Blog from May, 2015

YSA-kokous 28.5.2015

YSA-kokouksessa 28.5.2015 päätetyt uudet asiasanat ja muutokset.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen joulukuuta 17, 2015

Finto-palvelusopimus

Finto-palvelusopimus solmitaan Fintossa ontologiaa, sanastoa tai luokitusta julkaisevan tahon ja Kansalliskirjaston välillä. Sopimus määrittää osapuolten keskinäiset vastuut ja tehtävät. Vain Fintossa tietovarantoja julkaisevien organisaatioiden tarvitsee solmia sopimus. Finton selailukäyttöliittymää tai rajapintoja käyttävien organisaatioiden, jotka eivät julkaise omaa tietovarantoa, ei tarvitse solmia sopimusta.

Sopimuksen alla oleva versio on pilottisopimus, joka on voimassa 31.12.2016 asti. Vuoden 2016 syksyllä tarkistetaan sopimus ja sitä muokataan tarpeen mukaan, jonka jälkeen julkaistaan ja solmitaan pysyvät sopimukset.

Finton palvelusopmuksesta on kaksi versiota:

Sopimus tulostetaan ja lähetetään päivättynä ja allekirjoitettuna kahtena kappaleena Kansalliskirjastolle osoitteella:

Finto-palvelussa on otettu käyttöön juuri julkaistu Skosmos 1.1-ohjelmisto.

Skosmos 1.1-versiossa suurin uudistus on monikielisten sanastojen parempi tuki. Käyttöliittymän kielen lisäksi on myös mahdollista valita erikseen sanaston kieli alasvetovalikosta, joka on hakukentän vieressä. Esimerkiksi YSOa voi katsoa ruotsin- tai englanninkielisenä kuitenkin niin, että käyttöliittymän peruselementit ovat suomeksi.

Muita käyttäjälle näkyviä muutoksia:

  • käsitteiden aikaleimat näkyvät nyt ihmisystävällisinä päivämäärinä (koskee mm. YSAa, Allärsia, Musaa ja Suomalaisia yhteisönimiä)
  • hakukentän yhteyteen lisätty tyhjennysnappi (rasti)

Ohjelmakoodin laatua on parannettu ja mm. otettu käyttöön Code Climate -laadunarviointityökalu.

Skosmos 1.1 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä. Ohjelmakoodin voi ladata projektin ohjelmistojakelu-sivulta. Projektin wikisivuilta löytyy ohjeet mm. asennukseen ja päivitykseen.

Skosmos-ohjelmiston kehitys jatkuu 1.1:n jälkeen. Seuraavia kehityskohteita ovat mm. kehittyneempi ryhmien näyttö, erityisesti parempi tuki hierarkkisille ryhmille.