri, Kansalliskirjasto, MM), Anna Kanerva Lamppu (Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz Konservatorion kirjasto, Luumu), Kyösti Mäkelä (Jyväskylän kaupunginkirjasto. Luumu + MM), Tarja Mäkinen (Kansalliskirjasto, MM),  Lauri Saarikoski (YLE Arkisto, Luumu),  Kateřina Šornová (Kansalliskirjasto, Luumu + MM), Tiina Tolonen (Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto, MM) (ACP), Jaakko Tuohiniemi (Helsingin yliopiston kirjasto, Luumu), Tuomas Tyyri (Kansalliskirjasto, Luumu), Tommi Viitamies (Helsingin kaupunginkirjasto, Luumu + MM), Miikka Virtanen (BTJ Finland Oy, Luumu)
Poissa: Erkki Huttunen (Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirjasto, MM)

PÖYTÄKIRJA

1. Ajankohtaista

Melinda: edelleen osakohteiden tuplakontrolli ja yhdistyminen on työn alla. Ammattikorkeakoulukirjastojen viimeiset tietueet odottavat käsittelyä (noin 20 prosenttia ajetuista tietueista). Tampereen Piki-tietokannan musiikkiaineistot ovat tulossa muun aineiston mukana haravointiin ja testiajoihin helmi-maaliskuussa.

Luumu-ryhmä: käyty läpi RDA-lukua 6, jossa paljon eroja nykyluettelointiin. Myös muiden RDA-lukujen musiikkiaiheiset linjaukset tulossa Luumun käsittelyyn.

2. Musiikkiaineiston ja osakohteiden minimivaatimukset

MusaMelindan tekemä määrittely Melindaa varten 4.12.2014

Periaate: kuvaillaan kaikki musiikkiaineisto osakohteina
Vielä on määriteltävä, missä tapauksessa tästä periaatteesta voidaan poiketa. Omien tietokantojen tekijä-nimeke-kirjauksista voi muodostaa aineistoajojen yhteydessä miniosakohteita, jos näin halutaan.

Osakohteen minimivaatimukset tarvitaan, koska kuvailun taso esim. kansallisdiskografian ja yleisten kirjastojen välillä on erityisesti populaarimusiikissa hyvin suuri. Osakohteet ovat teoksia, joiden tekijätiedot tarvitaan tunnistamiseen ja kuvailuun viimeistään RDA-sääntöihin siirryttäessä. Yleisissä kirjastoissa ei populaarimusiikissa suurten aineistomäärien takia ole voitu merkitä tarkkoja tietoja, ainoastaan kappaleen nimeke ja esittäjä, joka sekin on merkitty vain emotietueeseen ja yhdistyy kappaleeseen hakuvaiheessa.

Taidemusiikki: taidemusiikin osakohteiden taso on kaikissa kirjastoissa suhteellisen korkea. Minimitasolla tarvitaan säveltäjä, yhtenäistetty nimeke (silloin kun se voidaan muodostaa), nimeke, sanoittaja, sovittaja ja esittäjät. Sen sijaan ISRC-tunnus, kesto, erilaiset huomautukset alkuperästä ym. ovat vapaaehtoisia ja käytössä lähinnä kansallisdiskografiassa.

Tarvittavat kentät: , , 041, 1xx, 240, 245, 336, 337, 7xx, 773

Populaarimusiikki: Hyväksytään minimitasoksi populaarimusiikin osakohde, jossa ei tarvitse olla 1xx-kentän säveltäjätietoa. Tässä tapauksessa esittäjä merkitään 7xx-kenttään, ei 1xx-kenttään. Jos esittäjätietoa ei ole, merkitään 245-kentän osakenttään $c ainakin ensimmäinen vastuuhenkilö. Ellei vastuuhenkilöäkään löydy, teos identifioidaan esim. merkitsemällä alkusanat tai huomauttamalla kappaleen alkuperästä. Melindaan tehdään huomautus tai koodi, joka kertoo tietueen olevan keskeneräinen eikä tekijätietoja ole tarkistettu. Työryhmä totesi, että tällaiset tietueet vaativat lisätyötä, kun siirrytään RDA-kuvailuun.

Tarvittavat kentät: 007, 008, 041, 245a, 336, 337, (031t, 5xx), 7xx, 773

Kun musiikin osakohteita ajetaan tietokannoista Melindaan, osakohteista puuttuva esittäjätieto kopioidaan emon 1xx-kentästä osakohteen 7xx-kenttään.

