Aika: 6.2.2024 klo 13.00–15.08
Paikka: Kansalliskirjaston kokoushuone Kannila (AK103) sekä Zoom-etäkokoustila
Osallistujat: Ilkka Haataja (Taideyliopiston kirjasto, Sibelius-Akatemia), Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anna Kanerva Lamppu, poistui klo 13.53 (Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjasto), Tapani Moisio, sihteeri (Kansalliskirjasto), Johanna Parviainen, puheenjohtaja kohdassa 1.1. (Kirjastopalvelu), Milja Vanhanen (Yle Arkisto)
Etänä: Tapani Lehtonen (Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto), Anu Sormunen, puheenjohtaja kohdasta 1.2. alkaen (Jyväskylän kaupunginkirjasto)

1. Ajankohtaista

1.1. Järjestäytyminen kaudelle 2024–2025

1.1.1. Jäsenet

Muusan jäseniksi toimintakaudelle 2024–2025 on nimetty seuraavat henkilöt:

Ilkka Haataja, Taideyliopiston kirjasto, Sibelius-Akatemia
Ilona Heinonen, Tampereen kaupunginkirjasto
Anna Kanerva Lamppu, Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjasto
Tapani Lehtonen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto
Tapani Moisio, Kansalliskirjasto
Anu Sormunen, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Asiantuntijajäsenet
Johanna Parviainen, Kirjastopalvelu
Milja Vanhanen, Yle Arkisto

1.1.2. Muusan puheenjohtajan ja sihteerin valinta

Päätettiin jatkaa kiertävää puheenjohtajuutta toimintakaudella 2024–2025. Puheenjohtaja vaihtuu aina Muusan varsinaisessa kokouksessa. Kevätkaudella 2024 puheenjohtajuus kiertää seuraavasti:

  • 6.2.–5.3. Anu Sormunen
  • 5.3.–2.4. Milja Vanhanen
  • 2.4.–7.5. Ilkka Haataja
  • 7.5.–4.6. Ilona Heinonen
  • 4.6. alkaen Anna Kanerva Lamppu

Sihteerinä toimintakaudella 2024–2025 jatkaa Tapani Moisio.

1.2. Kuvailuryhmien puheenjohtajien ja KAM-kuvailuryhmän kokoukset

1.2.1. Kuvailuryhmien puheenjohtajien kokoukset

Käytiin läpi kansallisten kuvailun asiantuntijaryhmien puheenjohtajien kokousten 12.12.2023 ja 18.1.2024 anti.

Kuvailuryhmien puheenjohtajien oli sovittu kyselevän sopivia jäsenehdokkaita linkitetyn kirjastodatan yhteistyöryhmä LIKIin. Muusa ei tässä vaiheessa ehdota omaa jäsenehdokasta. Todettiin kuitenkin, että Ilkka Haataja on jo nimetty Toimijakuvailuverkoston ehdokkaaksi, joten jäsenyyden toteutuessa tietoa LIKIn toiminnasta välittyy myös Muusalle hänen kauttaan.

1.2.2. KAM-kuvailuryhmän kokoukset

Käytiin läpi KAM-kuvailuryhmän kokouksen 6.2.2024 anti.

1.3. Sovellusohjesivujen siirto

26. tammikuuta 2024 kuvailun sähköpostilistoille saapunut viesti:

Kuvailun ohjesivut siirretään uudelle alustalle XWikiin helmikuun puoliväliin mennessä. Ohjesivujen siirto johtuu siitä, että Helsingin yliopisto luopuu nykyisen wikin alustapalvelusta kustannussyistä. Kaikki HY Wikin julkiset sivustot siirretään avoimeen lähdekoodiin perustuvalle XWiki-alustalle. Nykyisiin ohjeisiin tulee päivityskatko 29.1.2024 alkaen, mutta ohjeet ovat kuvailijoiden käytössä normaalisti. Päivityskatkon aikana ohjeiden ylläpitäjät muokkaavat ohjeita uudella alustalla. Kun tarvittavat korjaukset on tehty, ohjesivut avataan uusissa osoitteissa. Uusista osoitteista tiedotetaan heti, kun ne ovat käytettävissä.

Siirto koskee seuraavia sivustoja:

sekä näitä vanhoja ohjesivuja, joita ei enää ylläpidetä:

Luumu (musiikin luettelointi)

  • Keskusteltiin ohjesivujen siirron vaikutuksista musiikin sovellusohjeiden ylläpitoon. Sivuston alusta ja toiminnot ovat hieman erilaisia aiempaan verrattuna, mutta kovin merkittäviä muutoksia ylläpitoon ei ole odotettavissa. Sivujen muokkausoikeudet periytyvät vanhalta sivustolta.

