Suomen kansallisbibliografia on suomalaisen julkaisutuotannon tietovaranto, joka muodostuu vapaakappalelain (laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) nojalla luovutetun aineiston pohjalta. Kuvailussa noudatetaan kansallisbibliografiatyön kansainvälisiä suosituksia.

Kansallisbibliografia löytyy luetteloituna  Kansalliskirjaston hakupalvelusta.
Kansalliskirjasto ja Helsingin yliopiston kirjasto vaihtavat kirjastojärjestelmänsä vuosina 2019–2020. Kansalliskirjasto vaihtaa järjestelmänsä ensin. Kansalliskirjasto siirtyy käyttämään avoimen ja vapaan lähdekoodin Koha-kirjastojärjestelmää, jota se myös kehittää suomalaisten tiedekirjastojen tarpeisiin.

Uudistuksen myötä Kansalliskirjaston aineistojen näkyvyyteen tulee parannuksia. Kun Kansalliskirjaston hakupalvelussa ei ole muita kirjastoja, saadaan haussa esille aiempaa havainnollisemmin Kansalliskirjaston monimutkaiset aineistot. Myös kansalliskokoelma Fennica tulee tilattavaksi napin painalluksella hakupalvelun kautta. Lisäksi kokoelmat, laina-ajat ja teosten sijainnit jaotellaan sekä esitetään hakupalvelussa aiempaa yksinkertaisemmin.

Maanantaista 2.9. alkaen Kansalliskirjaston lainat, tilaukset, varaukset, palautukset ja maksut voi hoitaa vain Kansalliskirjastossa tai Kansalliskirjaston hakupalvelussa kansalliskirjasto.finna.fi.

Lisätietoja

Kansalliskirjaston Scripta selecta -blogin tuoreessa Fennican hakuvinkki-spesiaalissa esitellään käteviä käytännön vinkkejä, joiden avulla Kansalliskirjaston hakupalvelussa voidaan kohdistaa hakuja suoraan kansallisbibliografia-aineistoihin. Tämä ja monia muita kiinnostavia aiheita löytyy osoitteesta: http://blogs.helsinki.fi/scriptaselecta/

 

Kansalliskirjasto on avannut useiden kirjastojärjestelmiensä poimintaluettelointiin tarkoitetut rajapinnat vapaaseen käyttöön 30.9.2016 alkaen. Avaamisen myötä kirjastot voivat maksutta noutaa 12 miljoonan tietueen valikoimasta kuvailutietoja omaan kirjastotietokantaansa. Tietojen poimimisen ansiosta jo muualla tehtyä kuvailua ei tarvitse tehdä kirjastoissa uudelleen.

Lue lisää aiheesta Kansalliskirjaston verkkosivuilta.

Ohjeet rajapintojen käyttöön löydät Melindan asiakaswikistä.

 

Suomen kansallisbibliografia Fennica saavutti kesällä maagisen miljoonan bibliografisen tietueen rajapyykin. Aiheesta lisää Kansalliskirjaston verkkosivuilla.

 

Kesäkuussa on kansallisbibliografiapalveluissa syytä juhlaan, sillä bibliografisten tietueiden määrä Fennicassa on saavuttamassa huiman miljoonan tietueen merkkipaalun. Toukokuun viimeisenä päivänä lukumäärä kasvoi 998 189 tietueeseen, ja seuraava tasaluku tullaan todennäköisesti saavuttamaan kesäkuun loppuun mennessä. Kartuntaa seurataan päivittäin suurella mielenkiinnolla.

Uusi asiakaswiki julkaistu

Tervetuloa kansallisbibliografiapalvelujen uuteen asiakaswikiin. Sisältöjä täydennetään huhtikuun kuluessa.

Mikäli etsimääsi tietoa ei vielä löydy, voit olla yhteydessä palveluosoitteisiimme fennica-posti@helsinki.fi ja viola-posti@helsinki.fi.

 

  • No labels