Listataan tähän korkeakoulujen Koha-kirjastojärjestelmäasioihin liittyvän viestinnän kanavia.

Koha-foorumi

Kiwin foorumialustan Koha-keskustelukategoria on Finna-foorumin tapaan avoin kaikille.

Redmine

Projektinhallintatyökaluna käytetään yhdessä Koha-Suomen kanssa avoimen lähdekoodin Redmine-ohjelmistoa (tiketti.koha-suomi.fi). Redminen Koha-dokumentaatio on avointa, mutta tiketit vaativat kirjautumisen. Rekisteröidyttyäsi pyydä Koha-postitse tunnuksesi lisäämistä korkeakoulujen käyttäjäryhmään.

Dokumentaatio

Koha-yhteisön ylläpitämä järjestelmädokumentaatio on osoitteessa koha-community.org, jota täydennetään Koha-Suomen osalta Redminessa.

Wikit

Kiwi-sivusto Kansalliskirjaston wikialustalla on julkinen. Korkeakoulujen Koha-pääkäyttäjille, -systeeminhoitajille ja -yleiskokouksen jäsenille on pääsyrajoitettu eDuuni-wikialue, joka on CSC:n ylläpidossa. Kummankin wikin alustajärjestelmä on Confluence.

Lisäksi on Koha-yhteisön wiki, jonka alustana on MediaWiki. Erityisesti yhteisön wikiin on ehtinyt kertyä paljon vanhentunuttakin sisältöä, ja osa uudesta sisällöstä ei ehkä vielä koske Koha-Suomea. On jokaisen wikin käyttäjän vastuulla selvittää, mikä tieto on oikeaa ja ajankohtaista.

IRC

Koha-keskustelua käydään IRC:ssä ainakin OFTC-verkossa kanavilla #koha (englanniksi) ja #kohasuomi.

  • yksi helppokäyttöinen toimiva IRC-klientti on IRCCloud

Jitsi

Jitsi on etäyhteyspalvelu, jota käytetään päivittäisissä keskipäivän ja ex tempore (-)palavereissa käyttöönottoasioista keskustelemiseen. Kansalliskirjaston Koha-huone voisi olla nimeltään meet.jit.si/kk-koha, mutta boteilta suojautumiseksi tai vanhasta tottumuksesta käytetään yleensä toista huonetta (esimerkiksi Koha-Suomen ja yhdysmerkitöntä).

  • Koha-Suomen pääkäyttäjät kokoontuvat Jitsissä tiistaiaamuisin klo 9.15-

Kansalliskirjaston Slack

Kansalliskirjasto käyttää sisäisenä pikaviestimenä Slackiä.

Sähköpostilistat

Kansalliskirjaston ylläpitämiä listoja ovat ainakin yleiskokouksen ja pääkäyttäjien listat ja Kansalliskirjaston Koha-tiimin sisäinen lista. CSC:n ylläpitämiä listoja on ainakin ylläpitäjien lista, jolla esimerkiksi tiedotetaan huoltokatkoista.

Koha-posti

Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut vastaa Koha-tukipyyntöihin sähköpostitse osoitteessa koha-posti ät helsinki.fi.

Sähköpostia käsitellään Microsoftin pilvipalvelussa.

Luottamuksellinen viestintä on mahdollista OpenPGP:llä suojattuna. Pyydä sitä varten Koha-postista julkinen avain ja lähetä samalla omasi. Varmista että avain on oikea.

Koha-postin PGP-avaimen fingerprint (lisännyt 2019.04.08 J.B.):

4876 6F2A C3ED D268 4B7C  8894 3406 555D 3560 41AB

Salattu viestintä on mahdollista myös verkkosivulla https://securemail.helsinki.fi. Viestin aitouden varmistaminen on kuitenkin työlästä, koska sen on voinut lähettää kuka vain: tarvitaan vähintään kolmen viestin vastausketju, jossa jokainen viesti sisältää ensimmäisen, jotta lähettäjä voi luottaa viestinsä tulleen perille, ja vastaanottaja että viesti on siltä jonka nimissä se on lähetetty. Tästä syystä PGP-suojaus on vaihtoehdoista parempi.

  • No labels