Sisällysluettelo

Yleistä

Kirjastot voivat sallia käyttäjilleen maksujen maksamisen verkossa. Ominaisuus otetaan käyttöön keskitetysti niin, että verkkomaksaminen on käytössä kaikissa näkymissä, joissa kirjastokorttia voi käyttää. Verkkomaksamista voi testata omassa testinäkymässä ennen tuotantokäytön aloittamista.

Finna tukee seuraavia maksunvälittäjiä:

 • CPU (Ceepos)
 • Paytrail: Paytrail Payment API ja E2 (E2 vuoden 2022 loppuun asti)
 • Turun Maksupalvelu

Verkkomaksamisen käyttöönotto

Verkkomaksamisen aktivoimiseksi on siis otettava yhteyttä Finnan palveluosoitteeseen (finna-posti ät helsinki.fi). Verkkomaksamisen käyttöönottoon tarvittavat tiedot voi lähettää siten, että pyytää turvapostia. Tietoja ei saa lähettää sähköpostilla, sillä se ei ole turvallista.

Seuraavat tiedot ovat tarpeen:

 • Kauppiastunnus (Paytrail)
 • Maksulomakkeen URL (CPU)
 • Kauppiasvarmenne tai "secret" (Paytrail ja CPU)
 • Sähköpostiosoite (tai osoitteet), johon lähetetään tieto mahdollisista virhetilanteista
 • Tieto siitä, mikä on pienin maksettavissa oleva maksu
 • Tieto siitä, lisätäänkö maksuihin vielä palvelumaksu esim. maksunvälittäjän aiheuttamien kulujen kattamiseksi, ja mikä on palvelumaksun tuotekoodi
 • Koha (vain Suomi-versio): Tarvitaan Kohan puolelle käyttäjä, jolla on updatecharges-käyttöoikeus ja oma kategoria (koodi ZMAKSU, nimi Z_verkkomaksut).
 • Tieto siitä, halutaanko maksusta tarjota asiakkaalle kuitti

Jos kuitti tarjotaan, tarvitaan myös seuraavat tiedot:

 • Maksun vastaanottajan Y-tunnus (tai mappaukset kunnan nimestä tai tunnuksesta kuntakohtaisiin Y-tunnuksiin, jos maksut jyvitetään useammalle kirjastolle).
 • Finna-ID Kirkannassa yhteystietolinkkiä varten, tai vaihtoehtoisesti linkki erilliselle yhteystietosivulle

Lisäksi tarvittaessa on mahdollista määritellä, miten kirjastojärjestelmän maksutyypit mapataan tuotekoodeiksi maksunvälittäjälle lähetettävässä aineistossa. Tämä on toistaiseksi mahdollista Koha-kirjastojärjestelmien yhteydessä, koska siitä saadaan yksiselitteinen maksun tyyppi.

Verkkomaksamista voidaan testata finna-pre.fi:n puolella ennen sen käyttöönottoa tuotannossa.

Monikauppiastuki (Shop-in-shop)

Finnan versiosta 2.91.0 (13.6.2023) alkaen on mahdollista ottaa käyttöön Paytrailin monikauppiastuki seuraavien kirjastojärjestelmien yhteydessä: Aurora, Mikromarc, Koha ja Sierra.

Monikauppiastukea varten tarvitaan tieto siitä, miten maksujen yhteydessä välitettävä tieto maksujen kirjastoista mapataan kauppiastunnuksille. Riippuu kirjastojärjestelmästä, onko kirjasto ilmoitettu esim. kunnan nimenä (Aurora) vai kirjaston koodina (Koha). Mikäli monikauppiastuki halutaan ottaa käyttöön, kannattaa asiasta ottaa yhteyttä Finnan palveluosoitteeseen jatkoselvitystä varten.

Monikauppiastukea varten tarvitaan Paytraililta erilliset monikauppiastunnukset, jotka koostuvat pääkauppiastunnuksesta ja alikauppiastunnuksista. Tavalliset Paytrail-tunnukset, joita esim. Suomi.fi-maksamisessa käytetään, eivät siis riitä.

Verkkomaksutapahtuman kulku

 1. Käyttäjä kirjautuu Finnaan
 2. Käyttäjä siirtyy omiin tietoihin Maksut-välilehdelle
 3. Finna pyytää käyttäjän kirjastokortilla kirjastojärjestelmältä tiedot maksamattomista maksuista (ja siitä, mitkä voidaan maksaa verkossa)
 4. Käyttäjä painaa verkkomaksupainiketta Finnassa ja hyväksyy tietojen välittämisen maksunvälittäjälle
 5. Finna tarkistaa, etteivät maksut ole tällä aikaa muuttuneet
 6. Finna ohjaa käyttäjän maksunvälittäjän palveluun (CPU tai Paytrail)
 7. Käyttäjän maksettua maksut välittää maksupalvelu tiedon tästä Finnalle ja ohjaa käyttäjän takaisin Finnaan
 8. Finna lähettää kirjastojärjestelmälle pyynnön merkitä asiakkaan maksamat maksut maksetuiksi
 9. Mikäli Finna ei saa yhteyttä kirjastojärjestelmään tai maksujen merkitseminen epäonnistuu, yritetään tapahtuman rekisteröintiä kirjastojärjestelmään uudelleen seuraavan kahden tunnin ajan
 10. Epäonnistuneiden maksujen olemassaolosta lähetetään tieto kirjaston ilmoittamaan osoitteeseen
 11. Epäonnistuneet maksut käsitellään hallintaliittymässä (ks. ohje)

Uuden verkkomaksun tekeminen on estetty käyttäjältä niin kauan kun hänellä on keskeneräisiä maksutapahtumia.

Kuitti maksusta

Finnan versiosta 2.91.0 (tuotannossa 13.6.2023) lähtien on mahdollista ottaa käyttöön kuitti-toiminto. Tällöin käyttäjälle lähetetään sähköpostilla PDF-kuitti onnistuneen maksutapahtuman jälkeen, ja viimeisimmän tapahtuman kuitti on myös ladattavissa Maksut-sivulta.

Katso myös

Verkkomaksujen hallinnointi

 • No labels