Huom! Ota yhteys finna-postiin asetusten muokkaamiseksi keskitetysti. Paikallisesti tehtävät muutokset näkyisivät vain kyseisessä näkymässä.

Sisällysluettelo

Yleiset asetukset ja koodien kielikäännökset

(General)

AsetusTyyppiOletusKuvaus
translationPrefixtekstiFinna-toimisto asettaaKoodien kielikäännöksille käytettävä etuliite

Käännösavaimet

Käännösavaimessa (PREFIX) tarkoittaa yllämainitun translationPrefix-asetuksen arvoa.

Käännettävä tietoKäännösavainKuvausOletusarvoEsimerkki
Sijainti (saatavuustiedot)(PREFIX)(KOODI)(KOODI) on location code AlmassaLocationin external nameabo_alma_max
Noutopaikat varauksille(PREFIX)pickup_location_(KOODI)(KOODI) on location code AlmassaLocationin external nameabo_alma_pickup_location_max
Kotiosoitteeseen toimitus noutopaikkana(PREFIX)pickup_location_home_addressNäytetään, jos kotiosoitteeseen toimitus on sallittu"Toimitus kotiosoitteeseen"abo_alma_pickup_location_home_address
Työosoitteeseen toimitus noutopaikkana(PREFIX)pickup_location_work_addressNäytetään, jos työosoitteeseen toimitus on sallittu"Toimitus työosoitteeseen"abo_alma_pickup_location_work_address

Kirjautumisasetukset

(Catalog)

AsetusTyyppiOletusKuvaus
loginMethodValintaemailKirjautumistapa (email tai password)
groupFeestrue/falsefalseRyhmitelläänkö asiakkaan maksut tyypin, tilan, nimekkeen ja viivakoodin mukaan. Hyödyllinen ainakin niissä tapauksissa, joissa Alma luo päivittäin erillisen myöhästymismaksun.

Jos Shibboleth-kirjautumisessa saatavan käyttäjän tunnisteen (eduPersonPrincipalId tai sähköpostiosoite) perusteella halutaan luoda käyttäjälle automaattisesti kirjastokortti, tarvitaan muutos config.ini:n Shibboleth-sektioon idp_to_ils_map-asetukseen. Tämäkin muutos tehdään keskitetysti. Lähetä muutoksen tekemiseksi seuraavat tiedot Finnan palveluosoitteeseen finna-posti@helsinki.fi:

Varaukset

(Holds)

AsetusTyyppiOletusKuvaus
defaultRequiredDatepäivät, kuukaudet, vuodet1 kuukausiVarauksen tekohetkestä eteenpäin laskettava päivämäärä varauksen oletusvoimassaoloajalle
defaultPickUpLocationMäärittelemätön, tyhjä tai location idMäärittelemätönJos määrittelemätön, käyttäjän on aina valittava noutopiste itse. Jos tyhjä, oletuksena ensimmäinen noutopiste. Muuten oletuksena annettu noutopiste.
pickUpLocationOrderid-listaaakkosjärjestysNoutopisteiden järjestys valintakentässä. Noutopisteet, joita tässä ei listata, näytetään aakkosjärjestyksessä (tällä hetkellä eli 4.5.2021 tosin Finnassa oletusasetuksena on ettei järjestetä). Kotiosoitteen koodi on $$HOME, ja työpaikan $$WORK. Huom! Käytä aina lainausmerkkejä. Esim:
pickUpLocationOrder = "MAIN:SUB:$$WORK:$$HOME"
extraHoldFieldslista

