Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Finnaan liittyvät Koha-tiketit

Korkeakoulut

Nimekevaraus merkkaa kaikki saatavilla olevat niteet varatuiksi Finnassa https://tiketti.koha-suomi.fi/issues/4059

Kun asiakas tekee Finnassa nimekevarauksen, kaikki saatavilla olevat niteet näkyvät varattuina, kunnes hyllyvaraus noudetaan hyllystä ja kiinnitetään niteeseen. Yksikin nimekevaraus merkitsee siis varatun nimekkeen kaikki niteet varatuiksi Finnassa, vaikka hyllyssä olisi saatavana esim. 100 nidettä. Asiakkaalle välittyy väärä tieto nimekkeen saatavuustilanteesta, jolloin kirjoja ei tulla lainaamaan tai niitä varataan turhaan. Samaa ongelmaa on mietitty myös yleisissä kirjastoissa.

  • Korjattu Koha-Suomen versioon. Saadaan käyttöön, kun Koha päivitetään kirjastoille

Finnaan haravoituvat tekijöiden syntymävuodet https://tiketti.koha-suomi.fi/issues/3810

100$d ja 700$d osakentät haravoituvat Finnaan - ei saisi.

  • Kohan asia

Lehtien vastaanotetut numerot eivät näy Finnassa https://tiketti.koha-suomi.fi/issues/3293

Saapumisvalvonnan kautta vastaanotettujen lehtien tiedot eivät näy Finnassa

  • Korjattu Finnaan ja Kohaan, saadaan käyttöön, kun Koha päivitetään kirjastoille

Saatavuustietojen järjestäminen Finnaa varten https://tiketti.koha-suomi.fi/issues/3684

Finna osaa hyödyntää Voyagerin Holdings sort group -asetusta . Kohassa saatavuustietojen järjestämiseen OPAC:issa on olemassa OPACHoldingsDefaultSortField -asetus, jolla voidaan vaikuttaa minkä saatavuustietotaulukon kentän mukaan tiedot järjestetään mutta Holdings sort group -tyyppistä joustavaa tapaa järjestää saatavuustiedot haluttuun järjestykseen ei ole. Finna näyttää saatavuustiedot oletusarvoisesti aakkosjärjestyksessä (?).

Jotta saatavuustiedot olisi mahdollista saada asiakkkaiden kannalta järkevään järjestykseen, Finnassa olisi hyvä voida antaa haluttu järjestys kokoelmakoodeilla config.ini -asetuksena niin että asetuksessa luetellaan aluksi haluttu kokoelmajärjestys, esim. holdingOrder=121:111:201:145 ja loput luettelemattomat kokoelmat tulisivat oletusjärjestykseensä (esim. aakkosiin).

  • Asetus löytyy Finnasta

Hyllysijainnin normalisointi sotkee kirjastokartan - KOHAn REST rajapinta välittää hyllysijainnin väärästä kentästä https://tiketti.koha-suomi.fi/issues/3706

Ongelma on korjattu Finnaan, mutta pitäisi korjata myös KOHAan. Varsinainen ongelma on se, että Kohan rajapinta palauttaa itemcallnumber_display-kentässä cn_sort-kentän eikä kunnollista näytettävää arvoa: https://github.com/KohaSuomi/Koha/blob/master/Koha/Item/Availability.pm#L188

  • Kohan kehitystoive

Varattua aineistoa voi uusia, vaikka ei saisi

Koha antaa uusia lainan, vaikka nimekkeeseen on varauksia. Onnistuu virkailijaliittymässä ja Finnassa. Tämä on ilmennyt nimekkeissä, joissa on yhteensä yli 100 nidettä. Toimipisteessä yli 50. Kaikki olemassa olevat, lainattavat niteet ovat lainassa tai Missing-tilassa (kentässä 1 - Lost status).
Vähäisemmän nidemäärän nimekkeillä varaus toimii oikein eli vaikka niteet ovat saatavana muissa toimipisteissä, mutta yhdessä toimipisteessä kaikki lainassa ja varaus, niin uusinta ei tule tämän toimipisteen niteisiin asiakkaalle edes tarjolle.

Asiakastietosivun tekstiviestikenttä Koha-Finnoissa

Kohaa käyttävien Finnojen asiakastietosivulla (Oma tili - Omat tiedot) on kenttä, johon asiakas voi syöttää numeron tekstiviestejä varten. Finnassa syötetty tieto siirtyy Kohaan kahteen kenttään: phone ja smsalertnumber. Finnan asiakastietojen tekstiviestikentässä näkyy numero, joka asiakkaalla on Kohan smsalertnumber-kentässä. Kohan phone-kentän numeroa ei näy Finnan asiakastiedoissa.

