You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Aika: 4.5.2022 klo 13–15
Paikka: Microsoft Teams -etäkokoustila
Osallistujat: Ilkka Haataja (Taideyliopiston kirjasto, Sibelius-Akatemia), Jaska Järvilehto, puheenjohtaja (Yle Arkisto), Anna Kanerva Lamppu (Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjasto), Tapani Moisio, sihteeri (Kansalliskirjasto), Johanna Parviainen (Kirjastopalvelu), Anu Sormunen (Jyväskylän kaupunginkirjasto), Tommi Viitamies (Helsingin kaupunginkirjasto)
Poissa:
Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto)

Asialista

1. Ajankohtaista

1.1. Jaska Järvilehto eroaa Muusasta

Jaska Järvilehto ilmoittaa eroavansa Musiikin metatiedon asiantuntijaryhmä Muusasta puheenjohtajakautensa päättyessä kesäkuun lopussa. Hänen nykyiset työtehtävänsä eivät liity musiikin kirjastokuvailuun. Jaska jatkaa mielellään yhteistyötä esim. yhtenäistettyjen musiikkinimekkeiden tiimoilta, mutta sovitaan yhteistyömalli myöhemmin.

1.2. Ehdotus Muusan uudeksi asiantuntijajäseneksi

Jaska ehdottaa, että Muusa kutsuu asiantuntijajäseneksi arkistotoimittaja Milja Vanhasen Yle Arkistosta. Milja vastaa Yleisradion nuottikokoelman kuvailusta Aurora-kirjastojärjestelmään ja hän osallistuu myös musiikkiäänitteiden dokumentointiin. Miljan voisi kutsua jo Muusan kokoukseen 1.6.

2. Kuvailukysymykset

2.1. Kappaleen merkitseminen osakohteeksi, jos siitä ei ole tiedonlähteessä mitään mainintaa

Muusan sähköpostiin saapunut kysymys:

Tuli tässä vastaan tällainen tapaus, jossa CD-levyn kansissa ei mainita missään levyllä olevaa viimeistä raitaa/kappaletta. Kyseessä on uusintajulkaisu, ja tämä kansitiedoista puuttuva kappale näyttää olevan aiemmissa julkaisuissa levyn bonusraita, joten sain kappaleen nimitiedon tätä kautta.

Miten tämä pitäisi merkitä levyn tietueeseen? Käsittelenkö raidan piiloraitana ja laitan siitä vain huomautuksen 520-kenttään ohjeen mukaan: 520 2# ‡a 10 kappaletta ja 1 piiloraita, vai tehdäänkö tästä jokin toisenlainen huomautus? Entä voinko lisätä kappaleen osakohteeksi, jos sen nimi on kuitenkin tiedossa?

  • Sähköpostiin annetut vastaukset:
    • RDA:n mukaisessa kuvailussa tarvittavat tiedot voi ottaa myös julkaisun ulkopuolelta. Olisin tällaisissa tapauksissa taipuvainen kuvailemaan sen "nimettömän" viimeisen kappaleen aivan normaalisti ja merkitsemään huomautuksen, että ko. kappaleen osalta tiedonlähteenä on aiempi julkaisu.

    • Kumean ohjeistuksen mukaan se tulee kuitenkin laittaa hakasulkeisiin: "Aineiston ulkopuolelta otettu nimeke, esim. kustantajan kotisivuilta otettu tieto nimekkeestä merkitään hakasulkeisiin."

  • Onko tähän lisättävää?

2.2. Copyright-vuodet 008- ja 264-kentissä

Melindan Talonmiestyhmälle saapunut kysymys:

Olisiko mahdollista käsitellä jossakin tulevassa Talonmiehen tuokiossa tarkemmin copyright-vuosia, koskien siis kenttiä 008 ja 264? Varsinkin kentässä 008 minulle on jäänyt hieman hämäräksi periaate vuosilukujen merkitsemisessä, ja koska eri ihmiset ovat neuvoneet minua vähän eri tavoin, uskon, että voisi tehdä hyvää kerrata asiaa. Käsittelen paljon vanhoja nuotteja, ja jos niistä ylipäätään vuosiluvun löytää, se on lähes aina copyright-vuosi. Silloin on selvää valita kentässä 008 t - Publication date and copyright date (meillä on Alma, en tiedä, käytetäänkö muissa järjestelmissä eri nimityksiä). Mutta entä nuotti, josta löytyy vain kymmenien vuosien takainen copyright-vuosi, mutta on varmasti paljon uudempi, ehkä uuden kustantajan julkaisema, merkitsenkö edelleen vain sen vanhan vuosiluvun sekä Date 1:een että Date 2:een? Uusissa nuoteissa saattaa olla sekä julkaisu- että copyright-vuosi, ja jos ne ovat samat, kuuluuko silti merkitä aina copyright? Pääsenkö nuottien luetteloinnissa ylipäätään koskaan valitsemaan 008-kentässä s-vuotta (Single known date/probable date), jos aina löytyy copyright-vuosi? Kun nuotista ei löydy minkäänlaista vuosilukua, se pitäisi arvioida (q - Questionable date), mutta monesti en koe olevani pätevä määrittelemään sellaista. Haluaisin valita n - Dates unknown, mutta minua on kehotettu välttämään sitä - onko tässä jokin kirjoittamaton sääntö, kun se kuitenkin olisi vaihtoehtona?
Tästä vuodatuksesta ehkä käy selville, että haluaisin tosiaan opastusta aivan rautalangasta vääntäen! Olisin siis kiitollinen, jos asiaa voitaisiin joskus käsitellä.

2.3. Kentät 046, 348 ja 546

MARC 21 -formaatin kesäkuun 2021 päivitysten mukanaan tuomat 046- ja 348-kenttien musiikinkuvailua koskevat muutokset on päivitetty Musiikin RDA-sovellusohjeeseen luonnoksiksi (046, 348).

Käsitellään ohjeluonnokset. Pohditaan myös 546-kentän $b-osakentän käyttöä jatkossa.

3. RDA-asiat

Lähteet-osion tekstit

RDA-linjaussivulla on aikataulutettu, että uuden RDA Toolkitin Lähteet-osion omat tekstit olisivat valmiina keväällä 2022. Muusan vastuulla ovat musiikkiteoksia ja -ekspressioita koskevien ohjeiden laatiminen.

Laaditaan luonnokset ohjeille, joiden pohjana käytetään anglo-amerikkalaisista säännöistä periytyvien ohjeiden suomennoksia koskien musiikkiteoksen ensisijaista nimekettä, musiikkiteoksen auktorisoitua hakutietoa ja musiikkiteoksen ekspression auktorisoitua hakutietoa.

Jatketaan etäkokouksessa 22.4.2022 aloitettua musiikkiteoksen ensisijaisen nimekkeen ohjeen luonnoksen käsittelyä.

Tämän jälkeen vuorossa on musiikkiteoksen auktorisoidun hakutiedon ohjeen käsittely.

Luonnokset löytyvät RDA-linjausten ja -esimerkkien valmistelusivulta.

4. Seuraavat kokoukset

Ehdotus: sanastokokous ke 18.5.2022 klo 13–14?

Ehdotus: tarvittaessa RDA-kokous ke 25.5. klo 13–14?

Seuraava varsinainen kokous ke 1.6.2022 klo 13–15

  • No labels