Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

ISBN-tunnuksesta 978-951-51-7661-5 saadaan URN-tunnus URN:ISBN:978-951-51-7661-5, joka voidaan esittää hyperlinkkinä https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-7661-5. Koska tunnuksen alkuun lisättävä merkkijono on kunkin nimialueen sisällä aina sama, URN-tunnukset voidaan luoda ohjelmallisesti olemassa olevista perinteisistä tunnuksista. Jos URN ei ole toiminnallinen, sen tarjoama lisäarvo on tunnuksen globaali ainutkertaisuus ja sovellettavuus tiedonhaussa.

URN-tunnukseen tunnuksen perään voidaan lisätä vapaavalintaisia komponentteja, jotka eivät ole osa itse tunnusta eivätkä siis identifioi mitään. Ne ovat URI-syntaksin Fragment-ominaisuutta vastaava F-komponentti, URI Query -ominaisuutta vastaava Q-komponentti sekä R-komponentti, josta lisää tuonnempana tässä luvussa.

...

Kun URN-tunnus esitetään hyperlinkkinä, merkistöä koskevat myös URI-standardin (RFC 3986) rajoitukset. URI-tunnuksissa tunnuksessa ei esimerkiksi saa käyttää merkkejä ”?” ja ”#” sellaisenaan, koska niillä on erityisrooli. Merkkiä ”?” seuraa aina URI query ja merkkiä ”#” URI fragment. Nämä ja muut erityisroolin omaavat merkit hyperlinkeissä koodattuna[iii]. Tällöin esimerkiksi kysymysmerkistä tulee tulisi URN-tunnuksen NSS-osan sisällä %3F ja #-merkistä %23. Mutta jos # on normaalissa roolissaan F-komponentin erotinmerkkinä, sitä ei saa koodata.

Toisin kuin URI-syntaksin fragmentilla ja queryllä, URN-järjestelmän F- ja Q-komponenteilla ei ole roolia identifioinnissa (mistä syystä niille on annettu RFC 8141:ssä uudet nimet). Käytännössä tämä merkitsee sitä, että kirjan lukuun viittaavan F-komponentin lisääminen URN:ISBN-tunnukseen ei muuta URN-tunnusta kyseisen luvun tunnukseksitunnuksen NSS-osaa. Siksi URN johon on lisätty TF-komponentti, kuten

http://urn.fi/URN:NBN:fi-fd2010-00003245#Luku2

...