requiredByDate:
pickUpLocation

Lista kentistä, jotka varauslomakkeella näytetään. Mahdolliset arvot ovat comments, requiredByDate, pickUpLocation ja acceptTerms.
helpTexttekstityhjäLomakkeella näytettävä ohjeteksti. Voi sisältää html-koodia.
helpText[fi]tekstityhjäSuomenkielisellä lomakkeella näytettävä ohjeteksti. Voi sisältää html-koodia.
helpText[sv]tekstityhjäRuotsinkielisellä lomakkeella näytettävä ohjeteksti. Voi sisältää html-koodia.
helpText[en-gb]tekstityhjäEnglanninkielisellä lomakkeella näytettävä ohjeteksti. Voi sisältää html-koodia.
acceptTermsTexttekstityhjäLomakkeella optionaalisesti näytettävän ehtojen hyväksyntäkentän teksti. Voi sisältää html-koodia.
acceptTermsText[fi]tekstityhjäSuomenkielisellä lomakkeella optionaalisesti näytettävän ehtojen hyväksyntäkentän teksti. Voi sisältää html-koodia.
acceptTermsText[sv]tekstityhjäRuotsinkielisellä lomakkeella optionaalisesti näytettävän ehtojen hyväksyntäkentän teksti. Voi sisältää html-koodia.
acceptTermsText[en-gb]tekstityhjäEnglanninkielisellä lomakkeella optionaalisesti näytettävän ehtojen hyväksyntäkentän teksti. Voi sisältää html-koodia.
pickupLocationRules[]listamäärittelemätönVarausten noutopisteiden rajaussäännöt. Kenttää voi toistaa. Säännöt käsitellään järjestyksessä alusta loppuun tai kunnes osuvassa säännössä on pysäytysehto (match=stop). Jokainen sääntö sisältää yhden tai useampia kenttiä ja niiden arvoja. Kentät ja niiden käyttö on kuvattu allaolevassa erillisessä taulukossa.
enableItemHoldstrue,false tai "description""description"
 • true: sallitaan nidevaraus aina, kun Alma sanoo sen olevan mahdollinen
 • false: nidevarausta ei sallita koskaan
 • "description": nidevaraus sallitaan, jos niteellä on description ja Alma sanoo varauksen olevan mahdollinen

Varausten noutopaikat

Almassa ei tällä hetkellä (11/2019) ole rajapintaa, jolla voisi pyytää varausta tehtäessä kelvolliset noutopaikat, joten Finnaan on lisätty pickupLocationRules-säännöstö (ks. ylläoleva taulukko), jolla voi luoda säännöt sille, mitkä noutopaikat käyttäjälle näytetään. Alma osaa kyllä olla hyväksymättä varausta, jos noutopaikka ei ole kelvollinen, mutta hyvän käyttökokemuksen tarjoamiseksi olisi hyödyllistä rajata noutopaikat ainakin yleisimmissä tapauksissa kelvollisiin vaihtoehtoihin.

Säännöissä on käytettävissä seuraavat kentät. Kentät erotetaan toisistaan kaksoispisteellä. Lista-muotoisissa kentissä arvot erotetaan toisistaan pilkulla. Jos arvo sisältää kaksoispisteitä tai pilkkuja, sen ympärille laitetaan heittomerkit. Arvoissa loc, avail, unavail ja group voi käyttää säännöllisiä lausekkeita (esim. loc=S.* kelpuuttaa kaikki S-alkuiset sijainnit).

Arvon voi kääntää negatiiviseksi lisäämällä sen eteen huutomerkin. Positiivisia ja negatiivisia sääntöjä ei voi sekoittaa, vaan silloin negatiiviset voittavat aina.

