Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Sisällönkuvailtaessa asiasanoin ensisijainen sanasto onensisijaiset sanastot ovat

YSO YSA  yleinen suomalainen asianasto ja sen ruotsinkielinen vastine Allärs – allmän tesaurus på svenska ontologia, ALLFO – allmän finländsk ontologi eli YSO – General Finnish Ontology (kaikki alat; sisältää lisäksi ei sisällä maantieteellisiä nimiä) ja YSO-paikat, ALLFO-orter eli YSO Places (maantieteelliset nimet). Huomaa: Aiemmin käytössä olleet YSA ja sen ruotsinkielinen vastine Allärs ovat poistuneet käytöstä samoin kuin vapaan indeksoinnin sanaryhmät ovat poistuneet, ja Ysan ja Allärsin YSOn asiasanoiksi saa tietokantaan tallentaa vain sanastossa auktorisoidut sanat. Jos tarvittavaa asiasanaa tai maantieteellistä nimeä ei löydy sanastoistasanastosta, sitä kannattaa ehdottaa lisättäväksi, ks. Miten YSAan otetaan uusia asiasanoja?.

Jatkossa YSAn ja Allärsin korvaa

YSO – yleinen suomalainen ontologia, ALLFO – allmän finländsk ontologi eli YSO – General Finnish Ontology (kaikki alat; ei sisällä maantieteellisiä nimiä)

Aineiston lajityyppiä/muotoa kuvailtaessa ensisijainen sanasto on

SLM – suomalainen lajityyppi- ja muotosanasto eli FGF – finländsk genre- och formlista.

YSOn YSAn ja Allärsin lisäksi asiasanoin kuvailtaessa voi käyttää ainakin seuraavia kotimaisia ja ulkomaisia asiasanastoja ja ontologioita:

...

Medical Subject Heading (MeSH) ja sen suomennos FinMeSH (lääketiede)MUSA/CILLA – musiikin asiasanasto (musiikki), käytetään vain täydentämään YSAa/Allärsia (huomaa: sanasto on lakkautettu vuoden 2018 alussa!)

Svenska ämnesord (kaikki alat), käytetään vain täydentämään Allärsia/ALLFOaYSOa

Luettelo Marc 21 -formaatissa hyväksytyistä asiasanastoista ja ontologioista löytyy alkukielisen formaatin sivuilta (Subject Heading and Term Source Codes). Suomalaisia sanastoja ja ontologioita on julkaistu Finto – suomalainen asiasanasto- ja ontologiapalvelussa.

...

Luokituksen suurimpia etuja on, että yksittäinenkin luokka sisältää hierarkkisissa luokitusjärjestelmissä huomattavan paljon tietoa tiivistetysti. Esimerkiksi YKL-luokalla 98.3123 ("Historia—Muiden maiden historia—Amerikan historia—Pohjois-Amerikka—Yhdysvallat—V. 1861-1945") voidaan ilmaista seitsemällä merkillä sama sisältö kuin mihin tarvittaisiin minimissään sitä vastaavat YSAYSO-asiasanat "historia", "Yhdysvallat" ja "1861-1945" tms. Lisäksi luokituksia on mahdollista hakea myös aiheen laajemmalla tasolla: tässä tapauksessa myös haut 9*, 98*, 98.3* jne. kohdistuvat kyseisen luokan sisältävään aineiston; asiasanoilla kuvailtaessa aineisto ei kuitenkaan olisi löydettävissä esimerkiksi termillä "Pohjois-Amerikka" – ainakaan ennen kuin haun laajennus saadaan toimimaan asiasanoissa.

...

Kukin tallentava organisaatio päättää, mitä luokituksia, asiasanastoja ym käyttää ja kuinka tarkasti kuvailee. Työn peruskulku yksinkertaisimmillaan, vain "kiinteämittaiset kentät" ja muut asianomaiset Marc 21 -formaatin kentät sekä YSA YSO ja SLM huomioiden:

 

Aineiston lajityyppi/muoto (1. Lajityyppi/muoto)

Määrittele kuvailtavan aineiston lajityyppi/muoto, ellei luetteloija jo ole sitä tehnyt: onko kyse tietoaineistosta (esimerkiksi hakuteos, väitöskirja) vai fiktioaineistosta (esimerkiksi peli, runokokoelma, sävellys)? Kummassakin tapauksessa tallenna 006- ja 008-kenttien asianomaisille merkkipaikoille tarpeelliset lajityyppiä/muotoa vastaavat koodit. Tallenna 655-kenttään YSAsta SLM:stä (kaunokirjallisuuden osalta vaihtoehtoisesti Kaunosta/Kaunokista) valitut aineiston lajityyppiä/muotoa parhaiten vastaavat asiasanat. Huomaa, että kenttää 655 voi toistaa. Huomaa: jatkossa aineiston lajityyppi/muoto kuvaillaan keväällä 2018 ilmestyvän Suomalainen lajityyppi- ja muotosanaston (SLM) termeillä.

 

Kohderyhmä (2. Kohderyhmä)

...

Tutki, käsitteleekö aineisto yhtä tai useampaa määriteltävissä olevaa paikkaa. Jos käsittelee, tallenna tieto YSAYSO-asiasanoin kenttään 651.

...