Artikkeliviitteiden asiasanoitus:

KYSYMYS:

Ehdotan asialistalle keskustelua aikakauslehtien artikkeliviitteiden asiasanoittamisesta. Mikä on Arton tilanne ja tulevaisuus? Kaipaako Aleksia enää kukaan muu kuin me täällä Ylen Arkistossa? Meillä on jatkuvasti kysyntää niin yleistajuisille tiedeartikkeleille kuin naistenlehtien henkilöjutuille ja nämä puuttuvat Artosta.

VASTAUS:

BTJ (nykyinen Kirjastopalvelu) lakkautti ylläpitämänsä maksullisen Aleksi-tietokannan vuoden 2017 lopussa, jonka jälkeen viitteet siirrettiin Artoon avoimesti haettaviksi. Arto taas yhdistyi Melindaan vuonna 2019. Joidenkin Aleksiin tallennettujen lehtien kuvailua on tämän jälkeen jatkettu eri organisaatioissa Artossa/Melindassa, mutta kuvailu perustuu tallentavien kirjastojen ja muiden organisaatioiden intresseihin ja resursseihin. Keskitettyä rahoitusta artikkelitason kuvailuun ei ole ollut, eikä Aleksin kaltaisen viitetietokannan tuottaminen ole ilmeisesti ollut enää taloudellisesti kannattavaa, vaikka aineistoa käytettiinkin myös monissa yleisissä ja AMK-kirjastoissa, Kotimaisten artikkeliviitteiden kuvailu Melindaan on mahdollista muillekin kuin varsinaisille Melinda-kirjastoille erillisellä Artikkelien kuvailutyökalulla, jossa on kevyempi sopimusmenettely. Artikkeliviitteet saa haettaviksi omaan Finna-näkymään ja ne ovat haettavissa myös Finna.fi:ssä

Haka-tunnukset:

KYSYMYS:

Voiko korkeakouluverkoston ulkopuolinen kirjasto saada Haka-tunnuksen?

VASTAUS:

Kun "kirjautuu Haka-tunnuksilla", kirjautuu kotiorganisaationsa tunnuksella. Organisaatiolla tulee siis olla oma käyttäjienhallintajärjestelmä. Hakassa ei ole lainkaan keskitettyä tunnusrekisteriä.

Hakassa organisaatiosta tulee jäsen -luottamusverkostoon, jossa kukin jäsen luottaa siihen, että muun jäsenen käyttäjätunnuksia ei ole väärissä käsissä ja että tiedot ovat oikein.

Erikoiskirjastoista jotkut varmaankin toimivat jäseneksi kelpoisissa organisaatioissa, mutta monille Haka-verkostoon liittyminen ei valitettavasti ole mahdollista.

Haka-luottamusverkoston jäseneksi voivat liittyä

Jäsen pitää yllä rekisterinpitäjänä opiskelijan, työntekijän tai toimintaan muuten liittyvän henkilön (loppukäyttäjä) henkilötietoja ja vastaa hänen henkilöllisyytensä todentamisesta Haka-luottamusverkostossa. Tämä takia jäseneltä edellytetään

Saavutettavuuskentät:

KYSYMYS:

Celian osalta kiinnostaa se, miten luetteloinnin saavutettavuuskenttien käyttöönottoa valmistellaan. Celiassa suunnitellaan tulevalle vuodelle saavutettavuustietojen lisäämistä Celian omiin aineistoihin. Celian luettelointivastaava Henriikka Kokki voi kertoa lisätietoja.

Mahdollinen jatkokeskustelu tilaisuudessa Celiasta: miten tehostetaan yhteistyötä esim. KVP:n saavutettavuuden osalta (Celia vastaa nyt eri palveluista tuleviin kysymyksiin erikseen).

VASTAUS:

Saavutettavuuskenttiä ja niiden kansallisia sisältöjä ja ohjeistuksia valmistellaan  KUMEAssa ja näiden soveltamista valmistellaan myös julkaisuarkistojen metadatasuositukseen. Tieto Celian kysymyksestä on välitetty myös KUMEAn sihteerille.