KenttäMahdolliset arvotKuvaus
liblibrary codeKirjaston koodi (voidaan käyttää yksinään tai loc-kentän kanssa, jos location codet menevät päällekkäin eri kirjastoissa)
availliblibrary codeKirjaston koodi kirjastossa, jossa niteitä on saatavissa (voidaan käyttää yksinään tai availloc-kentän kanssa, jos location codet menevät päällekkäin eri kirjastoissa)
unavailliblibrary codeKirjaston koodi kirjastossa, jossa yksikään nide ei ole saatavissa (voidaan käyttää yksinään tai unavailloc-kentän kanssa, jos location codet menevät päällekkäin eri kirjastoissa)
loclocation code (lista)Niteen sijainnit
availlocation code (lista)Sijainnit, joissa on niteitä saatavissa
unavaillocation code (lista)Sijainnit, jossa yksikään nide ei ole saatavissa
policyitem policy code (lista)Niteen policy code
availpolicyitem policy code (lista)Niteen policy code sijainnissa, jossa on niteitä saatavissa
unavailpolicyitem policy code (lista)Niteen policy code sijainnissa, jossa yksikään nide ei ole saatavissa
groupuser group code (lista)Asiakasryhmät
levelcopy (=nide) tai title (=teos)Onko kyseessä nide- vai teosvaraus
matchstopLopettaa sääntöjen käsittelyn, jos tämä sääntö osuu varauksen tietoihin
pickuplibrary code (lista)

Säännön sallimat noutopisteet

hometrue/falseOnko kotiosoitteeseen toimitus sallittu (jos kotiosoite löytyy käyttäjän tiedoista)
worktrue/falseOnko työosoitteeseen toimitus sallittu (jos työosoite löytyy käyttäjän tiedoista)

Esimerkkejä

SääntöKuvaus
loc=MAIN:pickup=MAINLIBJos niteitä on paikassa MAIN, niin noutopaikaksi käy MAINLIB
loc=MAIN:group=STAFF:pickup=MAINLIB:work=trueJos niteitä on paikassa MAIN ja käyttäjä kuuluu ryhmään STAFF, niin noutopaikaksi käy MAINLIB tai työosoite
loc=R.*:pickup=RAUMAJos paikka alkaa R:llä, noutopaikaksi käy RAUMA
lib=Boktornet:unavail=biologi,biolsaml,biovet:pickup=BoktornetJos Boktornet-kirjaston locationeissa biologi, biolsaml tai biovet on niteitä mutta ei yhtään paikalla, käy noutopaikaksi Boktornet
lib=Boktornet:loc=gadolin:pickup=BoktornetJos Boktornet-kirjaston locationissa gadolin on niteitä (riippumatta siitä, ovat paikalla vai eivät), käy noutopaikaksi Boktornet
policy=arkiv-28:work=falseJos item policy on arkiv-28, ei toimitustyöosoitteeseen ole sallittu
group=staff:policy=!archive:loc=economy,social:work=trueJos asiakasryhmä on staff, niteen policy EI ole archive ja niteen location on economy tai social, on työosoitteeseen toimitus sallittu

Saatavuustiedot

(Holdings)

AsetusTyyppiOletusKuvaus
digitalDeliveryUrlteksti
Jos digital delivery on käytössä, sen osoite. Muoto: "https://SOMETHING.alma.exlibrisgroup.com/view/delivery/INSTITUTION/%%id%%"
inventoryTypeslistaphysical:electronicMitkä tyypit näytetään saatavuustiedoissa. Mahdolliset arvot ovat physical, electronic ja digital
itemLimitnumero100Saatavuustiedoissa yhdellä sivulla näytettävien niteiden maksimimäärä
holdingsLocationOrderlistatyhjäOletuksena saatavuustiedot näytetään aakkosjärjestyksellä. Tällä asetuksella voi listata location codet halutussa järjestyksessä, tai määritellä yksittäisille location codeille järjestysnumero niiden tiputtamiseksi viimeisiksi. Listalla mainitsemattomat locationit saavat järjestysnumeron 999.
Esimerkkejä:
 • Näytetään branchit järjestyksessä MAIN, BRANCH: "MAIN:BRANCH"
 • Näytetään ensin MAIN, sitten muut ja lopuksi DEPOSIT: "MAIN:DEPOSIT=9999"
sortByEnumChronKyllä/EiKylläJärjestetäänkö niteet locationin sisällä numerointitiedon mukaisesti.
hiddenProcessTypes[]arrayhiddenProcessTypes[ISSUE] = 'ACQ'Fyysisen aineistotyypin process typet, jotka piilotetaan saatavuustietonäytöllä. Aineistotyypin paikalla voi olla myös *, jolloin sääntö koskee kaikkia aineistotyyppejä.