Kommentit:

  • minimitaso ei saa muodostua maksimitasoksi
  • jos Melindan emossa ja siihen myöhemmin yhdistyneissä osakohteissa on samoja tietoja, tietoja ei poisteta emosta
  • tehdään johdonmukaisesti ja oikein, vaikka ei käytetä kaikkia kenttiä ja osakenttiä
  • tarvitaan minimitason lisäksi myös suositustaso
  • tasokoodien käyttö määriteltävä
3. Funktiokoodit / roolit

Kumea-ryhmä suosittelee kokonaan kirjoitettuja, kuvailukielisiä funktioita. Fennicassa ja suurimmassa osassa Melinda-kirjastoja nämä funktiot on otettu käyttöön muussa kuin musiikkiluetteloinnissa. Luumun ja MusaMelindan päätös asiasta musiikin osalta tarvitaan.

Melindaan on tulossa keväällä mahdollisuus valita funktion kieli ja muoto replikoinnissa. Melindan opacissa funktiot näytetään jatkossa näytön kielen mukaisina kokonaisina termeinä. Automaattisia korjausajoja lyhenteistä kokonaisiksi termeiksi on myös mahdollista tehdä. Kysymys on, mitä tehdään soitinnimille, -lyhenteille, äänialoille ja englanninkielisille funktioille.

Toivotaan lyhenteistä luopumista ja mahdollisuutta edelleen käyttää soittimien nimiä funktioissa.

Tausta-aineistoa:

PCC Guidelines for the Application of Relationship Designators in Bibliographic Records

http://www.loc.gov/aba/pcc/rda/PCC%20RDA%20guidelines/Relat-Desig-Guidelines.docx

Melindan funktio-ohjeet MARC 21 -sovellusohjeessa kunkin kentän kohdalla ja Funktiotermit Melindassa -ohjeessa

Suositus:
Suomenkieliset lyhenteet muutetaan kokonaisiksi termeiksi. Suositellaan, että 100-kentässä ei toisteta e-osakenttää, vaan merkitään nykyisen käytännön mukainen yksi funktio (esim. säveltäjä) ja merkitään muut funktiot 700-kenttään toistaen tarvittaessa e-osakenttää.

HUOM! Kokouksen jälkeen tulleiden kommenttien ja uudelleen harkinnan jälkeen suositellaan, että funktiolyhenteet avataan ja toistetaan koko 700-kenttää eri funktioissa kuten nykyisinkin.

esim.
700 $a Karjalainen, J., $e esitt. - > 700 $a Karjalainen, J., $e esittäjä

700 $a Mattila, Karita, $e S -> 700 $a Mattila, Karita, $e sopraano

 

Ehdotus harkittavaksi:

Soittimet, äänialat ja niiden lyhenteet muutetaan kokonaisiksi termeiksi ja niiden eteen lisätään RDA-rooli, esim.

700 $a Mattila, Karita, $e S -> 700 $a Mattila, Karita, $e laulaja: sopraano

700 $a Lagerspetz, Juhani, $e piano -> 700 $a Lagerspetz, Juhani, $e soittaja: piano

700 $a Aaltonen, Juhani, $e huilu
700 $a Aaltonen, Juhani, $e saksofoni -> 700 $a Aaltonen, Juhani, $e soittaja: huilu, $e soittaja: saksofoni

4. Teosauktoriteetit = RDA:n teosten kuvailu

Asteri-auktoriteettitietokantaan viedään jossain vaiheessa myös teosauktoriteetteja, joita on valmiina vain musiikkiteoksista. Tekijä/nimeke- ja nimekeauktoriteetit ovat perusta RDA-sääntöjen "teosten kuvailulle". Onko Luumu-ryhmällä (ja MusaMelindalla) mahdollisuutta tehdä konkreettinen ehdotus RDA-teostietueen mallista?  Musiikkinimekkeiden ohjeluetteloiden vienti RDA-tietueina Asteriin voisi olla yksi tulevaisuuden hanke - Arscan ja Violan nykyisten auktoriteettitietueiden lisäksi.

Todettiin, että on syytä tehdä teosauktoriteettitietueiden malli riippumatta aineistotyypistä. Musiikkiaineiston kuvailijoilla on tässä annettavaa muille aineistoille, joissa teosauktoriteetteja ei ole tehty. Luumu-ryhmä valmistelee malleja, kunhan kaikki RDA-linjaukset on tehty, ja MusaMelinda kommentoi niitä.

5. Muita asioita
Ryhmien seuraavat kokoukset sovitaan erikseen.

  • No labels