Jos tekstiviestihälytykset eivät ole kirjastossa käytössä, asiakkailla ei ole lähtökohtaisesti Kohan smsalertnumber-kentässä mitään tietoa. Smsalernumber-kenttä ei näy myöskään Kohan virkailijaliittymässä, eli sitä ei voida kirjastoissa syöttää tai tarkastella, jos tekstiviestipalvelu ei ole käytössä. Koska phone-kentän tietoa ei näytetä Finnassa, asiakas olettaa, että hänen tiedoistaan puuttuu puhelinnumero.

Tekstiviestinumeron ohella samalla Finnan asiakastietosivulla päivitetään sähköpostiosoite ja lainaushistorian säilytyksen asetus. Jos asiakkaalla ei näy Finnassa tekstiviestinumerona mitään ja hän päivittää sähköpostiosoitteensa tai lainaushistorian säilytyksen asetusta, hän tulee samalla päivittäneeksi puhelinnumeronsa (phone) tyhjäksi.

Voisiko asian ratkaista niin, että kirjastot voisivat valita, kumman (phone tai smsalertnumber) kentän tieto näytetään Finnassa.

Keskustelua Finna-foorumilla: https://foorumi.kiwi.fi/t/asiakastietosivun-tekstiviestikentta-koha-finnoissa/1702

  • Finnan asetuksilla voi vaikuttaa siihen, mitä puhelinnumeroa muutetaan. Kannattaisi kuitenkin keskustella yhteinen käytöntä siihen mitä asiakastietoja Finnassa voi muuttaa. 

Koha-Suomi

 

  • Teoksen alanimeke näkyviin laina- ja varaustietoihin. UUSI KEHITYSEHDOTUS 8.10.2019
    Voisiko lainoihin saada näkyville myös teoksen alanimekkeen? Siitä olisi hyötyä varsinkin niissä tapauksissa, että teokset on luetteloitu ikään kuin sarjan nimen mukaan ja alanimekkeenä on osan nimi. Esim. Siri Kolun Me Rosvolat : karkkikumous. Meillä asiakas oli palauttanut väärän teoksen, kun lainoissa ei näkynyt alanimekkeen karkkikumousta.
    Image Removed

...

  • Kirjaston niteiden piilotus Finnassa. UUSI KEHITYSEHDOTUS 8.10.2019
    Kirjaston niteet pitäisi pystyä piilottamaan tilapäisesti/pysyvästi Finnassa. Piilotus tapahtuisi Finnassa hallintaliittymässä.
    Kirjastojärjestelmässä pitää hoitaa ettei ko. kirjasto ole varausten noutopisteenä.
    TÄMÄ ON KESKEN.
  • Lapset/aikuiset-kohderyhmäfasetti
    On monissa tilanteissa hyödyllistä, että saadaan rajattua aineistoa aikuisten- ja lasten aineistoon. On välttämätöntä, että rajaus tehdään hyllypaikan (osaston) mukaan. Kukin kirjasto toimittaa tiedot Kansalliskirjastolle, mitkä hyllypaikat ovat aikuisten ja mitkä lasten hyllypaikkoja.
    - Esim. Vaski-Finnassa
    Image Removed
    • Pitää olla tieto siitä miten tiedot erotellaan toisistaan, saattaa olla jonkin verran eroa kirjastojen kesken. Jos tieto saadaan haravoinnissa, niin silloin voidaan erotella fasetiksi.
  • Varauksen aloituspäivämäärän muuttaminen varausta tehdessä (viivästetty varaus). Kohassa toiminnallisuus on olemassa.
    • Finnassa ei ole toimintoa olemassa. Kehitysehdotus Finnaan
  • Varauksen keskeyttäminen määräajaksi.
    Kohassa toiminnallisuus on olemassa. Varausta keskeytettäessä voidaan määritellä, koska varaus vapautuu. Vapautuminen tapahtuu tällöin automaattisesti.
    • Finnassa on varauksen keskeyttäminen, mutta ei määräaikaisesti niin, että varaus vapautuu määräajan kuluttua. Kehitysehdotus Finnaan.
  • Faseteilla pitää voida rajata ja tarkassa haussa hakea myös Kohan kokoelman (ccode), hyllytarkenteen (sub_location) ja genren (genre) mukaan. Suluissa Kohan items-taulun sarakkeiden nimet.
    • Toteuttaminen on hankalaa niin, että siitä saataisiin käytettävä. Jos halutaan tarjota kaikki vaihtoehdot, tulee kovin monta eri valintaa fasetteihin. Jos genre voi olla useassa lokaatiossa, ei puumainen rakenne toimi. Pitäisi miettiä kokonaisuutena. 
    • Helpompaa on toteuttaa pelkästään hakuun, jos ei tarvitse laittaa fasettiin.
    • Ccode ja sub-location on näistä tärkeämpiä.
  • Opinnäytteet pois aineistotyyppifasetista
    Opinnäytteet-fasetti on yleisten kirjastojen kannalta turha ja suorastaan haitallinen, koska esim. kirja-rajaus poistaa hakutuloksesta opinnäytteet. Opinnäytteiden ei pitäisi olla aineistotasoinen fasetti. Opinnäytteiden aineistotyyppi tulee määräytyä fyysisen olemuksen perusteella: kirja, ekirja.
    Aiheesta on keskusteltu myös Kansalliskirjaston foorumeilla. Ehdotuksena on ollut, että opinnäytteistä tehtäisi oma fasetti ja ne poistuisivat aineistotyypeistä. Olisivat aineistotyyppeinä sitten kirjoja tai e-kirjoja. Koha-Suomi kannattaa tätä ajatusta.
    https://jira.kansalliskirjasto.fi/browse/ALLI-2847
    https://foorumi.kiwi.fi/t/millaisia-fasetteja-finnassa-tarvitaan/56/3
    • Opinnäytteisiin liittyvää kehitystyötä on Finnassa työn alla
  • Lainahistorian järjestäminen nimekkeen, tekijän ja aineistotyypin mukaan

Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus kotipalvelua tekeville. Nyt voi järjestää vain lainaus-, palautus- tai eräpäivän mukaan.

...

Viesti-toimintoa käytetään erilaisiin tiedotteisiin kuten ”kortti jäänyt kirjastoon” ja ”sähköpostiosoite väärä”.
- Tästä tiedusteltu ja vastattu, että onnistuu, jos se on Kohan rajapinnasta saatavilla.
https://jira.kansalliskirjasto.fi/browse/ALLI-5495
Viestit ja nyt jo näkyvät huomautukset pitää myös saada huomattavasti paremmin esille Finnassa.
Image Removed

      • Puuttuu Kohan rajapinnasta. Kohassa oleva OPAC-huomautus pitäisi saada näkyvämmäksi Finnassa.
      • Finnaan on suunniteltu näytettäväksi näkyvämmin sellaisia asioita, joita asiakkaan pitäisi huomioida.
  • Tiedonhaussa hyllypaikka ja kokoelma näkyviin jokaisen niteen kohdalle, vaikka niteillä olisi vain yksi hyllypaikka.
    Päivityksessa on korjattu, että jos samassa kirjastossa on useammassa hyllypaikassa niteitä, näkyvät hyllypaikat nidekohtaisesti. Olisi kuitenkin parempi, jos tämä hyllypaikka tieto näkyisi aina kaikissa tapauksissa jokaisen niteen kohdalla erikseen.
    Image Removed
    • On tehtävissä, mutta käyttöliittymäsuunnittelun näkökulma pitää ottaa huomioon. Mobiilinäytöllä erityisesti.

