Blog from April, 2020

Kansalliskirjaston Finto-palvelu on julkaissut uuden version Finto.fi:n taustaohjelmisto Skosmoksesta.

Skosmoksen uusi versio 2.5 tuo mukanaan uusia toiminnallisuuksia, laatuparannuksia, sekä korjauksia aiemmin havaittuihin virheisiin. Merkittävimpiä uudistuksia ovat mm.

  • pitkien tietolistojen automaattinen lyhennys käsitesivulla (Kuva 1)
  • tuki venäjän- ja tanskankielisille käyttöliittymille (Skosmoksessa, ei käytössä Finto.fi:ssä)
  • helppokäyttöinen viesti-plugin esim. sanastokohtaisten ilmoitustekstien esittämiselle


Kuva 1. Assosiatiivisten käsitteiden listan automaattinen lyhennys YKL:ssa.


Tarkemmat tiedot uudesta julkaisusta löydät Skosmoksen Github-sivulta:

https://github.com/NatLibFi/Skosmos/releases/tag/v2.5

Githubin wikistä löytyy ohjeet uuden version asennukseen ja päivitykseen:

https://github.com/NatLibFi/Skosmos/wiki


Skosmos 2.5 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä.

Uutta Skosmos-versiota koskevaa palautetta voi lähettää osoitteeseen [email protected], ja aiheeseen liittyvään keskusteluun voi osallistua skosmos-users -listalla.


Skosmos-ohjelmiston kehitystä tehdään kuukausittaisissa sprinteissä. Skosmoksen koko kehitysjonon ja aktiivisena olevien sprinttien kehitysjonot löydät täältä: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/projects

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI on tutkinut Annifin käyttöä, ja Tommi Lehtosen ja Juha Piukkulan artikkeli aiheesta on juuri julkaistu Informaatiotutkimus-lehdessä (linkki pdf-versioon, viitetiedot alla). Julkaisussa käsitellään siis mielenkiintoista projektia, jossa Annifia on käytetty televisio-ohjelmien asiasanoittamiseen tekstitystietojen ja ohjelmakuvausten perusteella. Tulokset vaikuttavat lupaavilta ja yhteistyö KAVI:n ja Annif-tiimin välillä jatkuu!

Lehtonen, T., & Piukkula, J. (2020). Automaattinen asiasanoitus Radio- ja televisio-ohjelmatietokanta Ritvassa. Informaatiotutkimus, 39(1). https://doi.org/10.23978/inf.88107