Blog from January, 2022

Yleisestä suomalaisesta ontologiasta (YSO) on julkaistu uusi jäädytetty versio 2022.1.Filolaos. Se on erityisesti erikoisontologioiden kehittäjille suunnattu versio YSOsta, johon ei päivitetä finto.fi:n YSO-julkaisuversiossa näkyviä jatkuvia muutoksia. 2022.1.Filolaoksen kehitysversio on optimoitu TopBraid Composer editointityökalulla tapahtuvaa ontologiatyötä ajatellen ja se poikkeaa tietomalliltaan joiltain osin YSOn julkaisuversiosta. Edellinen jäädytetty versio 2021.3.Epikuros julkaistiin alkuvuonna 2021. Nyt julkaistu versio vastaa YSOn tilaa 31.1.2022 ja löytyy alla olevasta linkistä:

https://github.com/NatLibFi/Finto-data/tree/master/vocabularies/yso/releases/2022.1.Filolaos

Filolaos sisältää vuoden 2021 YSO-kokouksissa päätetyt uudet käsitteet sekä käsitteiden muutokset. Alla olevasta linkistä (xlsx-taulukko) löytyvät listattuna erillisiin välilehtiin YSOn Diotima-versioon verrattuna tapahtuneet prefLabel-muutokset kaikilla kolmella kielellä, uudet käsitteet ja käytöstä poistetut käsitteet:

YSO-muuttuneet-Filolaos.xlsx

Antiikin filosofi Filolaos oli Pythagoraan koulukunnan merkittävin jatkaja, ja hänen arvellaan kirjoittaneen ensimmäisenä Pythagoraan opetuksista. Hän esitti varhaisen aurinkokunnan mallin jossa taivaankappaleet eivät kiertäneet maata ja kehitti edelleen Pythagoraan numero-oppia kiinnittäen huomiota erityisesti mystiikkaan. Filolaoksen mukaan kaiken pohjana oli rajoitetun maailmankaikkeuden ja rajoittamattoman (apeiron) välinen harmonia.

Lisätietoja tästä versiosta: [email protected]

Finto-palvelussa vuoden 2022 kehittämistyöt ovat lähteneet vauhdikkaasti käyntiin. Palvelun yksi keskeisimmistä työkohteista on Finto.fi-alustan ylläpito ja kehitys. Finto.fi perustuu Finto-palvelussa kehitettävään avoimen lähdekoodin Skosmos-ohjelmistoon.


Laadimme parhaillaan tiekarttaa Finto.fi:n vuoden 2022 kehitykselle, ja kuulisimme mielellämme käyttäjien näkemyksiä siitä mihin suuntaan Finto.fi:tä tulisi kehittää. Toivotko uudenlaisia hakuominaisuuksia? Nopeusparannuksia? Miten olemassaolevia ominaisuuksia voisi kehittää entistä paremmin käyttäjin tarpeisia vastaaviksi? Voit visioida suurempia kehityslinjoja tai ehdottaa pieniä parannuksia.

Jätä perusteltu ehdotuksesi Flinga-tauluun 4.2.2022 mennessä: 

https://edu.flinga.fi/s/EDRFU5P

Voit myös kannattaa muiden jättämiä ehdotuksia.



Finto.fi:n/Skosmoksen vuoden 2022 Roadmap julkaistaan Skosmoksen GitHubin Wikissä helmikuussa 2022.

Artikkeli Annif and Finto AI: Developing and Implementing Automated Subject Indexing on julkaistu JLIS.it -lehdessä (Italian Journal of Library, Archives, and Information Science) ja luettavissa os. https://doi.org/10.4403/jlis.it-12740 (tai https://www.jlis.it/index.php/jlis/article/view/437). Artikkelissa esitellään Annifia, joka on Kansalliskirjastossa kehitettävä automaattisen sisällönkuvailun työkalu, sekä siihen perustuvaa automaattisen asiasanoituksen palvelua Finto AI:ta. Artikkelissa käydään läpi Annifin ja Finto AI:n uusimpia kehitysaskeleita, pureudutaan Annifin käyttämien uusien algoritmien suorituskykyyn sekä automaattisen sisällönkuvailun käyttökohteisiin. Artikkeli on jo aiemmin julkaistu preprint-versiona Kansalliskirjaston julkaisuarkistossa.