Seuraavaksi tärkeimmät

  • Tieto äänitteen MP3-tallennemuodosta näkyviin UUSI KEHITYSEHDOTUS 8.10.2019
    MP3-CD-muotoisista äänikirjoista näkee nykyisin aika huonosti, että kyseessä on MP3-muotoinen levy ja vaatii siten soittimelta enemmän ominaisuuksia. Finnassa näkyy Laitevaatimukset-kohdassa 538a-kentän tieto "MP3-tiedostoja toistava laite", mutta tieto ei ehkä kovin helposti osu asiakkaan silmään. Voisiko teoksen tietoihin laittaa näkyviin myös 347b-kentän tiedon eli koodausformaatin esim. Ulkoasu-tiedon yhteyteen? Tyyliin "1 CD-levy (7 h 15 min), MP3". Luettelointisääntöjen mukaan koodausformaattitietoa ei enää saa lisätä 300-kenttään. Esimerkki mp3-muotoisesta äänikirjasta: https://outi.finna.fi/Record/outi.2117424
    Vaihtoehtoisesti 538a-kentän tiedon voisi nostaa näkymässä Ulkoasu-tiedon jälkeiseksi tiedoksi. Tai lisätä 347b-kentän tiedot omalle rivilleen ulkoasutiedon jälkeen.
    • Finnan kehitystoiveeksi, on toteutettavissa oleva asia
  • Kielikoodi zxx (ei kielellistä sisältöä) vaihtoehdoksi kielikoodi-fasetteihin. UUSI KEHITYSEHDOTUS 8.10.2019
    Helpottaisi mm. lauluttoman/sanoja sisältämättömän musiikin hakemista.
    • Kielikoodi on Finnan koodissa, mutta ei näy Finnassa. Finnassa pitää tehdä korjaus.
  • Hakutuloslistan Kirjaudu sisään varataksesi toisi kirjautumisen jälkeen saman teoksen kohdalle.
    Ei tarvitsisi selata koko hakutulosta uudestaan.
  • Omissa tiedoissa voisi näkyä osioiden otsikoissa, kuinka monta lainaa ja paljonko maksuja
    Siis tähän tyyliin kuten Kohan verkkokirjastossa:
    • Finnan kehitystoive
      Image Removed
      Nyt näyttää Finnassa vain tältä:
      Image Removed
  • Kohan asiakastiedoissa olevan rajoitteen tieto näkyviin Finnaan
    esim. ”Kirjastokorttisi on lainauskiellossa. Lasku Oulu 1234/2018.”
  • Kirjautuneelle asiakkaalle hankintaehdotustoiminnallisuus.
    Kohan verkkokirjastoa vastaava toiminnallisuus, jossa asiakkaan tekemä hankintaehdotus tulee suoraan Kohaan ja hankintaehdotusten käsittelijä voi helposti vastata asiakkaalle. Lari on tehnyt rajapinnan tätä varten jo Kohaan. Ere ideoi, että Finnan lomaketta täytettäessä Finna katselisi, jos sellainen aineisto jo löytyisikin kirjaston kokoelmista.
  • Pin-koodin vaihtaminen Finnassa pidemmiksi
    Nyt Finnassa ei voi vaihtaa pin-koodia pidemmäksi.
    • Asetuksilla määrättävä
  • Oma varaussija tulisi näkyä myös teoksen tiedot -sivulla (tietuenäyttö) ja ehkä myös hakutuloslistalla.
    Palautteen perusteella asiakas ei aina muista onko jo tehnyt varauksen ko. teokseen. Asiakkaiden varausmäärät voivat olla suuria: kymmenistä jopa sataan.

Vähiten tärkeät

  • Tähtien ja kommenttien siirto Kohasta Finnaan.
    Etteivät menisi hukkaan.
  • Tähtien jättö ilman kommentointia
  • Pitäisi voida valita, haluaako nähdä omissa lainoissa, varauksissa, lainahistoriassa ym. teoslistauksissa kansikuvat vai ei.
    Nyt kansikuvat vievät hänen mielestänsä liikaa tilaa ja lainoja ei saa nopeasti vilkaistua yhdellä silmäyksellä. Tai kansikuvat pienemmiksi.
  • Tieto käyttäjätietojen hyväksymisestä pitäisi tallettaa käyttäjätietoihin cookien sijaan, koska sehän periaatteessa on käyttäjätieto.

Keskustelun alla olevat asiat

  • Uutuushaku
    Tähän on useampi näkökulma ja tarve.
  1. Uutuus katsotaan siitä, kun nide (vai tietue) on lisätty järjestelmään.
    Tämä kiinnostaa heitä, jotka tekevät etukäteen varauksia, vaikka itse aineisto ilmestyisi vasta puolen vuoden päästä.
    Päivämäärä katsotaan niteen tilauspäivästä (tai tietueen lisäyspäivästä).
  2. Uutuus katsoaan siitä, kun nide saapuu kirjastoon.
    Tämä kiinnostaa heitä, jotka tulevat kirjastosta hakemaan uutuuksia.
    Päivämäärä katsotaan niteen vastaanottopäivästä.
  3. Aineiston vastaanotto- tai luettelointivaiheessa merkitään järjestelmään, onko kyseessä uutuusnide.
    Tällainen toiminnallisuus oli Pallas Prossa ja Origossa. Jos Kohassa olisi tällainen ominaisuus, voisi Finna katsoa uutuustiedon siitä.
  • Fasetteihin selityksiä
    Kirjaston käyttäjä ei välttämättä ymmärrä, mitä tarkoittavat esim. aihe, genre, alue ja aika. Voisiko näissä olla joku selitys? Onko tästä Kansalliskirjastossa ollut jotain ajatuksia? Esim. pop-up-teksti tai samanlainen kysymysmerkistä aukeava selitys kuin Rajaa hakua -palkissa.