1.4. Kumean kysymys Muusalle kuvailukäytännön muutoksesta

25. tammikuuta 2024 Kumealta saapunut viesti:

Kumean eilisessä kokouksessa keskusteltiin siitä, kuinka muutos ekspression kielen merkitsemisessä toteutetaan. Teos MARC 21:ssä -projektin kokouksessa 12.1. todettiin, että mikään kuvailuryhmä ei vastusta muutosta: https://www.kiwi.fi/display/kuvailuyhteistyo/2024-01-12#id-20240112-Ekspressionkielenerottaminenpilkunsijaanpisteell%C3%A4jaisonalkukirjaimenk%C3%A4ytt%C3%B6kielest%C3%A4

Eteneminen vaatisi siis Kumealta ja Muusalta aikataulusta sopimista, ohjeistuksen muuttamista ja tiedottamista. Melinda-palveluilta pitää lisäksi saada tieto konversion aikataulusta (Kumea selvittelee tätä).

Mikä tilanne teillä Muusassa on tämän asian suhteen? Koska uusi kuvailukäytäntö olisi mielestänne mahdollista aloittaa?

  • Keskusteltiin viestissä esitetyistä kysymyksistä. Todettiin, että Muusa voi tehdä ohjeistusten muutokset ja tiedottamisen Kumean mukaisessa aikataulutuksessa. Muusa toivoo kuitenkin, että konversio tehtäisiin ennen uuden kuvailukäytännön aloitusta.

1.5. Muusan edustus Teos MARC 21:ssä -ryhmässä

Päätetään Muusan edustuksesta Teos MARC 21:ssä -ryhmän toimintaan kaudella 2024–2025.

  • Ryhmässä jatkavat Muusan edustajina Ilkka Haataja ja Tapani Moisio.

1.6. Yhtenäistettyjen musiikkinimekkeiden konversiosuunnitelma

Muusan etäkokouksessa 15. tammikuuta 2024 jatkettiin yhtenäistettyjen musiikkimekkeiden konversiosuunnittelua. Sovittiin, että Tapani M. laatii hahmotelmaa konversiosuunnitelmasta Excel-taulukkoon, jota katsotaan Muusan seuraavassa varsinaisessa kokouksessa tai myöhemmin erikseen sovittavassa kokouksessa.

  • Sovittiin, että katsotaan konversiosuunnitelmahahmotelmaa seuraavassa etäkokouksessa.

2. Kuvailukysymykset

Päänimekkeen tiedonlähteen valinnasta

Muusan sähköpostiin 27.9.2023 saapunut kysymys:

Musiikin RDA-sovellusohjeessa on 245-kentän päänimeke-osiossa ensisijaisen tiedonlähteen valintaan liittyen seuraava lause:

”Jos tiedonlähteessä on mainittu vain yksittäisten aineiston osioiden nimekkeet ja aineiston muussa osassa esiintyy aineiston kokoomanimeke, otetaan ensisijaiseksi tiedonlähteeksi ensimmäinen kokoomanimekkeen sisältävä tiedonlähde.”

Jäin miettimään, missä tapauksissa tätä kyseistä ohjetta voi / on tarkoitus käyttää.

Törmään nimittäin aina silloin tällöin varsinkin sellaisiin taidemusiikin levyihin, joissa CD-levyn etikettiin on merkitty vain levyllä olevien teosten nimet, mutta sitten itse levyn kansilipukkeessa tai kotelossa on jokin kokoava nimi tai kokonaisuutta kuvaavampi nimi. Esim. nyt meille hankittiin kaksi levyä, joiden koteloiden kansissa levyjen nimet ovat Beethoven: Piano trios vol. 1 ja Beethoven: Piano trios vol 2. Levyjen etiketeissä ei kuitenkaan lue missään kohti Piano trios, vaan etiketeissä on vain lueteltu levyllä olevien teosten nimet, esim. Piano trio in G major, op. 1 no. 2 ; Piano trio in B flat major, op. 97.

Tämän takia jäin miettimään, voiko tuota yllä olevaa sääntöä soveltaa juuri tällaisissa tapauksissa ja ottaa päänimekkeen levykotelosta, vai käytetäänkö edelleen ensisijaisena tiedonlähteenä levyn etikettiä, jolloin päänimekkeeksi 245-kenttään merkitään nuo teosten nimet ja kotelossa oleva nimi merkitään kansinimekkeeksi 246-kenttään?

  • Musiikin RDA-sovellusohje pätee kysytyn kaltaiseen tilanteeseen. Ohjeessa on eritelty tiedonlähteiden tärkeysjärjestys. Jos kotelo on ohjeen mukainen ensimmäinen kokoomanimekkeen sisältävä tiedonlähde, otetaan nimeke siitä.

3. Seuraavat kokoukset

Etäkokous torstaina 29.2.2024 klo 13.00–14.30. Aiheina sanastoasiat sekä yhtenäistettyjen musiikkinimekkeiden ohjeluetteloiden läpikäynti ja konversiosuunnitelma.

Kevätkauden 2024 varsinaiset kokoukset pidetään joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina kello 13.00–15.00 tai 13.00–15.30. Kokouspäivät ovat seuraavat:

  • 5.3.
  • 2.4.
  • 7.5.
  • 4.6.
  • No labels