Viite: Suominen, O., Inkinen, J., & Lehtinen, M. (2022). Annif and Finto AI: Developing and Implementing Automated Subject Indexing. JLIS.It, 13(1), 265–282. https://doi.org/10.4403/jlis.it-12740

Vuoden 2021 Kirjastoverkkopäivillä pidettiin työpaja nimeltä Kiinalaisen huoneen arvoitus: automaattisen sisällönkuvailun arviointi jatkuu. Työpaja oli jatkoa aiempien Kirjastoverkkopäivien Annif-työkalun ympärille rakennetuille työpajoille. Aikaisempien pajojen tapaan nytkin keskityttiin automaattisen sisällönkuvailun laatuun ja sen arviointiin. Tässäkin työpajassa osallistujat pääsivät arvioimaan eri aineistoille eri tavoin (koneellisesti ja ihmisvoimin) tuotettuja kuvailuja. Työpajan tarkoitus oli saada laajempi käsitys Annif-työkalun toiminnasta ja kehityksestä.

Työpajassa mukana oli myös professori Koraljka Golub ruotsalaisesta Linné-yliopistosta. Golubin videoitu esitys käsitteli automaattisen sisällönkuvailun laadun arviointia ja hän osallistui lisäksi aktiivisesti keskusteluun työpajan yleisön kanssa. 

Työpajan tuloksista havaittiin Annifin algoritmien kehittyneen, sisällönkuvailun ammattilaisten tuottamat kuvailut arvioitiin kuitenkin koneen tuottamia paremmiksi. Työpajasta ja sen tuloksista kerromme tarkemmin Tietolinjan numerossa 2/2021 (Inkinen, Lehtinen & Suominen 2021).

Työpajassa esittelimme myös Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmän Siskun tekemää Finto AI -palvelun testausta. Testauksen ei ollut tarkoitus olla täysi tieteellinen tutkimus tai käytettävyystutkimus, vaan tarkoitus oli kerätä kokemuksia Finto AI:sta ammattilaiskuvailijan käytössä. Testissä kahdeksan sisällönkuvailun ammattilaista testasi Finto AI:n verkkokäyttöliittymää materiaalilla, jota he työssään käsittelevät. Yleisesti ottaen Finto AI:ta pidettiin hyvänä apuvälineenä kuvailutyössä, vaikkei sen käyttö prosessia nopeuttaisikaan. Kyselyn tuloksista voi lukea lisää testiraportista (Lehtinen (toim.) 2021). 

Suuret kiitokset kaikille Kirjastoverkkopäivien työpajaan ja sen valmisteluun osallistuneille sekä Siskun raportin mahdollistaneille! 

 

Inkinen J, Lehtinen M & Suominen O (2021). Automaattisen kuvailun arvoituksia Kirjastoverkkopäivillä 2021. Tietolinja, 2021(2).  https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021121661232

Lehtinen, M. (toim.), Anttila, M., Forsén, M. Fröjdholm, T., Hilander, L., Hintikka, O., Lindfors, I.,Tiainen, K., & Turunen, T. (2021). Sisällönkuvailun ammattilaisten kokemuksia Finto AI:n käytöstä. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-7816-9

Ohjelmistotuottaja Userix Oy on testannut Finto AI:ta ja lokakuussa ottanut sen käyttöön museoiden kokoelmanhallintaohjelma Collectessa (https://collecte.fi/fi/). Tämä automaattisen kuvailun ominaisuus tuli käyttöön noin 200 henkilölle, jotka työskentelevät 40 museossa.

Museoaineistoa kuvaillessaan Collecten käyttäjä voi kirjoittaa järjestelmään vapaata tekstiä kuvailemaansa objektiin liittyen. Uusi Finto AI -toiminto tarjoaa tämän vapaan tekstin perusteella Yleisestä suomalaisesta ontologiasta YSO:sta poimittuja ehdotuksia, joista käyttäjä valitsee haluamansa termit. Käyttäjän valinnat päätyvät normaalia reittiä muiden asiasanojen kanssa hakupalvelu Finnaan. Collecte käyttää tällä hetkellä asiasanaehdotuksen poimimiseen suomenkielistä YSO-ontologiaa. Tulevaisuudessa Userix yhteistyötahoineen pyrkii viemään tekoälyn ja ontologioiden käyttöä Collectessa pidemmälle.


Kuva 1. Collecten käyttöliittymä Finto AI:n antamine asiasanoineen