Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Table of Contents

 

Korkeakoulukirjastot ovat Suomessa opiskelijoille poikkeuksellisen merkittävä kurssikirjojen tarjoaja verrattuna moniin muihin maihin. Moni korkeakoulukirjasto haluaa hankkia kurssikirjoja pääasiassa e-kirjoina, mutta ongelmana on, että kotimaisia kurssikirjoja ei ole ollut riittävästi saatavana sähköisessä muodossa.

Kansalliskirjaston koordinoima FinELib-konsortio on vuodesta 2014 alkaen kehittänyt e-kurssikirjoille uudenlaisia lisenssimalleja, joilla kirjapulaa voidaan helpottaa tarjoamalla useille käyttäjille samanaikainen lukuoikeus e-kirjaan. Kaksivuotisen FinELibin e-kurssikirjaprojektin tavoitteena on oli laajentaa ja parantaa suomalaisten sähköisten kurssikirjojen tarjontaa ja käytettävyyttä korkeakouluissa. Lisäksi keräämme keräsimme tietoa e-kurssikirjojen sopivuudesta kirjastokäyttöön.

Projektissa pilotoidaan kotimaisia e-kurssikirjoja sellaisilla lisensiointi- ja hinnoittelumalleilla, jotka sopivat kirjastokäyttöön. Käytettävyydessä ja hinnoittelussa otetaan huomioon se, että yhtenä hetkenä kurssikirjoihin voi olla todella paljon käyttöä, ja osan vuodesta käyttöä ei ole juuri lainkaan.

Pilottijakson aikana lukuvuonna 2015 – 2016 korkeakouluille oli Ellibsin verkkokirjakaupan kautta tarjolla yhteensä 250 uutta e-kurssikirjanimekettä Edita Publishingin, Gaudeamuksen, PS-kustannuksen ja Vastapainon valikoimista. Näitä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen hankkimia kirjoja lainattiin korkeakouluissa lukuvuoden aikana yli 33 000 kertaa.

Pilottihankkeesta huolimatta nykyinen e-kirjatarjonta ei riitä kattamaan kaikkia opettajien ja opiskelijoiden tarpeita. Hankkeessa saatujen myönteisten kokemusten toivotaan kannustavan kustantajia ja muita alan toimijoita tarjoamaan e-kirjoja kirjastoille myös jatkossa.

Hanke päättyi vuoden 2016 lopussa. Loppuraportti on luettavissa verkossa osoitteessa: Kotimaisia e-kurssikirjoja korkeakouluille – FinELibin pilottiprojektin loppuraporttiTavoitteena on myös lisätä kotimaisten kustantajien e-kirjatietoisuutta. Pilotoinnissa saatavien kokemusten toivotaan edistävän laajemminkin kotimaisten kustantajien ja kirjastojen mahdollisuuksia e-kirjojen tarjontaan

Hankkeen toteutus

Kotimaisten e-kurssikirjojen projekti käynnistyi keväällä 2014 ja se jatkui lukuvuoden 2015 – 2016 ajan. Hanketta veti Kansalliskirjasto, ja siihen osallistuivat useiden yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastojen lisäksi kustantajat Edita, Gaudeamus, PS-kustannus ja Vastapaino sekä e-kirjapalveluja tarjoava Ellibs.

...

Pilotointijakso loppui 31.7.2016. Kansalliskirjasto on kerännyt kirjastojen, kustantajien ja käyttäjien kokemuksia e-kurssikirjojen ostamisesta, myynnistä ja käytöstä pilotoinnin aikana. Hankkeen toteutuksesta ja tuloksista julkaistaan raportti loppuvuodesta 2016, jolloin pilottiprojektin aikana kerätyt kokemukset ovat muidenkin alan toimijoiden hyödynnettävissä.

Opiskelijoiden ja opettajien kokemukset e-kirjoista

...

Esityksiä ja artikkeleita

Kotimaisia e-kurssikirjoja korkeakouluille – FinELibin pilottiprojektin loppuraportti. Kansalliskirjaston Raportteja ja selvityksiä -sarja 1/2017.

Lehdistötiedote FinELibin pilottiprojektin loppuraportista

E-kirjat apuna opetuksessa - kokemuksia kotimaisten e-kurssikirjojen pilotoinnista korkeakouluissa. Yliopistopedagogiikka 2/2016.

...