Suomen kansallisbibliografia on suomalaisen julkaisutuotannon tietovaranto, joka muodostuu kulttuuriaineistolain (laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) nojalla luovutetun aineiston pohjalta. Kuvailussa noudatetaan kansallisbibliografiatyön kansainvälisiä suosituksia.

Kansallisbibliografia on käytettävissä Kansalliskirjaston hakupalvelun kautta. Hakupalvelusta löytyy myös hakuohjeita Fennican ja Violan sisältöihin.

Tilastotietoa kansallisbibliografian sisällöistä löytyy julkaisusta Suomen kansallisbibliografia 2022 - Fennica ja Viola lukuina.



Kuinka monta kirjaa Suomessa julkaistaan vuosittain?
Mitkä ovat musiikin yleisimmät lajityypit?
Ovatko kirjat nykyisin pidempiä vai lyhyempiä kuin sata vuotta sitten?


Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus uudesta julkaisusta, jossa esitellään kotimaisen julkaisutuotannon aihepiirejä ja julkaisumäärien muutosta vuosien varrelta.

Kansalliskirjasto kerää ja tallettaa kotimaisen julkaisutuotannon jälkipolvia varten. Itse julkaisujen arkistoinnin lisäksi myös niihin liittyvien kuvailutietojen säilyttäminen on tärkeää, jotta koko ajan karttuvan kokoelman sisältöjä pystytään hakemaan ja käyttämään. Nämä tiedot löytyvät Suomen kansallisbibliografiasta.

Tutustu julkaisuun Doria-julkaisuarkistossa ja lue lisää sen tekemisestä uusimmasta Tietolinjasta.

Kansalliskirjasto ja Helsingin yliopiston kirjasto vaihtavat kirjastojärjestelmänsä vuosina 2019–2020. Kansalliskirjasto vaihtaa järjestelmänsä ensin. Kansalliskirjasto siirtyy käyttämään avoimen ja vapaan lähdekoodin Koha-kirjastojärjestelmää, jota se myös kehittää suomalaisten tiedekirjastojen tarpeisiin.

Uudistuksen myötä Kansalliskirjaston aineistojen näkyvyyteen tulee parannuksia. Kun Kansalliskirjaston hakupalvelussa ei ole muita kirjastoja, saadaan haussa esille aiempaa havainnollisemmin Kansalliskirjaston monimutkaiset aineistot. Myös kansalliskokoelma Fennica tulee tilattavaksi napin painalluksella hakupalvelun kautta. Lisäksi kokoelmat, laina-ajat ja teosten sijainnit jaotellaan sekä esitetään hakupalvelussa aiempaa yksinkertaisemmin.

Maanantaista 2.9. alkaen Kansalliskirjaston lainat, tilaukset, varaukset, palautukset ja maksut voi hoitaa vain Kansalliskirjastossa tai Kansalliskirjaston hakupalvelussa kansalliskirjasto.finna.fi.

Lisätietoja

Kansalliskirjaston Scripta selecta -blogin tuoreessa Fennican hakuvinkki-spesiaalissa esitellään käteviä käytännön vinkkejä, joiden avulla Kansalliskirjaston hakupalvelussa voidaan kohdistaa hakuja suoraan kansallisbibliografia-aineistoihin. Tämä ja monia muita kiinnostavia aiheita löytyy osoitteesta: http://blogs.helsinki.fi/scriptaselecta/

 

Kansalliskirjasto on avannut useiden kirjastojärjestelmiensä poimintaluettelointiin tarkoitetut rajapinnat vapaaseen käyttöön 30.9.2016 alkaen. Avaamisen myötä kirjastot voivat maksutta noutaa 12 miljoonan tietueen valikoimasta kuvailutietoja omaan kirjastotietokantaansa. Tietojen poimimisen ansiosta jo muualla tehtyä kuvailua ei tarvitse tehdä kirjastoissa uudelleen.

Lue lisää aiheesta Kansalliskirjaston verkkosivuilta.

Ohjeet rajapintojen käyttöön löydät Melindan asiakaswikistä.

 

Suomen kansallisbibliografia Fennica saavutti kesällä maagisen miljoonan bibliografisen tietueen rajapyykin. Aiheesta lisää Kansalliskirjaston verkkosivuilla.

 

Kesäkuussa on kansallisbibliografiapalveluissa syytä juhlaan, sillä bibliografisten tietueiden määrä Fennicassa on saavuttamassa huiman miljoonan tietueen merkkipaalun. Toukokuun viimeisenä päivänä lukumäärä kasvoi 998 189 tietueeseen, ja seuraava tasaluku tullaan todennäköisesti saavuttamaan kesäkuun loppuun mennessä. Kartuntaa seurataan päivittäin suurella mielenkiinnolla.

Uusi asiakaswiki julkaistu

Tervetuloa kansallisbibliografiapalvelujen uuteen asiakaswikiin. Sisältöjä täydennetään huhtikuun kuluessa.

Mikäli etsimääsi tietoa ei vielä löydy, voit olla yhteydessä palveluosoitteisiimme [email protected] ja [email protected].

 

  • No labels