Blog from April, 2022

Kiinnostaako automaattinen asiasanoitus? Kansalliskirjastossa kehitettävä automaattinen asiasanoittaja Annif (https://annif.org) on mukana ELAG-konferenssissa, joka pidetään Latvian kansalliskirjastossa Riiassa 8.-10.6.2022! Konferenssin järjestää European Library Automation Group, joka keskittyy mm. IT-ratkaisujen edistämiseen kirjastoalalla. Ilmoittautuminen on nyt auki, ks. https://elag2022.lnb.lv/registration/. Konferenssin osallistumismaksu on 150€.

Pidämme konferenssissa ns. Annif-bootcampin, eli intensiivikurssin, joka on samankaltainen kuin aiemmin järjestämämme Annif-tutoriaalit (ks. https://github.com/NatLibFi/Annif-tutorial). Osallistujat tutustuvat Annifiin tekemällä käytännönläheisiä tehtäviä, joissa heillä on tukenaan kurssin vetäjien lisäksi laaja verkkomateriaali. Lisätietoa löytyy os. https://elag2022.lnb.lv/programme/bootcamps/#Osma_Suominen. Kurssin vetäjät ovat Osma Suominen, Mona Lehtinen ja Juho Inkinen Kansalliskirjastolta sekä Moritz Fürneisen Saksan taloustieteen kansalliskirjastosta ZBW:stä.

Huomaathan, että kurssille on varattu 2 h/päivä koko seminaarin ajalle. Osallistuminen joka päivä ei ole välttämätöntä. Ensimmäisenä päivänä aloitamme alkeista, ja siirrymme seuraavina haastavampiin aiheisiin. 

FinMeSH Päivitetty

https://finto.fi/mesh/

Lääketieteellinen jäsennelty asiasanasto Medical Subject Headings on päivitetty Fintoon suomen- ja ruotsinkielisine käännöksineen. Julkaisu kattaa kuvailutarpeisiin poimitun otannan varsinaisesta MeSH:stä ja sisältää kaikki viimeisen vuoden aikana tehdyt päivitykset. Tämän vuoden versiossa on uutena ominaisuutena näkyvissä käsitteiden tyyppi siten kun se on MeSH:ssä määritelty - FinMeSH:issä käsitteet ovat kaikki aiheita, julkaisutyyppejä tai maantieteellisiä käsitteitä.

Suomen Lajitietokeskus ylläpitää kansallista luetteloa Suomessa tavatuista eliölajeista. Luettelo on nyt julkaistu avoimena linkitettynä datana myös Kansalliskirjaston Finto-palvelun ylläpitämässä Finto.fi:ssä.


LAJISTO (finto.fi/lajisto)(avautuu uuteen välilehteen) tuo eliölajien tiedot kattavasti myös Finto.fi:n käyttäjien hyödynnettäväksi. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi lajitiedon kuvailukäytön laajentamiseen. Lisäksi Lajiston ja Yleiseen suomalaiseen ontologiaan YSOon perustuvan kansallisen ontologiaverkoston välisten linkitysten kehittäminen tulee julkaisun myötä ajankohtaiseksi.

“Lajisto on hieno avaus virallisen lajitiedon hyödyntämisen laajenemiselle Finton palveluiden avulla. Keskeinen kansallinen lajitietovaranto saa Finto.fi:n kautta toivottavasti uusia käyttäjiä, ja sen mahdollisuudet myös esimerkiksi sisällönkuvailussa tunnistetaan entistä paremmin”, toteaa Finto-palvelun kehittämispäällikkö Mikko Lappalainen

“Suomen Lajitietokeskuksen eliönimistön julkaiseminen Fintossa on erinomainen avaus, jonka potentiaalia ei osaa vielä edes arvoida. Ontologioiden käyttö varmaankin lisääntyy exponentiaalisesti tulevina vuosina linkitetyn avoimen tiedon (LOD) ymmärryksen kasvun myötä. Samoin Finto tarjoaa erinomaisen referenssin, jonne on helppo ohjata kaikkia asiasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita” linjaa Kari Lahti, Luonnontieteellisen keskusmuseon biodiversiteetti-informatiikan yksikön johtaja.

Luettelo on rakenteeltaan hierarkkinen ja kuvastaa nykynäkemystä eliölajien keskinäisistä sukulaisuussuhteista. Luettelon ovat koonneet ja sitä ylläpitävät eri eliöryhmien suomalaiset asiantuntijat. Kerran vuodessa luettelosta julkaistaan viittauskelpoinen muuttumaton versio, joka on ladattavissa Lajitietokeskuksen verkkosivuilta (https://laji.fi/lajiluettelo(avautuu uuteen välilehteen)). LAJISTO-luettelo päivitetään kerran vuodessa synkronoidusti Lajitietokeskuksen lajiluettelon julkaisun kanssa.

Finton LAJISTO-luettelo perustuu lajiluettelon 2021-versioon, joka on julkaistu tammikuussa 2022. Lajien lisäksi luettelossa ovat mukana lajia ylemmistä taksonomisista tasoista suvut, alaheimot, heimot, alalahkot, lahkot, luokat, pääjaksot, kunnat ja yläkunnat. Luettelossa on sekä tieteelliset nimet että suomen- ja ruotsinkieliset nimet niille taksoneille, joille sellainen on olemassa.


LAJISTO-luettelo Finto.fi:ssä finto.fi/lajisto(avautuu uuteen välilehteen)

Suomen Lajitietokeskus laji.fi(avautuu uuteen välilehteen)


Lisätietoa:

Kehittämispäällikkö Mikko Lappalainen, Finto-palvelu, Kansalliskirjasto, [email protected](avautuu uuteen välilehteen)

Yksikönjohtaja, biodiversiteetti-informatiikka, Kari Lahti, [email protected]

HERO päivitetty

Heraldiikan ontologiasta on julkaistu uusi versio: https://finto.fi/hero/.

Julkaisu sisältää heraldiikan termistön päivityksiä ranskaksi, tanskaksi, norjaksi, hollanniksi, venäjäksi, romaniaksi, valkovenäjäksi, ruotsiksi, suomeksi, ukrainaksi, katalaaniksi, saksaksi, portugaliksi, italiaksi ja espanjaksi. Mukana on myös kokonaan uusia käsitteitä. HERO on hieno esimerkki sekä Kansallisarkiston korkealaatuisesta heraldiikan kuvailutyön tuesta, sekä Finton käyttämän linkitetyn datan teknologian mahdollistamasta monikielisyydestä.