Huom! Jotta linkit elektronisen aineiston saatavuustiedoissa toimisivat oikein, on Almassa määriteltävä asetus publishing_base_url. Muuten Alma palauttaa linkit muodossa "publishing_base_url undefined?u.ignore_date_coverage=true&rft.mms_id=991...".

Alman ohje: Note: $$u will be created based on a Customer Parameter in the "Customer Parameters" mapping table (module: general): publishing_base_url.

Varmista, että osoite alkaa https://


Elektronisen aineiston linkkien ohjaus mahdolliseen EZProxyyn tapahtuu Almassa, eli Alma ilmoittaa omien asetustensa perusteella Finnalle osoitteen, jossa on proxyn osoite edessä. Lisätietoa Alman ohjeissa.


OpenURL-linkitys

Alman voi määrittää linkityspalveluksi Finnan hallintaliittymässä. Osoite on yleensä muotoa https://<jotain>.alma.exlibrisgroup.com/view/uresolver/<instituutio>/openurl

Esimerkit toimivista url:ista:
https://uoasl.alma.exlibrisgroup.com/view/uresolver/358SUOASL_INST/openurl
https://fin-aau.alma.exlibrisgroup.com/view/uresolver/358FIN_AAU/openurl-aa-campus

Ex Libriksen dokumentaation mukaan osoitteen muoto on:

Tee mahdolliset proxy-asetukset eli ohjaus EZProxyyn Alman puolella Alman asetuksia käyttäen. Linkitys menee aina Alman kautta, ja Alma lisää tarvittaessa proxyn osoitteen kohdeosoitteen eteen. Lisätietoa Alman ohjeissa.

Asiakkaaksi ilmoittautuminen

(registerPatron)

Katso erillinen ohjesivu.

Omien tietojen muutospyyntö

(updateProfile)

AsetusTyyppiOletusKuvaus
fieldsarray
 1. osoite,2. osoite,email,phone,self_service_pin

Yhteystietojen muutoslomakkeella näytettävät kentät. Kukin osoite sisältää seuraavat kentät:

 • osoitteen tyyppi
 • onko osoite oletusosoite
 • 1. osoiterivi
 • 2. osoiterivi
 • postinumero
 • postitoimipaikka
 • maa
disabledFieldslistatyhjäYhteystietojen muutoslomakkeelta piilotettavat kentät (ylläpidon helpottamiseksi, jotta fields-asetuksia ei tarvitse toistaa kokonaan)

Verkkomaksaminen

(OnlinePayment)

Ks. ohje verkkomaksamisen käyttöönotosta.

AsetusTyyppiOletusKuvaus
enabledKyllä/EiEiVoiko käyttäjä maksaa verkkomaksuja.
transactionFeenumero
Palvelumaksu (senteissä).
minimumFeenumero
Pienin maksettavissa oleva summa (senteissä).
nonPayable[]arrayLOSTITEMREPLACEMENTFEEMaksutyypit, joita ei voi maksaa verkossa.
errorEmailteksti
Sähköpostiosoite, johon lähetetään ilmoitus epäonnistuneista maksuista.
transactionMaxDurationnumero
Kuinka monta minuuttia odotetaan, että käyttäjä palaa maksupalvelusta takaisin Finnaan.
currencyteksti
Valuutta.
Seuraavat maksupalvelun asetukset sijoitetaan tiedostoon datasources.ini


onlinePayment['handler']teksti
Maksupalvelu (Paytrail tai CPU).
onlinePayment['url']teksti
Osoite.
onlinePayment['merchantId']teksti
Kauppiastunnus.
onlinePayment['secret']teksti
Salasana.